A+ A A-

Ως πότε "εις θάνατον!"

Πριν από λίγες μέρες, και μόλις δύο ημέρες, πριν από την εκπνοή της θητείας του, ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζορτζ Ράιαν, μετέτρεψε σε ισόβια, τις ποινές 156 ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο και ανέμεναν την εκτέλεσή τους.
Ο Ράιαν, έγραψε ιστορία, αφού ποτέ μέχρι τότε δεν είχε ξανασυμβεί στις ΗΠΑ τόσο μεγάλη μαζική μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια.
Σίγουρος ότι η ποινή του θανάτου είναι μια επικίνδυνη καταδίκη, η οποία συχνά επιβάλλεται εσφαλμένα (στο Ιλινόις είχαν εκτελεστεί εσφαλμένα πάνω από 10 άνθρωποι), εξήγησε στους συγγενείς των θυμάτων και στους εισαγγελείς την απόφασή του αλλά και στον νεοεκλεγέντα δημοκρατικό κυβερνήτη Ροντ Μπλαγκόγεβιτς.
ο οποίος (ως πιο προοδευτικός, άραγε;) εξέφρασε την αντίθεσή του.
«Δεν θα συνεχίσω άλλο τη μάταια προσπάθεια βελτίωσης της μηχανής του θανάτου», είπε ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης και συμπλήρωσε: «Πόσες ακόμη υποθέσεις εσφαλμένων καταδικών πρέπει να αποκαλυφθούν για να συμφωνήσουμε όλοι ότι το σύστημα είναι χρεοκοπημένο;»
Η γενναία απόφαση του Τζορτζ Ράιαν, «ταρακούνησε» τις αποκοιμισμένες τύψεις της αμερικανικής κοινής γνώμης και άνοιξε το διάλογο γύρω από τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ.
¶γνωστη είναι όμως η συνέχεια καθώς και η αντίδραση του σιδηρού πλανητάρχη Τζορτζ Μπους, ο οποίος βαρύνεται με 154 θανατικές καταδίκες, κατά τη διάρκεια της εξάχρονης θητείας του στο Τέξας.
Πάντως, η Διεθνής Αμνηστία αλλά και οι Ενώσεις των αμερικανών δικηγόρων τον κάλεσαν να αρπάξει την ευκαιρία να καταργήσει τη θανατική ποινή και να δώσει τέλος στις βάρβαρες ανθρωποκτονίες.
Θα δώσει άραγε τη δέουσα σημασία, τώρα μάλιστα που έχει απορροφηθεί με την προετοιμασία της θανατικής καταδίκης του «δαίμονα του Κόλπου», Σαντάμ Χουσεϊν;