Logo

Ρωσικές Προεδρικές Εκλογές, Δυτικά Βαλκάνια και «Νέα Παγκόσμια Τάξη»

Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2011, 110 εκ. Ρώσοι ψηφοφόροι (εκ των οποίων 108.137.000 ζουν στη Ρωσία και 1.794.000 εκτός χώρας) θα προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο Πρόεδρο της χώρας. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 της Κυριακής τοπική ώρα στην ρωσική Άπω Ανατολή (22:00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου) και οι πρώτες εκτιμήσεις θα γίνουν γνωστές στις 21:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή) μόλις κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στο Καλίνινγκραντ.

 

Στις 4 Μαρτίου θα παρακολουθούν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία πάνω από 300.000 παρατηρητές σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και πάνω από 600 διεθνείς παρατηρητές.

Με την πρωτοβουλία του Πούτιν σχεδόν όλα τα εκλογικά τμήματα είναι εφοδιασμένα με διαφανείς κάλπες και βιντεοκάμερες.

 Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των Ρώσων δηλώνουν, πως σκοπεύουν να λάβουν μέρος στις προεδρικές εκλογές και οι πλειοψηφία σκοπεύει να ψηφίσει υπέρ του υποψηφίου του κόμματος εξουσίας, τον τωρινό πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, έδειξαν οι συνεντεύξεις του Ιδρύματος «η Κοινωνική Άποψη» (ΙΚΑ).

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των κοινωνιολόγων, ο Πούτιν μπορεί να κερδίσει στον πρώτο γύρο, λαμβάνοντας την υποστήριξη των 58,7% των πολιτών με ποσοστό συμμετοχής να ανέρχεται στο επίπεδο των 61,8% των ψηφοφόρων.

 

Με το ίδιο ποσοστό συμμετοχής ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ θα πάρει 16,2% των ψήφων, ο υποψήφιος του ΦΔΚΡ Βλαντίμιρ Ζιρινόβσκι – 8,8%, ο ανεξάρτητος Μιχαήλ Πρόχοροφ – 8,6%, ο υποψήφιος της «Δίκαιης Ρωσίας» Σεργκέι Μιρόνοφ – 6,1%.

 9% των ερωτηθέντων πολιτών πληροφόρησαν, πως δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές, 18% ακόμη το σκέφτονται.

 Τα στοιχεία του ΙΚΑ έχουν ληφθεί βάσει των συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν στις 18-19 Φεβρουαρίου σε 204 οικισμούς των 64 περιοχών της ΡΟ με την συμμετοχή των 3000 ερωτηθέντων, η στατιστική απόκλιση αποτελεί 2,5%.

 

Η εκ νέου υποψηφιότητα του Βλ. Πούτιν αλλά και ο τρόπος που διεξήχθη η προεκλογική του εκστρατεία δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους Δυτικούς παρατηρητές τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ορισμένες χώρες της ΕΕ καθώς στους μακροσκοπικούς σχεδιασμούς τους δεν «έβλεπαν» ως εφικτή την επάνοδο του Πούτιν στη Ρωσική Προεδρία καθώς –ενδεχομένως- είχαν επενδύσει στην παρουσία του Ντμίτρι Μεντβέντεβ.

 

Η «προεδρική ανακύκληση» του Πούτιν που θα προκύψει με την –εκτός απροόπτου- σίγουρη επανεκλογή του αναδεικνύει πλέον έναν νέο Ρώσο Ηγεμόνο και δημιουργεί τις προυποθέσεις για έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο» ανάμεσα στις ΗΠΑ , τους εταίρους της και τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους συμμάχους αυτής. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει αβίαστα από τα όσα ο ίδιος ο Πούτιν περιλαμβάνει στις προεκλογικές του δηλώσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Τη Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, στην εφημερίδα «Τα Νέα της Μόσχας» Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δημοσίευσε ένα άλλο προγραμματικό του άρθρο, στο οποίο αυτή τη φορά αναφέρεται σε διάφορα θέματα της διεθνούς πολιτικής.

