Logo

Απεβίωσαν οι δημοσιογράφοι Βίκτωρας Νέτας και Λεωνίδας Ζενάκος

Με δύο δυσάρεστες ειδήσεις για τον κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μας αποχαιρετάει το 2017.

"Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο ικανός συνάδελφος, Βίκτωρας Νέτας, ο οποίος τίμησε με αξιοπρέπεια και δημοκρατικό ήθος το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Σε ηλικία 85 ετων απεβίωσε και ο φιλόλογος, ποιητής και μεταφραστής, Λεωνίδας Ζενάκος, ο οποίος εργάστηκε για μια πεντηκονταετία στο ΒΗΜΑ και συνέβαλε τα μέγιστα στην ποιότητα της εφημερίδας του ΔΟΛ.

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του πολιτικού αρθρογράφου Βίκτωρα Νέτα, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 79 ετών.

Ο Βίκτωρ Νέτας γεννήθηκε το 1938 στη Νεάπολη Κοζάνης και σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του ΑΠΘ (1959-60).

Από το 1956 έως το 1964 εργάστηκε ως συντάκτης σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και παράλληλα ως ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων.

Στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από το Φεβρουάριο του 1964 ως τον Ιούλιο του 1965, υπήρξε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

Την περίοδο 1965 – 1968 διετέλεσε διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της εφημερίδας «Το Βήμα».

Το καθεστώς της Χούντας τον εκτόπισε για τρία χρόνια (1968-1970) ως «επικίνδυνο διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν».

Από το 1971 και έως το 1978 εργάστηκε ως συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα» και ως συνεργάτης του περιοδικού «Ταχυδρόμος» και από το 1978 έως το 1980 ως συντάκτης και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πρωϊνή Ελευθεροτυπία». Από το 1981 έως το 1986 εργάστηκε ως συντάκτης και πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ενώ από το 1986 διετέλεσε και σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας.

Από το 1981 έως το 1989 διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΤ-1, περίοδο κατά την οποία αναδείχθηκε ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων, που, εν συνεχεία, πρωταγωνίστησαν στη δημόσια ζωή της Ελλάδας. Και ο ίδιος ο Βίκτωρ Νέτας παρουσίαζε πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ, με πιο γνωστή την εκπομπή «Μ’ ανοιχτά χαρτιά».

Ο Βίκτωρ Νέτας συνέγραψε, επίσης, πολλά βιβλία, εμπνευσμένα από το έντονο ενδιαφέρον του και τη βαθειά γνώση του για την πολιτική ζωή του τόπου. Ενδεικτικά αναφέρουμε:  «Γεώργιος Παπανδρέου: οι τελευταίες 561 μέρες του», σε συνεργασία με τους Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο και Γιάννη Φάτση, «Επιγραμματικά και αμίμητα του Γεωργίου Παπανδρέου», σε συνεργασία με τον Γιάννη Φάτση, «Εκλογές 1989», «Αν τρελαθεί ο αυτοκράτορας και άλλα παραμύθια από τον Γαλαξία», «Ο νοσταλγός της Πόλης: Παύλος Παλαιολόγος», «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κ.ά.

Ο Βίκτωρ Νέτας υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και ιδιαίτερα ικανός πολιτικός αναλυτής. Προσέγγιζε την επικαιρότητα με διεισδυτική ματιά αλλά και ψυχραιμία. Εργάστηκε πάντοτε με σεβασμό στη δεοντολογία και αφήνει το δικό του προσωπικό στίγμα ως παρακαταθήκη για τους νεώτερους δημοσιογράφους. Υπήρξε δάσκαλος για πολλούς και θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του, τα αγαπημένα του παιδιά και ιδιαιτέρως την κόρη του, επίσης συνάδελφο, Σοφία Νέτα και αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο που υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος και αξιοπρέπεια.

Η κηδεία του Βίκτωρα Νέτα θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Στο μεταξύ, ο θάνατος, του Λεωνίδα Ζενάκου,  έπληξε εις διπλούν τη δημοσιογραφική οικογένεια της παλιάς φρουράς:

                                                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο ενός ακόμα από την παλαιά φρουρά των δημοσιογράφων, του Λεωνίδα Ζενάκου, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 85 ετών.

Ο Λεωνίδας Ζενάκος γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άρχισε να εργάζεται, ήδη από το 1956, στην εφημερίδα «Το Βήμα», όπου παρέμεινε για περισσότερα από 50 χρόνια, συνδέοντας ανεξίτηλα το όνομά του με τη χρυσή εποχή της εφημερίδας και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Εργάστηκε ως διορθωτής, μεταφραστής, καλλιτεχνικός συντάκτης, βιβλιοκριτικός, υπεύθυνος καλλιτεχνικού ρεπορτάζ και στη συνέχεια, για πολλά χρόνια, από τις θέσεις αρχισυντάκτη, διευθυντή  σύνταξης, αναπληρωτή διευθυντή και σύμβουλου έκδοσης της εφημερίδας, προτού αποχωρήσει, το 2010, από το Συγκρότημα, μετά και τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη.

Ο Λεωνίδας Ζενάκος ήταν μία μεγάλη μορφή της ελληνικής δημοσιογραφίας και των ελληνικών Γραμμάτων. Φιλόλογος, ποιητής και μεταφραστής, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημοσιογραφική και λογοτεχνική αρτιότητα των άρθρων προς δημοσίευση και βοήθησε έτσι το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» να γίνει η ποιοτική εφημερίδα αναφοράς των δεκαετιών του 1980 και του 1990.

Είχε μεταφράσει πολλά κείμενα αρχαίου δράματος για το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κούν καθώς και πλήθος άλλων βιβλίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 1972, Stone, Irving, 1903-1989, «Αγωνία και έκσταση»,  1979, Αριστοφάνης, 445-386 π.Χ., «Αχαρνής», 1992, Ηρόδοτος, «Ηροδότου Ιστορίαι», 1993, Kitto, H. D. F., «Η αρχαία ελληνική τραγωδία», 1993, Cornford, Francis MacDonald, «Η αττική κωμωδία», 1998, Graves, Robert, 1895-1985, «Οι ελληνικοί μύθοι». Εξέδωσε, επίσης, τις ποιητικές συλλογές «Ταίναρο» και «Πηγές».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του, την αγαπημένη του σύζυγο και συνάδελφο Αναστασία Ζενάκου και τον γιο τους Αυγουστίνο, που επίσης ακολούθησε τα δημοσιογραφικά βήματα των γονιών του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο που τίμησε τη δημοσιογραφία.

Σύμφωνα με την επιθυμία του Λεωνίδα Ζενάκου δεν θα γίνει κηδεία και η σορός του θα αποτεφρωθεί. Οι συγγενείς και οι φίλοι του, θα προσκληθούν τις προσεχείς ημέρες από τη σύζυγό του και το γιό του στο σπίτι τους, για να τιμήσουν τη μνήμη του.  

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.