A+ A A-

ΕΣΗΕΑ: Ενημέρωση για τους συνταξιούχους

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι συνταξιούχοι,

Με αφορμή τις πληροφορίες που διακινούνται, κυρίως στο διαδίκτυο, προτρέποντας συνταξιούχους να υποβάλουν προς τον ΕΦΚΑ, αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά, αιτήσεις  ακύρωσης των μηνιαίων ενημερωτικών σημειωμάτων πληρωμής σύνταξης και μάλιστα εντός συγκεκριμένης προθεσμίας (έως 30-11-2019) σας ενημερώνουμε ότι :

1. Καμία προθεσμία δεν τρέχει. Τα ενημερωτικά σημειώματα που αναρτήθηκαν δεν συνιστούν νέα (τροποποιητική) συνταξιοδοτική απόφαση αλλά, απλά και μόνο, γενικά πληροφοριακά έγγραφα χωρίς αναφορά των στοιχείων που προβλέπονται από το νόμο. Η ανάρτηση τους δηλαδή δεν δημιουργεί κάποια άμεση υποχρέωση για εσάς.

2. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την συνταγματικότητα του Νόμου 4387/2016 (νόμου Κατρούγκαλου) η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να νομοθετήσει ώστε να συμμορφωθεί με το διατακτικό των αποφάσεων. Αυτό θα γίνει στις αρχές του 2020. Ο νέος νόμος θα προβλέπει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Όσοι λοιπόν έχετε συνταξιοδοτηθεί με πολλά έτη ασφάλισης το πιθανότερο είναι να δείτε αύξηση στις συντάξεις σας και πιθανόν αναδρομικά, δλδ. από Οκτώβριο 2019.

3. Το θέμα που προέκυψε με αυξημένες κρατήσεις φόρου, σε όσους είδαν αύξηση στις συντάξεις τους μετά τον επανυπολογισμό, το αντιμετωπίζουμε σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Ενώσεις και ευελπιστούμε ότι θα λυθεί.

4. Να είστε βέβαιοι ότι, αν προκύψει πραγματική ανάγκη για οποιαδήποτε ενέργεια, θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα και υπεύθυνα.


Από τη Νομική Υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