A+ A A-

e-φως 2002: 4ο Διεθνές Φεστιβάλ filmart

e-φως 2002

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Νέων Μέσων
…περιπέτειες ψηφιακής Aντίδρασης…
www.filmart.gr


Bραδιά Εγκαινίων
20:30, Tετάρτη 25 Σεπτεμβρίου
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΒΗΣΣΥΝΙΑΣ στο Μοναστηράκι
Σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ

 

«ΤΗΕ CALYPSO PROJECT» - Videoart εγκατάσταση από το πανεπιστήμιο BAUHAUS

Το ασυνήθιστο παιδευτικό κέντρο που δημιούργησε ορισμένες από τις μεγαλύτερες μορφές της αρχιτεκτονικής σκέψης του 20 αιώνα, η σχολή BΑUHAUS, στην πλατεία Αβησσυνίας: δημιουργώντας μία μοναδική ατμόσφαιρα, ένα παιχνίδι ανάμεσα στα στοιχεία, τους ήχους και τα χρώματα της ελληνικής φύσης με εκείνα μιας από τις παλιότερες πλατείες της πρωτεύουσας…

Γαύδος. Το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, ένα πανέμορφο νησί στη μέση του πουθενά: 35 ηλικιωμένοι κάτοικοι με δυνατές καρδιές και ιστορίες που θυμίζουν παλιά παραμύθια. Ποια είναι τα όνειρα, οι επιθυμίες και οι προσδοκίες τους; Ποιο είναι το σύστημα της μικρής κοινωνίας τους, τόσο διαφορετικής από εκείνη των ανθρώπων της πόλης; Πως επιδρά ο τουρισμός πάνω στους ίδιους και στο εύθραυστο οικοσύστημα; Μπορούν να δεχθούν τον πολιτισμό της σύγχρονης εποχής που μεταβάλλεται και ανανεώνεται διαρκώς; Τι σχέση έχει το ανθρώπινο σώμα με την σχεδόν παρθένα ακόμη εκεί φύση; Το ντοκιμαντέρ αναλύει τα παραπάνω θέματα έχοντας «σκηνικό» του τον ήλιο, τη θάλασσα και τα πανέμορφα χρώματα της φύσης της Γαύδου. Το Calypso Project αποτελείται από μία σειρά μικρών πανοραμικών ταινιών που δημιούργησαν οι φοιτητές του κλάδου Interactive Media της περίφημης σχολής Bauhaus του Πανεπιστημίου της Βαϊμάρης και παρουσιάζεται με έναν πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο προβολής στο κοινό: με τρεις προτζέκτορες, computer controller, τρεις οθόνες και ήχο surround 6 καναλιών!

Προβολή της ταινίας computer animation

«Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ »

σκηνοθεσία: Φίλιππος Γραμματικόπουλος-Xavier de l’ Hermuziére, Ελλάδα/Γαλλία, 2001, 7’, B/W

Σε μία κοινωνία όπου όλοι φοράνε καπέλο, κάποιος το χάνει. Αμέσως η κοινότητα τον εξαιρεί από τους κόλπους της. Για να ξανακερδίσει τη θέση του πρέπει να ξαναβρεί το καπέλο, ανεξάρτητα από το κόστος. Αυτό το απλό γεγονός βάζει ολόκληρη την πόλη σε μία ατέρμονη διαδικασία… Μια εντυπωσιακή σύγχρονη διασκευή του καφκικού εφιάλτη μέσα από τη μινιμαλιστική ματιά του Έλληνα σχεδιαστή/σκηνοθέτη Φίλιππου Γραμματικόπουλου και του Γάλλου Xavier de l’ Hermuziére. Μικρού μήκους ταινία με αλληγορική σημασία για τις κοινωνίες που καταδικάζουν τη διαφορετικότητα του ατόμου και το ωθούν στο περιθώριο και την απομόνωση. Βασισμένη σε λογισμικό που έχει σχεδιάσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, η “Δίκη” απέσπασε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης Ars Electronica που θεωρείται από τα σημαντικότερα στο είδος του.

Θα παραστούν οι σκηνοθέτες.