A+ A A-

Εκλογές 2009: Εκλογικός ξεπεσμός για τη ΝΔ!

Δημιουργώντας νέο αρνητικό ρεκόρ στην εκλογική ιστορία της, η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κώστα Α. Καραμανλή, μπήκε σε μια πολύ δύσκολη φάση επαναπροσδιορισμού της αυριανής φυσιογνωμίας και παρουσίας της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Ο υπό παραίτηση πλέον αρχηγός της ΝΔ, οδήγησε το κόμμα του, ύστερα από μια όχι  επαρκώς εξηγήσιμη απόφαση, σε πρόωρες εκλογές κόλαφο που έμοιαζαν με το "χορό του Ζαλλόγου" για ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών και στελεχών.

Το ποσοστό που συγκέντρωσε 33,48% έσπασε το αρνητικό ρεκόρ του 35,87% που είχε αποσπάσει ο Γεώργιος Ράλλης το 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει την εξουσία για πρώτη φορά με το υψηλότερο ποσοστό της ιστορίας του 48,07%. Τότε, ο Γ. Ράλλης ήταν μεταβατικός αρχηγός, μετά την απόσυρση στην προεδρία της Δημοκρατίας του ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή, και είχε να αντιμετωπίσει έναν εξαιρετικά δύσκολο αντίπαλο που δεν θα έχανε από κανέναν, λόγω της πολιτικής συγκυρίας.

Σήμερα, ο Κώστας Α. Καραμανλής, μπορούσε να παλέψει με καλύτερους όρους και σε τελική ανάλυση να χάσει αξιοπρεπώς, αλλά, άγνωστο γιατί, προτίμησε τη βεβιασμένη προσφυγή στις κάλπες κάνοντας διαδοχικά λάθη τακτικής που μετατράπηκαν σε ένα "τσουνάμι" δυσαρέσκειας από όλους (οπαδούς, στελέχη, βουλευτές, αναποφάσιστους ψηφοφόρους  κ.ο.κ).

Το αρνητικό ρεκόρ εκφράζεται και σε έδρες, αφού για πρώτη φορά η ΝΔ έπεσε κάτω από τις 100 κατακτώντας μόνο 91 έδρες!

Το μικρό ποσοστό της ΝΔ συνέβαλε στη δημιουργία αρνητικού ρεκόρ και όσον αφορά τα ποσοστά του δικομματισμού, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί συγκέντρωσαν 77,4%, καταρρίπτοντας το ιστορικό χαμηλό 79,61% που είχαν πάρει στις εκλογές του 1996.

Εκτός από τη βεβιασμένη απόφαση για πρόωρες εκλογές, ως λάθος του Κ. Καραμανλή μπορεί να μετρηθεί και η διαχείρηση των ψηφοδελτίων τα οποία κατάφερε να αποδυναμώσει με αποκλεισμούς κατά περίπτωση, χωρίς σοβαρά και ανθεκτικά στην κριτική επιχειρήματα.

Πως είναι δυνατόν π.χ. να ζητάει από την κοινοβουλευτική του ομάδα να "αθωώσει" στη Βουλή τον Αριστοτέλη Παυλίδη (προφανώς γιατί είναι ο 151ος βουλευτής και στηρίζει την κυβερνητική αυτοδυναμία)  και στη συνέχεια, αφού αθωώθηκε, να τον αποκλείει από τα ψηφοδέλτια της Δωδεκανήσου, όπου έχει εκλεγεί δέκα φορές και μάλιστα με πρωτιές; Η μία μόλις έδρα που κατέκτησε η ΝΔ στη Δωδεκάνησο αποτελεί την καταδίκη της απόφασής του. Αν ήθελε να πάει σε πρόωρες εκλογές με "καθαρό μέτωπο" έπρεπε να είχε στείλει τον Α. Παυλίδη στο ειδικό δικαστήριο. Δεν γίνεται να είναι κάποιος ταυτόχρονα και αθώος και ένοχος!

Ύστερα, έπρεπε να αποκλείσει όλους τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και όχι επιλεκτικά κάποιους από αυτούς για τη συμμετοχή ή μη των οποίων δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις ( η μη εκλογή  "βατοπαιδινών" που εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια αποτελεί επίσης αποδοκιμασία της απόφασής του από το λαό).

Ο Κ. Καραμανλής πήρε τις αποφάσεις του για πρόωρες εκλογές σχεδόν μόνος του με μια μικρή παρέα κορυφαίων του κόμματός του και μάλιστα σε ανοιχτή δημόσια αντίθεση με βουλευτές της ΝΔ, με αποτέλεσμα να αυτοεγκλωβιστεί και ταυτόχρονα να πάρει στο λαιμό του το κόμμα και πολλά στελέχη του.

Η πολιτική συμπεριφορά του θα αποτελεί στο μέλλον σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς αποφυγή, αφού εμπεριείχε αλαζονεία μονάρχη η οποία τραυμάτισε σοβαρά την παράταξή του και  προκάλεσε -και θα προκαλέσει στο μέλλον- απρόβλεπτες παρενέργειες (η παραίτηση και αποχώρηση από την πολιτική του Γιώργου Σουφλιά ο οποίος είχε εισηγηθεί και έπεισε τον Κ. Καραμανλή να πάει σε πρόωρες εκλογές ήταν η πρώτη σοβαρή παρενέργεια).

