A+ A A-

Γιάννης Παντελάκης: Η Χαμένη Τιμή της Δημοσιογραφίας

Πώς έγινε και ένα ζεστό, καλοκαιρινό βράδυ του 2015 τόσες χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν μαζικά το σύνθημα "Αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι";
Γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκονται στον πάτο με τον πιο χαμηλό δείκτη εμπιστοσύνης ανάμεσα σε 38 χώρες;
Οι 20 + 1 ιστορίες που παραθέτει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παντελάκης, στο βιβλίο του για τη "Χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας" δίνουν τις δικές τους απαντήσεις. Οι ιστορίες αυτές εστιάζουν στις άθλιες διαπομπεύσεις οροθετικών γυναικών. Στον πατέρα που αυτοκτόνησε μετά τις αβάσιμες κατηγορίες τηλεοπτικής εκπομπής ότι βίασε την κόρη του.
Στους 14 ανύποπτους πολίτες που πληροφορήθηκαν από εφημερίδα πως είναι τρομοκράτες. Στον πολίτη που για 29 ολόκληρα χρόνια προσπαθεί να σβήσει το στίγμα του «τρομοκράτη, που του απέδωσε μια εφημερίδα. Στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ πολέμου που μεταδόθηκαν από μια ειρηνική περιοχή.
Στον "Αυριανισμό" που χαρακτήριζε τον Μάνο Χατζιδάκι "σκουλικιασμένο τομάρι". Στα κατασκευασμένα ρεπορτάζ για γεγονότα που δεν συνέβησαν. Στον αφανισμό προσωπικών ζωών για χάρη της τηλεθέασης. Στα πτώματα των πρώτων σελίδων.
Στα Fake News που διαδόθηκαν από ΜΜΕ και κατέβασαν ανθρώπους στους δρόμους. Στους δημοσιογράφους εκβιαστές και σε άλλους που προώθησαν την ομοφοβία και τον ρατσισμό. Στη σύλληψη της "τρομοκράτισσας" που προανήγγειλαν κανάλια χωρίς να είναι καν ύποπτη.
Στους "τηλεβιασμούς" κατ' εξακολούθηση, αλλά και στην αγωνία κάποιων καναλαρχών να στηρίξουν τις πολιτικές τους επιλογές χωρίς ίχνος σεβασμού στις δεοντολογικές αρχές..
 

Όλα τα προαναφερόμενα θα συζητηθούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παντελάκη "H χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας 20+1 ιστορίες κιτρινισμού" (εκδόσεις Θεμέλιο) την ερχόμενη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 7 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).  Ομιλητές θα είναι οι καθηγητές Ηλίας Νικολακόπουλος και Δημήτρης Χριστόπουλος καθώς και η δημοσιογράφος Ιωάννα Σωτήρχου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας.