Logo

RSF: Η ελευθερία του Τύπου δεινοπαθεί την Ελλάδα (108η θέση ουραγός της ΕΕ)

Κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση υπήρξε η κατάταξη της χώρας μας από την οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου καθώς βρέθηκε στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες για το 2022.

Η θέση αυτή, η οποία γνωστοποιήθηκε χθες 3 Μαϊου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου, την κατατάσσει τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν και τη Βουλγαρία, ενώ πάτος είναι και στα Βαλκάνια όπου σε υψηλότερη θέση βρίσκεται ακόμη και η Αλβανία του Έντι Ράμα. 

Η ντροπιαστική κατάταξη αντιμετωπίστηκε με υπεροψία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο οποίος προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της λέγοντας ότι πρόκειται για αξιολόγηση μιας ΜΚΟ απαξιώνοντας τα κριτήρια και τη μεθοδολογία της.

Όμως, οι "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" είναι μια οργάνωση παγκοσμίου κύρους που αγωνίζεται για την ελευθερία της ενημέρωσης και δημοσιεύει τον δείκτη ελευθερίας του Τύπου από το 2002.

Ως ελευθερία του Τύπου "ορίζεται η δυνατότητα των δημοσιογράφων ατομικά και συλλογικά να επιλέγουν, να παράγουν και να δημοσιοποιούν ειδήσεις που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, ανεξάρτητα από πολιτικές, οικονομικές, νομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις και χωρίς να απειλείται η σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα».

Για την πτώση της Ελλάδας 38 θέσεις σε σύγκριση με το 2021 (από την 70η θέση στην 108η) μέτρησαν η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και η μη διαφανής αναποτελεσματική  προσπάθεια εξιχνίασής της, η τηλεφωνική παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη, οι διώξεις του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου για την υπόθεση Νοβάρτις, η χρηματοδότηση φιλικών ΜΜΕ με τη "λίστα Πέτσα", η νομοθεσία ποινικοποίησης ψευδών ειδήσεων, η επίθεση και οι απειλές κατά της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ  κ.α. 

Την άσχημη κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα ήρθε να επιβεβαιώσει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Δημοσιεύοντας την είδηση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για την παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου φρόντισε να την λογοκρίνει και να παραλείψει τις αναφορές και τη θέση της Ελλάδας!

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.