Ίσως, τελικά, να μην είναι και τόσο ασήμαντο το ότι ο αρχηγός της ΝΔ έγινε κατευθείαν πρωθυπουργός, χωρίς ούτε μία ημέρα θητείας σε κάποιο κυβερνητικό αξίωμα.

Ίσως, αν είχε πάρει τις βεβιασμένες αποφάσεις του από κάποιο άλλο μικρότερου βεληνεκούς αξίωμα να είχαν περάσει ανώδυνα και να είχε αποκτήσει με το χρόνο την εμπειρία που θα τον βοηθούσε σήμερα να αποφύγει τη συντριβή (έχασε με περισσότερες από 10 μονάδες διαφορά).

Ίσως, αν είχε κερδίσει την καταξίωση όπως όλοι οι κοινοί θνητοί, να είχε την απαιτούμενη ευαισθησία να σκεφτεί και λίγο το αύριο των άλλων και να μην παρασύρει το κόμμα του στο δρόμο της διάλυσης και της καταστροφής.

Ίσως να γνώριζε καλύτερα και να απέφευγε  συμπεριφορές του στιλ  "apres moi le deluge" οι οποίες σίγουρα  δεν ταιριάζουν σε δημοκρατικούς άνδρες...

Η επίκληση του εθνικού συμφέροντος για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών από τον Κ. Α. Καραμανλή όπως και από τον Γ. Σουφλιά δεν έχει μεγάλη  αξία και προέκυψε από την επίγνωση της αδιέξοδης πολιτικής τους. Αποτελεί μάλιστα ανακολουθία η αποχώρηση του Γ. Σουφλιά από την πολιτική αφού, όπως είπε, πιστεύει ότι έπραξε το σωστό το οποίο θα έπρεπε να υπερασπιστεί και όχι να προτιμήσει την έξοδο.

ΥΓ) Μετά τη δήλωση αποχώρησης του Γ. Σουφλιά, το δρόμο της εξόδου επέλεξαν και ο πρώην "τσάρος" της οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και ο πρώην υπουργός Α. Παπαληγούρας οι οποίοι απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές.

Ο Κ. Α. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι μέσα σε ένα μήνα το κόμμα θα πρέπει να έχει εκλέξει νέο αρχηγό, διότι αυτός, μετά τις 7 Νοεμβρίου, θα παραδώσει την αρχηγία και δεν μπορεί να καθυστερήσει ούτε μία ημέρα.

Τελικά αντί να παγώσει τους λιπόσαρκους μισθούς των ταλαίπωρων εργαζομένων, όπως είχε εξαγγείλει από τα προεκλογικά μπαλκόνια,  ο "κουρασμένος" πρωθυπουργός, κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα του  σε μια πρόωρη βαρυχειμωνιά. Η ατμόσφαιρα στη ΝΔ είναι σκέτη παγωμάρα και είναι μεγάλο το ερώτημα πως και με ποιες διαδικασίες θα βρεθεί λύση για να σταθεί στα πόδια της η συντηρητική παράταξη.

Είναι άξιο απορίας γιατί βιάζεται να αποχωρήσει ο Κ.Α. Καραμανλής και δεν παραμένει όσο τον χρειάζεται η παράταξή του για να εγγυηθεί την ενότητά της. Αν νομίζει ότι με τις τυπικές καταστατικές διαδικασίες μπορεί να δωθεί λύση και ότι η λύση αυτή θα είναι η καλύτερη για το κόμμα του, θα πρέπει να βγει και να το πει δημόσια. Διαφορετικά, οι χαμένοι της τυπικής καταστατικής διαδικασίας θα τον κατηγορήσουν ότι έκανε πλάτες στον όποιο νικητή από το "βιαστικό" έκτακτο συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση αυτός, ως αρχηγός,  είναι ο πρώτος που θα έπρεπε να εγγγυηθεί με τις πράξεις του την ενότητα της ΝΔ, αλλά η συμπεριφορά του είναι παρεξηγήσιμη και πολύ απογοητευτική για το βεληνεκές ενός ηγέτη στο πρόσωπο του οποίου στηρίχτηκαν και επένδυσαν τα στελέχη και η βάση της ΝΔ.

Ο Κ.Α. Καραμανλής κινδυνεύει να χαρακτηριστεί "αναλώσιμος" και να διαγράψει τα όποια θετικά στοιχεία της πολιτικής ιστορίας του.

Πάντως, πολύ μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση φέρουν και όλα ή σχεδόν όλα τα στελέχη της ΝΔ, αφού για πολλά χρόνια είχαν επιλέξει τον πολιτικό οπορτουνισμό, επενδύοντας στο προφίλ του "καταλληλότερου" ηγέτη σε βάρος των δημοκρατικών διαδικασιών που θα κρατούσαν "ζωντανό" το κόμμα τους.  Η ΝΔ πορευόταν με τον αυτόματο πιλότο του "καταλληλότερου" χωρίς να φροντίζει και να ενδιαφέρεται για το μέλλον της. με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζεται σαν ένα κόμμα χωρίς αύριο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 4ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Εγγεγραμμένοι 9,929,065
Ενσωμάτωση 100.00 %
Ψήφισαν 70.95 %
Ακυρα/Λευκά 2.64 %

160 43.92 %
91 33.47 %
21 7.54 %
13 4.60 %
  0.08 %
  0.02 %

 Δημήτρης Ταταρούνης