A+ A A-

Eminem: Ο προβοκάτορας της ραπ σκηνής

Ο Eminem, το «κακό» παιδί της μουσικής σκηνής, έχει καταφέρει να απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εδώ και καιρό με τα κατορθώματά του. Μέσω των αμφιλεγόμενων στίχων του έχει προκαλέσει τη μήνι των ομοφυλοφίλων, ή όπως ο ίδιος τους αποκαλεί, «αδερφές», ειρωνεύτηκε τη δολοφονία του Versace, περιέγραψε φανταστικές ερωτικές περιπτύξεις με τη μητέρα του και γενικά πραγματοποίησε όλα τα απαραίτητα βήματα που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να ξεφύγει από την αφάνεια.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ένας τραγουδιστής πασχίζει να αναγκάσει την κοινή γνώμη να ασχοληθεί μαζί του, για προφανείς βεβαίως λόγους. Εκτόξευση των πωλήσεων, ειδωλοποίηση από αμφισβητίες πιτσιρικάδες που δεν έχουν που να στρέψουν την οργή τους λόγω των αυξημένων ορμονών και καθιέρωση στο πάνθεον των star- όχι των τραγουδιστών (ποιος νοιάζεται για αυτό άλλωστε), με τις λιμουζίνες, την «αγγελόσκονη» και τις πρόθυμες για «ανακούφιση» των ινδαλμάτων τους groupies. Εικόνες ενός τρόπου ζωής έξαλλου, εντός και εκτός σκηνής, που πηγάζουν από το παρελθόν και είναι γνώριμες σε πολλούς που αμυδρά έστω παρακολουθούν τον χώρο. Ο John Lennon δεν δίσταζε να ζητά κατά τη διάρκεια συναυλιών του με τους Beatles κοπέλες για άμεση ικανοποίηση των ερωτικών του αναγκών, που έπρεπε να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις. Ξανθιές με μεγάλο στήθος και αν ήταν παρθένες ακόμη καλύτερα. Πιο πρόσφατα, ο Marilyn Manson επιδόθηκε σε στοματικό έρωτα μπροστά στη σκηνή, ενώ φημολογείται ότι έχει αφαιρέσει δυο πλευρά του για να μπορεί να καταφεύγει στο εν λόγω σπορ μόνος του και με μεγαλύτερη άνεση. Κατά πόσο αυτό αληθεύει δεν έχει σημασία, αρκεί να συντηρείται ο μύθος και η ομίχλη γύρω από τον star να είναι πυκνή για να εκπέμπει αμφιλεγόμενα μηνύματα.


Έτσι και ο Eminem στις συναυλίες που έδωσε πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία, φρόντισε να κάνει ότι μπορούσε, ή τουλάχιστον ότι του κατέβηκε στο κεφάλι, για να συντηρήσει την αρνητική του εικόνα, που κάθε άλλο παρά αρνητική δεν είναι ουσιαστικά για τον ίδιο. Έχοντας τις οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων ομοφυλοφίλων στο «πλευρό» του να διαμαρτύρονται, ο ίδιος εμφανίστηκε με μάσκα και ηλεκτρικό πριόνι, παραπέμποντας ελαφρά στο γνωστό θρίλερ «Παρασκευή και 13». Κατόπιν έβγαλε και κατάπιε ένα χάπι «Ecstasy», προέτρεψε το κοινό του να κάνει το ίδιο και «κατέβασε» ένα ολόκληρο μπουκάλι Bacardi επί σκηνής!

Αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και ούτε έχουν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα. Οι αγγλικές εφημερίδες Sun και Mirror χαρακτήρισαν τα σώου του Eminem το λιγότερο αστεία, ενώ υποστήριξαν ότι το Ecstasy που με εμφανή ευχαρίστηση κατάπιε δεν ήταν παρά ξεραμένη μαστίχα και το μπουκάλι Bacardi ήταν απλά νερό. «Η όλη εμπειρία της συναυλίας ήταν τόσο ψεύτικη και βεβιασμένη που απλά με έκανε να χασμουρηθώ», σχολίασε ειρωνικά ο Brian Reade, ένας από τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν μια από τις συναυλίες και πρόσθεσε στο άρθρο του στην εφημερίδα Mirror. «Ήταν τόσο γελοίο να βλέπεις λευκά παιδιά να προσπαθούν να μιμηθούν μαύρους ράπερ».

Ίσως η όλη φασαρία γύρω από το όνομα του Eminem να είναι απλά μια φούσκα που θα σκάσει κάποια στιγμή. Όμως ακόμη και με την ειρωνεία που προκαλεί ο εσκεμμένα και με πολύ προσπάθεια αυτός λευκός ράπερ καταφέρνει να κάνει το όνομά του γνωστό όλο και πιο πολύ, σε Ευρώπη και Αμερική. Για πόσο καιρό ακόμη; Άγνωστο.