A+ A A-

8ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ: Απολογισμός

Το 8ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, με τη συμμετοχή 166 συνέδρων από τις πέντε Ενώσεις – μέλη της Ομοσπονδίας, άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου την Παρασκευή το απόγευμα και ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Δεκέμβριου 2017.

Με την έναρξη του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ., Δημήτρης Κουμπιάς, ανέγνωσε τον ακόλουθο διοικητικό απολογισμό  της τριετίας:

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι σύνεδροι

ΤΟ 8ο  Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ που αρχίζει σήμερα, διεξάγεται σε μια περίοδο που πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και εξακολουθούν να αλλάζουν στο χώρο μας. Μετά και την ψήφιση, πριν από ένα μήνα, του Ν. 4498 του οποίου τα άρθρα από 20 έως και 26 αφορούν τον ΕΔΟΕΑΠ και τα ΤΕΑΣ, καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες, στα νέα δεδομένα και να ανασυγκροτήσουμε  συνδικαλιστικά τον κλάδο, με προεξάρχουσα την ΠΟΕΣΥ.

Η ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ Διοίκηση της Ομοσπονδίας ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2014, σε μια περίοδο κατά την οποία φράσεις όπως «εργασιακός μεσαίωνας» και «εργασιακή ζούγκλα», ωχριούσαν μπροστά στη πραγματικότητα.

ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ στον κλάδο να αγγίζει το 60%, η λεηλασία  του χώρου μας –  ασφαλιστική και εργασιακή, με βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις – συνεχίζεται• παρά τις άκαρπες, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, συνδικαλιστικές προσπάθειες. Με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη μαύρη εργασία να κυριαρχούν,  προκαλώντας την αποδόμηση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ στο Ασφαλιστικό να βρέθηκε μια  λύση η οποία ελπίζουμε ότι διασφαλίζει τη συνέχιση της περίθαλψης, της επικούρησης και της πρόνοιας, τα εργασιακά προβλήματα ωστόσο συνεχώς επιδεινώνονται• ιδιαίτερα στο χώρο της έντυπης Ενημέρωσης.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ όμως, στο οποίο θα αναφερθώ εκτενέστερα στη συνέχεια, δεν ήταν και δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του κλάδου. Η μεγάλη οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα από το 2008, εκτείνεται σε όλες σχεδόν τις εκδοτικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές•  η κρίση στο χώρο του Τύπου κορυφώνεται, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της αγοράς, προκαλώντας πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων• με αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, με απλήρωτους εργαζομένους και εκατοντάδες ανέργους.  Ποιος περίμενε την κατάρρευση του ΔΟΛ, του Πήγασου, της Μακεδονίας ή του Mega; Και μπορεί τα έντυπα των δυο πρώτων να ξανάνοιξαν, χάθηκαν όμως και θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα αυτών που δεν έχασαν τη δουλειά τους.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ πέρασε σε μέγιστο ποσοστό από το χαρτί στο διαδίκτυο και συνάδελφοι βρήκαν δουλειά σε ενημερωτικές ιστοσελίδες.  Αυτό όμως δυστυχώς δεν σημαίνει άνοιγμα, δημιουργία θέσεων ικανοποιητικής και αξιοπρεπούς εργασίας, αφού πολλά από τα λεγόμενα νέα Μέσα λειτουργούν με εξευτελιστικούς μισθούς και ωράρια. Κι ακόμη, υπάρχουν ιστοσελίδες χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, που απολαμβάνουν εισόδημα κυρίως από διαφημίσεις – ενίοτε «γκρίζες» - , διατηρώντας μόνο θέσεις λίγων αντιγραφέων. Έτσι έχουν εμφανιστεί εκατοντάδες λαθρόβια ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, διεκδικώντας δημόσιο χρήμα ή, στην πιο αθώα εκδοχή, μάζα αναγνωστών, προκειμένου να εξασφαλίσουν διαδικτυακή διαφήμιση.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ διαπίστωση, που δεν είναι άσχετη με όσα προανέφερα. Δυστυχώς και σ’ αυτήν την τριετία αγνοήθηκε πολλές φορές ο Κώδικας Δεοντολογίας, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για τον αυτονόητο και καταστατικά υποχρεωτικό σεβασμό που οφείλουμε όλοι μας στην τήρησή του.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ της θητείας μας, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης διοίκησης, μαζί με τις Ενώσεις-μέλη μας και άλλες Ενώσεις του χώρου, σταθήκαμε στο πλευρό των απολυμένων της ΕΡΤ, μετά το «μαύρο». Στηρίξαμε και οργανώσαμε όποτε χρειάστηκε τον αγώνα τους, ενώ συμβάλαμε  καθοριστικά στην επαναλειτουργία όλων των δομών της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, όταν η ΕΡΤ ξανάνοιξε. Ωστόσο,  η Ομοσπονδία,  παρέμεινε και παραμένει σταθερά επίμονη,  ως προς την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΡΤ με κυρίαρχο το θέμα της μη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κι ακόμη, η Ομοσπονδία μετέχει δια του Γ. Γραμματέα της στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, εκφράζοντας τη βούληση του σώματος, η ΕΡΤ να λειτουργεί, ως ανεξάρτητος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ανταποκρινόμενος στην αποστολή των δημόσιων –όχι κρατικών ή κυβερνητικών– Μέσων Ενημέρωσης.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ το κεφάλαιο εργασιακά, τονίζοντας την υποχρέωσή μας να αγωνιστούμε για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων, θέλω να χαιρετίσω την πρωτοβουλία  της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ να κάνει, υπό προϋποθέσεις, μέλη της τους εργαζόμενους σε διαδικτυακά ΜΜΕ.

ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΩ στο Ασφαλιστικό θέλω να επισημάνω ότι στο πλαίσιο της γενικευμένης λιτότητας αλλά και της οικονομικής δυσπραγίας, της δικής μας και των Ενώσεων – μελών μας, περιορίσαμε στα απολύτως αναγκαία τα έξοδά μας, αποφεύγοντας μετακινήσεις και ταξίδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς και εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων. Περισσότερα όμως για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, από την Ταμία και την Ελεγκτική Επιτροπή, όταν θα λάβουν το λόγο.

ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ διαβάζοντας τα «πεπραγμένα» της απερχόμενης Διοίκησης – εμπεριέχονται στο φάκελό σας, μαζί με τις 18 απεργίες που κηρύξαμε ή συμμετείχαμε – το μέγιστο μέρος της δράσης μας αφορούσε τη αντιμετώπιση του Αρμαγεδδώνα του Ασφαλιστικού, που επέφερε καίριο πλήγμα  στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.  Ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε με την ένταξη του Ταμείου μας στον ΕΦΚΑ και την κατάργηση του πόρου των ασφαλιστικών μας οργανισμών περίθαλψης, πρόνοιας και επικούρησης – του αγγελιοσήμου –, το Σεπτέμβριο του 2016. Μετά τις διαδοχικές ληστείες των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, με τοξικά ομόλογα και το κούρεμα του PSI,  δημεύτηκε ό,τι είχε απομείνει. Τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ απαλλοτριώθηκαν υπέρ του νέου υπερταμείου.

ΑΠΟ ΤΗ Μ. ΤΡΙΤΗ του 2016 ξεκίνησε η διελκυστίνδα των «τριμερών», των αναλογιστικών μελετών και αλλεπάλληλων συσκέψεων• σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Πάτρα. Τελικά, ύστερα από πολύμηνους αγώνες, φτάσαμε σε κοινά αποδεκτή λύση για τη σωτηρία των Ταμείων μας. Και από εμάς πια «εξαρτάται η επιβίωση και η ανασυγκρότηση του Οργανισμού που θα αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους των ΜΜΕ, χωρίς διακρίσεις και ελιτίστικες πρακτικές. Ούτε Επαγγελματικό Ταμείο, ούτε έξω  οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι», όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ μετά το 92% στο «ΝΑΙ», που οδήγησε στην ψήφιση του νόμου.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ άλλωστε, βρέθηκε με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ στο επίκεντρο της Γ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που με ομόφωνο ψήφισμα καταδίκασε τη  βίαιη ανατροπή στο ασφαλιστικό σύστημα των Ελλήνων δημοσιογράφων .

ΕΠΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ με ρεαλισμό και χωρίς λαϊκισμούς προσπαθήσαμε να σώσουμε το  αγγελιόσημο και μετά την κατάργησή του, πριν από 13 μήνες, αναζητήσαμε τρόπο για να εξακολουθήσουμε να έχουμε περίθαλψη, επικούρηση και πρόνοια, με τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και των προεδρείων των αδελφών Ενώσεων και Ομοσπονδιών. Καταφέραμε να έχουμε έναν ΕΔΟΕΑΠ διευρυμένο, με παροχή περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ σε όλους τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα ΜΜΕ και με έσοδα που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του για πολλά χρόνια. Εργαστήκαμε, άοκνα και συστηματικά, όπως είχαμε χρέος, έως ότου καταθέσει το υπουργείο τις προτεινόμενες διατάξεις, οι οποίες στο μεγαλύτερο κομμάτι αποτελούνται από τις προτάσεις μας.

ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΝ είναι πως δεν μόνο το Ασφαλιστικό και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ τα μοναδικά θέματα που αντιμετωπίσαμε. Η ΠΟΕΣΥ και κατά την απερχόμενη θητεία, στηλίτευσε  και κατήγγειλε κατ’ επανάληψη  την όλο και αυξανόμενη βιομηχανία αγωγών κατά δημοσιογράφων, η οποία απειλεί το δικαίωμα και το καθήκον των δημοσιογράφων να πληροφορούν, το δικαίωμα του κοινού να πληροφορείται και εν τέλει την ποιότητα του δημοκρατικού διαλόγου.

Η  ΘΕΣΗ ΜΑΣ είναι αντίθετη σε κάθε απόπειρα προληπτική λογοκρισία, που σκοπό έχει να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους και να εμποδίσει τον ελεύθερο και δημοκρατικό διάλογο. Διεθνοποιήσαμε μάλιστα το θέμα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας και της ΕΟΔ, ανοίγοντας ταυτόχρονα  δημόσιο διάλογο με την Κυβέρνηση, την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, Ιδρύματα, Ενώσεις και τους φορείς που δραστηριοποιούνται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο την κατάργηση του «τυποκτόνου» νομοθετικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα μας, το οποίο επιτρέπει τέτοιου είδους διώξεις κατά δημοσιογράφων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της σχετικής νομοθεσίας έγιναν κάποια θετικά βήματα, χωρίς όμως να λυθεί ριζικά  το πρόβλημα.  Δεν διεκδικούμε ασυδοσία και ατιμωρησία, αλλά ένα σύστημα που θα διέπεται από τη λογική της άμεσης και ουσιαστικής επανόρθωσης και αποκατάστασης κάθε πραγματικά θιγομένου. Για να πάψει επιτέλους να λειτουργεί η βιομηχανία αγωγών κατά των δημοσιογράφων.

ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ και  στο πλαίσιο πάντοτε της οφειλόμενης αλληλεγγύης στους βαριά δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, συνδράμαμε με είδη πρώτης ανάγκης οικογένειες που είχαν εγκατασταθεί σε υπόστεγα του λιμανιού του Πειραιά. Άμεση  ήταν και η παρέμβαση μας σε περιπτώσεις που δημοσιογράφοι δέχτηκαν προπηλακισμούς  από ρατσιστικά στοιχεία.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ και να διασφαλιστεί η ποιότητα της ενημέρωσης στην ελληνική περιφέρεια, για τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και  για τα ζητήματα του περιφερειακού Τύπου,  η ΠΟΕΣΥ στήριξε τις προτάσεις των περιφερειακών Ενώσεων - μελών της. Ανάλογη πρωτοβουλία ανέπτυξε η Ομοσπονδία και για τα δημοτικά ΜΜΕ, σε συνεργασία και με την Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδος.

ΕΒΔΟΜΗΝΤΑΠΕΝΤΕ  συνεδριάσεις του Δ.Σ. κατά τις οποίες ελήφθησαν 270 αποφάσεις, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, πάντοτε όμως με γόνιμο διάλογο και σε κλίμα ενότητας. Ελπίζουμε ότι και η νέα διοίκηση που θα εκλέξουμε, θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ θα κατατεθούν προτάσεις, με κορυφαία αυτήν για τη σύγκληση Καταστατικού Συνεδρίου μέσα στην προσεχή Άνοιξη. Του Συνεδρίου που ξεκίνησε στο πλαίσιο του 7ου, διεκόπη και δεν ολοκληρώθηκε. Με την αλλαγή Καταστατικού θα αντιμετωπίζαμε και τις αιτήσεις ένταξης νέων μελών στην Ομοσπονδία. Με νέο Καταστατικό ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες, στα νέα δεδομένα και να ανασυγκροτήσουμε  συνδικαλιστικά τον κλάδο, με προεξάρχουσα την ΠΟΕΣΥ, όπως είπα στην αρχή της ομιλίας μου.