A+ A A-

Οι "μαχητές" της ενημέρωσης!

"Κεντρικό πρόβλημα σήμερα αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των δημοσιογράφων για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και αυτό συνδέεται και με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις σκληρές συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων και τις χαμηλές αμοιβές".
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος, στην πρώτη συνάντηση των αντιπροσώπων της Ένωσης στα γραφεία της ΓΣΕΕ.
Όμως ανάμεσα στα μεγάλα προβλήματα της ενημέρωσης, ξεπρόβαλε ορμητικά και η διαπλοκή των βαρόνων των media με επιφανείς υψηλόμισθους δημοσιογράφους της "μαχόμενης" δημοσιογραφίας.
Η δημόσια κόντρα Κύρτσου-Χατζηνικολάου, που κορυφώθηκε με τις αλληλοκατηγορίες στην τηλεόραση ¶λφα TV, ανέδειξε τη στενή σχέση εξάρτησης των πρωτοκλασάτων "μαχητών" της ενημέρωσης με τα αφεντικά των ΜΜΕ.
Τα εν λόγω αφεντικά, ενώ αναγκάζουν την πλειοψηφία των δημοσιογράφων να δουλεύουν σε σκληρές συνθήκες εργασίας, με χαμηλούς μισθούς, προσφέρουν απλόχερα αμοιβές πολλών εκατομμυρίων σε λίγους εκλεκτούς, οι οποίοι την κατάλληλη στιγμή είναι έτοιμοι από "ευγνωμοσύνη" να μετατραπούν, σε βαποράκια σκοτεινών πολιτικών επιδιώξεων και κατά συνέπεια σε Δούρειο Ίππο της ενημέρωσης.
Όπως φαίνεται, δεν χρειάστηκε μάλλον πολύς κόπος για να πειστεί ακόμη και ο Νίκος Χατζηνικολάου, ένας προσεκτικός και εργατικός δημοσιογράφος, να το "παίξει" και δήμαρχος Αθηναίων προς χάριν του αφεντικού του, να αποκηρύξει την αντικειμενικότητά του, να προβάλλει τον εαυτό του από το κανάλι στο οποίο είναι διευθυντής ειδήσεων, να αναγκαστεί εκ των υστέρων να αναφωνήσει "mea culpa" και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Αφέλεια; Ματαιοδοξία; Υποτίμηση της νοημοσύνης της Κοινής Γνώμης; Ίσως όλα αυτά ή κάτι από αυτά, δεν έχει σημασία...
Το βέβαιο είναι ότι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ακόμη και οι σταρ που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και περιθώρια επιλογών, αντί να είναι οι "φρουροί" της ενημέρωσης, είναι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι στις κάθε λογής πιέσεις, επιθυμίες και επιδιώξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών των ΜΜΕ.
Πάντως τελευταία, οι καταγγελίες σε βάρος του δημοσιογραφικού κλάδου πληθαίνουν και δεν μπορεί να μένουν αναπάντητες.
Την περασμένη Δευτέρα 21/5, στην αθλητική εκπομπή "Η Δίκη της Δευτέρας", ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, είπε ότι η διοίκηση της ομάδας έχει εξαγοράσει τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ και οι φίλαθλοι της ομάδας παραπληροφορούνται. Είχε μάλιστα υποστηρικτή σε αυτές τις σοβαρές καταγγελίες από το διπλανό "παράθυρο" το γνωστό δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλα.
Ό,τι και να συμβαίνει τελικά στο βαρύ τερέν της ενημέρωσης,
το νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ έχει αυξημένη ευθύνη απέναντι στην πλειοψηφία των έντιμων επαγγελματιών δημοσιογράφων που αντιστέκονται καθημερινά στους κάθε λογής εκβιασμούς της διαπλοκής και δεν πρέπει να σιγήσει μπροστά σε τέτοια κρούσματα.

Η ΕΣΗΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΕΓΚΑΙΡΑ
(αρκεί όμως μία ανακοίνωση;)

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη προς το Ιδρυμα Βουδούρη, που δημοσιεύθηκε και στον Τύπο, αλλά και την τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του Διευθυντή της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" Γ. Κύρτσου και του Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του τηλεοπτικού σταθμού "MEGA" Ν. Χατζηνικολάου, προέβη στην εξής δήλωση:


"Επιθυμώ να εκφράσω την αντίθεσή μου προς οποιαδήποτε παρέμβαση εξωδημοσιογραφικών παραγόντων στα μέσα ενημέρωσης, με στόχο την αλλαγή είτε της διοίκησής τους, είτε του περιεχομένου τους και της πολιτικής τους γραμμής.
Παρακολουθώ, επίσης, με ανησυχία τη δημόσια ανταλλαγή διαξιφισμών μεταξύ δημοσιογράφων για θέματα που σχετίζονται με τη λεγόμενη "διαπλοκή". Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι δημοσιογράφοι πρέπει να μην αφήνουν καμία αμφιβολία για την εντιμότητά τους, την ευθύτητα και την ανεξαρτησία τους".