A+ A A-

Ημερίδα για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων στην ΕΡΤ

 

Μία σημαντική ημερίδα για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων (Data Journalism), δηλαδή έναν νέο κλάδο της ερευνητικής ενημέρωσης, πολύ λίγο γνωστό στη χώρα μας, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΕΡΤ.

Η Δημοσιογραφία Δεδομένων προήλθε από την ανάγκη διαχείρισης και επεξεργασίας του ολοένα και αυξανόμενου τεράστιου όγκου δεδομένων που παρέχονται από την παγκοσμιοποιημένη πληροφόρηση, το διαδίκτυο κ.λπ.
με στόχο μια φωτεινότερη προσέγγιση της πραγματικότητας.
Αρωγός σε αυτή την περιπετειώδη συνομιλία με τη γλώσσα των αριθμών για την ανακάλυψη και εξαγωγή των κρυμμένων συμπερασμάτων, είναι οι νέες τεχνολογίες, οι εφαρμογές και τα προγράμματα της πληροφορικής.
Η Δημοσιογραφία Δεδομένων είναι ένα αποκαλυπτικό εργαλείο έρευνας που αναβαθμίζει την ενημέρωση, γι' αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΡΤ για την υποστήριξη αυτής της ημερίδας.
 
 

Ημερίδα για την Δημοσιογραφία Δεδομένων στην ΕΡΤ: Η γλώσσα των αριθμών στη νέα εποχή της ενημέρωσης

 

H ΕΡΤ, τo Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας και η SciFΥ συνδιοργανώνουν Ημερίδα/Σεμινάριο για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων στην Ελλάδα, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, 10.30 το πρωί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα εξεταστούν οι νέες δημοσιογραφικές δυνατότητες για έρευνα, άντληση θεματολογίας, διασταύρωση και αποτελεσματικής προάσπισης του κοινωνικού συμφέροντος. Στον ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα καθορίζονται από τα data, η Δημοσιογραφία Δεδομένων, επανακαθορίζει τον κώδικα επικοινωνίας αλλά και τη μέθοδο ανεύρεσης και σύνθεσης των δημοσιογραφικών αφηγημάτων που έχουν ως κεντρική πηγή τα στατιστικά/υπολογιστικά δεδομένα.

Η ημερίδα χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, δημοσιογράφοι παρουσιάζουν το πλαίσιο της Δημοσιογραφίας Δεδομένων, πώς την αντιλαμβάνονται, τρόπους χρήσης από τους επαγγελματίες του χώρου καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής.

Στη δεύτερη, μιλούν προγραμματιστές, δημιουργοί εφαρμογών και παρουσιάζονται δημοσιογραφικά δεδομένα με τρόπο φιλικό στο ευρύ κοινό.

H ημερίδα απευθύνεται σε δημοσιογράφους, εκδότες, συντάκτες και επαγγελματίες του χώρου, ενώ προσκεκλημένοι είναι οι σπουδαστές όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με εστίαση στα ΜΜΕ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Έναρξη: 10:30

Πρώτη ενότητα

- Τάσος Οικονόμου

(Αρχισυντάκτης CNN.gr, διδάσκων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες)

- Ελίνα Μακρή

(Δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του δημοσιογραφικού δικτύου oikomedia.com, συνιδρύτρια βραβείου ερευνητικής δημοσιογραφίας ijp.gr, αντιπρόεδρος cafebabel.com)

- Θοδωρής Γεωργακόπουλος 
(Δημοσιογράφος, συγγραφέας)

- Βασίλης Βασιλόπουλος

(Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διασφάλισης Ποιότητας στα Μedia του European Communication Institute. Επικεφαλής digital news και συντονιστής  του περιεχομένου Πολυμέσων στην ΕΡΤ )

- Q&A session

Δεύτερη ενότητα

- Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος

 (Συνιδρυτής SciFY ΑΜΚΕ, Συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος")

- Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος 

(Eρευνητής στο εργαστήριο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του παραρτήματος του Open Data Institute στην Αθήνα)

- Κώστας Γαλάνης

 (Ιδρυτης Galanis Sports Data)

- Γιώργος Μπολάνης

(Συνεργάτης της News Media Concept - Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες")

- Q&A session 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τους διοργανωτές:

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI– European Communication Institute)

 Aποτελεί Συνέργεια ενός ad hoc ομίλου Ευρωπαϊκών δημοσίων και κοινωφελών φορέων.

Πυλώνες του είναι το Πανεπιστήμιο DUK στην Βιέννη, και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας) στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία πλαισιώνεται από το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση, το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και, βάσει συμβατικής επέκτασης (Φεβ.2015) τον όμιλο των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ (Le Monde, El Pais, International New York Times, Der Spiegel, κ.α.) "Οnline Publishers’ Association – Europe".

H SciFY

 Η SciFY είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής και τη διαθέτει δωρεάν σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα:

Ελίνα Μακρή 

τηλ. 6981257150

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Διαβάστε σχετικά:

The Data Journalism Handbook

http://www.jour.auth.gr/?p=3546 

http://datajournalism.okfn.gr/