 

Η προάσπιση της δικής σου ασφάλειας σε βάρος της ασφάλειας των άλλων είναι μη εποικοδομητικός σκοπός. Απ’ αυτή την άποψη, όπως γράφει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η επιδίωξη των Νατοϊκών και πρώτ’ απ’ όλα των Αμερικανών για την εξασφάλιση της απόλυτης ευαλωσίας τους δεν είναι μόνο ουτοπιστική από τεχνολογική άποψη, αλλά και εντελώς ακατόρθωτη από γεωπολιτική άποψη. Η προοπτική κατάταξης στην κατηγορία των καθυστερημενών κανένα δεν ικανοποιεί,- τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτική Βιατσεσλάβ Νίκονοφ.

 

«Κανείς και ποτέ δεν κατάφερε να πετύχει απόλυτη ασφάλεια. Κάτι περισσότερο. Όταν κάποια χώρα έκανε μεγάλο άλμα στη στρατιωτική της οικοδόμηση, αυτό προκαλούσε απαντητικές ενέργειες από άλλες χώρες και έθετε την πρώτη χώρα σε κατάσταση ακόμα μεγαλύτερης τρωτότητας. Έτσι συνέβηκε, π.χ. στον τομέα της κατασκευής ατομικών όπλων – αυτό έκανε τις ΗΠΑ στο μέγιστο βαθμό τρωτές σε όλη την ιστορία της ύπαρξης αυτού του κράτους»,- παρατήρησε ο Βιατσεσλάβ Νίκονοφ.

 

Τώρα οι ΗΠΑ προσπαθούν να επανακτήσουν την ησυχία τους με τη βοήθεια σκληρών μέτρων απέναντι όχι μόνο των πραγματικών αντιπάλων τους, αλλά και των εταίρων τους. Στη Ρωσία προκαλεί σοβαρές ανησυχίες το αμερικανικό σχέδιο δημιουργίας συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, το οποίο διαταράσσει την δοκιμασμένη από δεκαετίες στρατιωτική και πολιτική ισορροπία και προξενεί ζημιά στην αμυντική ικανότητα της Ρωσίας,- επισήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Εν τω μεταξύ, οι προτάσεις της Μόσχας που αποβλέπουν στην ανεύρευση συμβιβαστικών λύσεων του προβλήματος της ασφάλειας χωρίς την εξασφάλιση μονομερών πλεονεκτημάτων για κάποια χώρα, δεν βρίσκουν καμιά ανταπόκριση στην Ουάσιγκτον.

 

Αυτό εκδηλώθηκε ανάγλυφα στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας. Οι Αμερικανοί αποφάσισαν ότι αυτό τους χρειάζεται και για την επίτευξη αυτού του σκοπού βγήκαν ακόμα από το Σύμφωνο για την αντιπυραυλική άμυνα, το οποίο θεωρείται, μάλιστα, πολύ δικαιολογημένα ένα από τα θεμελειώδη σύμφωνα στο σύστημα της διεθνούς ασφάλειας.

 

Εξάλλου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αφήνει την ελπίδα ότι η σύνεση του Αμερικανού εταίρου θα υπερνικήσει και η Ρωσία δεν θα χρειαστεί να καταφύγει στα δηλωμένα προηγουμένως αντίμετρα και συγκεκριμένα στην έξοδο από την Συνθήκη START. Σαν βάση για τον πολιτικό διάλογο ο Πούτιν βλέπει την οικονομική συνεργασία, η οποία προς το παρόν δεν ανταποκρίνεται στο δυναμικό των οικονομιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά η υποστήριξη από την Ουάσιγκτον στο τελευταίο στάδιο της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της «οικονομικής διπλωματίας».

 

Όσον αφορά τον πιο κοντινό δυτικό γείτονα της Ρωσίας – την ΕΕ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και πάλι στην ιδέα της δημιουργίας μιάς αρμονικής κοινότητας των οικονομιών από τη Λισαβόνα ως το Βλαντιβοστόκ. Μάλιστα, όχι οικονομικής κοινότητας, αλλά ακριβώς της κοινότητας των οικονομιών, όταν πάνω στη βάση της συνεργασίας δημιουργείται ένας ιδιόμορφος ενιαίος χώρος, απ’ όπου αποσύρονται βαθμιαία τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο της διακίνησης των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των κεφαλαίων και των ιδεών.

 

Απόσυρση των εμποδίων, που προβάλλουν στο δρόμο της συνεργασίας – τέτοιο σκοπό θέτει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον τομέα της ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων.

