A+ A A-

ΗΠΑ - Εκλογές 2016: Όταν ο δεύτερος κερδίζει τον πρώτο!

Ένα αξιοσημείωτο της θριαμβευτικής νίκης του Τραμπ είναι ότι κέρδισε σε εκλέκτορες και πήρε το κλειδί του Λευκού Οίκου παρόλο που η Χίλαρι τον νίκησε σε αριθμό ψήφων!

Η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει πάρει μέχρι στιγμής 59.166.543 ψήφους έναντι 59.030.234 του αντιπάλου της, δηλαδή περίπου 130.000 ψήφους περισσότερους, αλλά έχασε, διότι ο Τραμπ κέρδισε τις πολιτείες κλειδιά που έδιναν περισσότερους εκλέκτορες.

Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και το 2000 όταν ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε πάρει 500.000 ψήφους λιγότερους από τον δημοκρατικό Γκορ, αλλά κέρδισε!

Όμως, το ίδιο είχε συμβεί και στην Ελλάδα το 1956, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την νεοσυσταθείσα ΕΡΕ είχε πάρει περισσότερες έδρες παρόλο που είχε συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους από τη Δημοκρατική Ένωση και σχημάτισε την πρώτη του κυβέρνηση με την ψήφο του λαού.

Πως είχε συμβεί αυτό; Απλά το εκλογικό σύστημα που το είχαν αποκαλέσει "τριφασικό",  όπου βόλευε την ΕΡΕ ήταν πλειοψηφικό και έπαιρνε όλες τις έδρες επειδή ήταν πρώτο κόμμα και όπου δεν τη βόλευε ήταν ενισχυμένη ή απλή αναλογική ώστε να έπαιρναν λιγότερες έδρες οι αντίπαλοί της! 

Περιττό βέβαια να πούμε ποιοι ήταν οι εμπνευστές του κόλπου αυτού για να εδραιώσουν τον εθνάρχη ο οποίος ήταν επιλογή τους, αφού λίγους μήνες πριν, μετά το θάνατο του Παπάγου, είχαν διατάξει τον βασιλιά Παύλο να τον διορίσει πρωθυπουργό παρακάμπτοντας τους αντιπροέδρους Παναγιώτη Κανελλόπουλο και Στέφανο Στεφανόπουλο.

Η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ διεξάγεται με το πλειοψηφικό σύστημα σε όλες τις πολιτείες εκτός από δύο, το Μέιν και τη Νεμπράσκα όπου ισχύει η αναλογική.

Με το πλειοψηφικό ο νικητής τα παίρνει όλα (the winner takes it all) , δηλαδή όποιος βγει πρώτος σαρώνει όλες τις έδρες και οι άλλοι δεν παίρνουν τίποτα. Έτσι αν κάποιος πάρει έστω και μία ψήφο παραπάνω στις πολιτείες που διανέμουν πολλές έδρες (π.χ. η Φλώριντα που έχασε η Χίλαρι δίνει 29 έδρες) έχει μεγάλο πλεονέκτημα.

Η Χίλαρι έχασε για μια σειρά από λόγους μεταξύ των οποίων πολύ σημαντική ήταν η λάθος στρατηγική όσον αφορά στις πολιτείες-κλειδιά που καθόρισαν την έκβαση της αναμέτρησης.