A+ A A-

Το άνοιγμα του ΕΔΟΕΑΠ σε νέες κατηγορίες εργαζομένων στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι επόμενο να προκαλέσει διαφόρων ειδών αντιδράσεις και παρενέργειες έως ότου θεμελιωθεί η λειτουργική του ισορροπία και η βιωσιμότητά του.

Δύο δηλωθείσες τελευταία αντιδράσεις αφορούν, η μία το 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων και η άλλη την ένταξη στον ΕΔΟΕΑΠ μιας κατηγορίας εργαζομένων στον ΟΤΕ που εμπίπτουν στην εκμετάλλευση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας.

Στην πρώτη περίπτωση οι επιχειρήσεις ΜΜΕ της περιφέρειας ζητούν να εξαιρεθούν από την εισφορά του 2% καθώς τα μέλη των ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ που είναι παράλληλα και εκδότες-εργοδότες παρέμειναν εκτός ΕΔΟΕΑΠ όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας και συνεπώς, αφού το 2% θα απορροφάται για τις υπηρεσίες υγείας, θεωρούν λογικό να εξαιρεθούν.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΤΕ θεωρεί ότι η ένταξη των εργαζομένων στην μονάδα B.U. COSMOTE TV στον ΕΔΟΕΑΠ επειδή εμπίπτει στην κατηγορία εκμεταλλεύσεων Μέσων Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας, αποτελεί «μεταφορά στο χρεοκοπημένο ταμείο των δημοσιογράφων»!  

Οι ανακοινώσεις που ακολουθούν επεξηγούν αναλυτικά και τις σχετικές αντιδράσεις:

 

Διαφωνούν με το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ τα ΜΜΕ της περιφέρειας;

 

Το αίτημα να μην πληρώνουν την εργοδοτική εισφορά του 2% οι επιχειρήσεις ΜΜΕ της περιφέρειας έχει τεθεί, ενώ οι Ενώσεις εκδοτών εφημερίδων έχουν προσφύγει ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην εισφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαίρεση πληρωμής του 2% για τα Μέσα της περιφέρειας μπορεί να δοθεί πολύ πιο γρήγορα από την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ!

Το επιχείρημα είναι ήδη έτοιμο. Τα μέλη των ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ, που είναι παράλληλα και εργοδότες-εκδότες των εφημερίδων, κατάφεραν και έμειναν εκτός ΕΔΟΕΑΠ για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Είναι μέλη μόνο για το επικουρικό. Έτσι, αφού το 2% προορίζεται με τον νόμο Πετρόπουλου μόνο για την υγεία, οι εργοδότες των περιφερειακών Μέσων δεν έχουν κανέναν λόγο να πληρώνουν αυτήν την εισφορά!

Η εξαίρεση αυτή θα δημιουργήσει ντόμινο αντιδράσεων. Γιατί το 2% το πληρώνουν ήδη οι δημοτικές επιχειρήσεις ΜΜΕ στην περιφέρεια. Πώς λοιπόν θα γίνει η εξαίρεση στην πληρωμή της εισφοράς; Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογο αίτημα για εξαίρεση από την πληρωμή του 2% έχουν θέσει και τα δημοτικά ραδιόφωνα όλης της χώρας.

Πηγή: Typologies.gr

 

Μεταφέρουν εργαζόμενους του ΟΤΕ

στο χρεοκοπημένο ταμείο των δημοσιογράφων!

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται στην Επιχειρησιακή Μονάδα B.U. της OTETV πήραν προχθές από την Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού & Εργασιακών Θεμάτων Σταθερής & Κινητής, το παρακάτω email:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Επιχειρησιακή Μονάδα B.U. COSMΟΤΕ TV εμπίπτει στην κατηγορία των εκμεταλλεύσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας.

Ως εκ τούτου εσείς, ως μισθωτοί της παραπάνω επιχειρησιακής μονάδας, υπάγεστε υποχρεωτικά στην διάταξη του νόμου 4498/17, άρθρο 20. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υπάγονται στην ασφάλιση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) για επικουρική ασφάλιση, παροχή ιατροφαρμακευτικής – νοσοκομειακής περίθαλψης και για εφάπαξ παροχή.

Η μεταφορά των ασφαλιστικών σχέσεων των μισθωτών από άλλο φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., όπως πρόσφατα οριστικοποιήθηκαν με τις εγκυκλίους που εκδόθηκαν, έχει ημερομηνία ισχύος την 1/12/2017.

Συνεπώς, με αναδρομική ισχύ από 1/12/2017, τα ασφαλιστικά σας δικαιώματα για τους κλάδους της επικουρικής σύνταξης, της υγείας και της πρόνοιας (για όσους ήταν ήδη ενταγμένοι σε άλλον κλάδο πρόνοιας), θα μεταφερθούν στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.»