 

Το εν λόγω άρθρο είναι ήδη το έβδομο κατά σειρά δημοσίευμα του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της προεδρικής του εκστρατείας το 2012. Αρχίζοντας από την 16η Ιανουαρίου, τα άρθρα του είχαν δημοσιευθεί στις σελίδες των κεντρικών ρωσικών εφημερίδων και οι διατυπωμένες εκεί θέσεις περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

Τα Βαλκάνια, βέβαια, είχαν παραδοσιακά μεγάλη σημασία για τη Ρωσία. Η περιοχή αυτή ήταν παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και τέτοια παραμένει και σήμερα. Στην παρούσα φάση μόνο η Σερβία παραμένει χώρα που εφαρμόζει φιλική πολιτική απέναντι στη Ρωσία .

Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί έναν από τους παραδοσιακούς πυλώνες της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής η οποία μπορεί να διαιρεθεί σε 4 φάσεις:

  • Ρωσο-σοβιετική πολιτική με προσανατολισμούς γεωπολιτικούς και στρατιωτικο-στρατηγικούς την περίοδο 1945-1999 (πτώση Τείχους και Συμφώνου Βαρσοβίας)
  • Εμπλοκή στην γιουγκοσλαβική κρίση (1991-1999). Αυτή η φάση διαρκεί μέχρι την εγκαθίδρυση των προτεκτοράτων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο και την ανατροπή Μιλόσεβιτς (2000)
  • Ρεαλιστική προσέγγιση των εξελίξεων στην περιοχή με παράλληλη ανάπτυξη της διπλωματίας των αγωγών που σηματοδοτούν την έναρξη της νέας ρωσικής ενεργειακής πολιτικής στα Βαλκάνια. Η επίτευξη Συμφωνιών για την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του αεριαγωγού "South Stream" αλλά και η αγορά των κρατικών δυλιστηρίων της Σερβίας αποτέλεσε πολύ σταθερή βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη των σχέσεων στους άλλους τομείς. Εκτός απ' αυτό, η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Σερβία τον Οκτώβριο του 2009, ανάγκασε πολλούς ανταγωνιστές της Μόσχας να μιλούν με ανησυχία για την θριαμβευτική επιστροφή της Ρωσίας στα Βαλκάνια.
  • Δυναμική επιστροφή του Ρωσικού παράγοντα στην περιοχή. Ήδη από το 2009 η ρωσική διπλωματία βλέποντας να χάνει ένα από τα ερείσματά της στην περιοχή όπως ήταν οι επιλογές του αποπεμφθέντος Έλληνα Πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, στράφηκε σε παραδοσιακούς συμμάχους της στη Σερβία. Εκτός από την οικονομική διάσταση των Ρωσο-σερβικών σχέσεων, την κοινή Σλαβική πολιτισμική κληρονομιά και τους δεσμούς της Ορθοδοξίας ο Ρωσικός παράγοντας συμμετέχει με στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Νίς με μονάδα αντιμετώπισης ασυμμέτρων απειλών και φυσικών καταστροφών, ενώ η Ρωσία στέλνει συνεχώς φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Η δανειοδότηση της Σερβίας και της Κύπρου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η εμπλοκή της Ρωσικής Εκκλησίας στην υπόθεση του Βατοπεδίου και η επαναχάραξη του ενεργειακού χάρτη της περιοχής εντάσσονται σε αυτή τη φάση.

 

ΥΓ) Τελικά ανακοινώθηκε επισήμως  η νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 63,75%. Με αυτό το υψηλό ποσοστό το οποίο επετευχθη με συμμετοχή 65,3% επί συνόλου 110 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δεν χρειάζεται β' γύρος.
Πάντως, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο,  ο Πούτιν, παρά το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσε, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τα προβλήματα νομιμότητας στη διάρκεια της τρίτης του θητείας στο Κρεμλίνο, αφού θα βρεθεί αντιμέτωπος με αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που έχουν ήδη αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.
"Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με έναν τρόπο που δεν διασφαλίζει τη νομιμότητα του νικητή", επισήμανε ο αθρογράφος της εφημερίδας Novaïa Gazeta, Κίριλ Ρογκόφ.

 

 

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.