   Δηλαδή, το ταμείο των δημοσιογράφων το οποίο δεν εντάχτηκε μαζί με τα άλλα τα επικουρικά στο ενιαίο επικουρικό που εντάχτηκαν τα περισσότερα, γιατί σαν ελίτ θεωρούσαν ότι μπορούσαν να εξαιρεθούν αυτοί και να έχουν καλύτερες αποδοχές, χρεοκόπησε.

   Αυτό έγινε γιατί οι μνημονιακοί νόμοι κατάργησαν τον κοινωνικό πόρο που πήγαινε στο ταμείο τους και έτσι χρεοκόπησε, με αποτέλεσμα στους συνταξιούχους δημοσιογράφους να κοπεί το επικουρικό.

   Οι εκδότες και οι καναλάρχες δηλαδή, απαλλάχτηκαν από εισφορές και τα σπασμένα καλούνται να τα πληρώσουν άλλοι…

   Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ψήφισε τον νόμο 4498/17.

   Για όλα αυτά εμάς δεν μας πέφτει λόγος, αν και αποδεικνύεται και απ’ αυτό, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που έγλυφαν όλα αυτά τα χρόνια τα αφεντικά τους και διεξάγουν ένα ανελέητο μνημονιακό πόλεμο κατά της εργαζόμενης κοινωνίας… όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν.

   Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν ότι, η διοίκηση του ΟΤΕ  -που προσπαθεί να βγάλει και από την μύγα ξύγκι-  θα έπαιρνε κάποιους εργαζόμενους συναδέλφους μας τεχνικούς κ.λ.π. και με πρόσχημα τον νόμο, θα τους ενέτασσε αυθαίρετα και καταχρηστικά στο ταμείο των δημοσιογράφων!!!

   Φαίνεται ότι, στον ΟΤΕ της Deutsche Telekom και του εκφυλισμένου και εξωνημένου συνδικαλισμού της ΟΜΕ-ΟΤΕ όλα είναι δυνατά.

   Διευκρινίζουμε ότι:

  1. Δεν είναι υποχρεωτικό από τον νόμο όσοι συνάδελφοι δουλεύουν στην OTE-TV να ασφαλιστούν υποχρεωτικά εκεί, όπως πιθανόν παρασκηνιακά ισχυρίζεται η διοίκηση και οι εργατοπατέρες μας, που κατά τ’ άλλα κάνουν τον ανήξερο.
  2. Οι εργαζόμενοι αυτοί, δεν εργάζονται σε καμία ανεξάρτητη επιχείρηση Μ.Μ.Ε αλλά απασχολούνται σήμερα συγκυριακά στην OTE-TV, αύριο στο δίκτυο, μεθαύριο σε άλλη υπηρεσία, όταν μάλιστα το κυρίαρχο σύνθημά τους είναι «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ»!

   Ποιος είναι ο λόγος όμως που έκαναν αυτή την αυθαίρετη και αψυχολόγητη ενέργεια χωρίς καν να ειδοποιήσουν και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους;

   Για μας είναι ο ένας και μοναδικός.

   Για να πληρώνουν μικρότερες εισφορές αλλά κυρίως για να αποτελέσουν την πρώτη κλωστή προκειμένου να ξηλώσουν ολόκληρο το πουλόβερ. Να διαλύσουν και ασφαλιστικά τον κλάδο και να καταργήσουν κατακτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα.

   Σήμερα μ’ αυτό το πρόσχημα, πετάνε τους συναδέλφους της OTETV στο χρεωκοπημένο ταμείο των δημοσιογράφων, αύριο με άλλο πρόσχημα δεν αποκλείεται να ασφαλίσουν άλλους στον ΟΓΑ ή να μας ξαποστείλουν σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα που ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ξεπουλημένους εργατοπατέρες, μέσα από την επιτροπή για το περιβόητο επαγγελματικό ταμείο!

   Συνάδελφοι και συναδέλφισσες:

   Δεν μπορεί να μένουμε απαθείς σε μια τόσο σοβαρή αυθαιρεσία.

   Είναι ένα θέμα που δεν αφορά τους συναδέλφους μας στην OTETV αλλά όλους μας.

   Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στο χώρο να αντιδράσετε και να υποχρεώσουμε τους εργοδοτικούς εκπροσώπους μας, που παραθερίζουν στην χώρα και ανά τας Ευρώπας,  να σταματήσουν εδώ και τώρα αυτή την αψυχολόγητη και απαράδεκτη απόφαση που πήρε η διοίκηση του ΟΤΕ.

Εμείς δεν θα συνθηκολογήσουμε!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΑΣΕ