A+ A A-

Εκλογές 2015-Αλέξης Τσίπρας: Ο θρίαμβος του νέου αστέρα της ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ο Αλέξης Τσίπρας, -αναμφισβήτητα -, έγραψε ιστορία. Είναι ο πρώτος ηγέτης της Αριστεράς που κερδίζει, - και μάλιστα θριαμβευτικά -, τις βουλευτικές εκλογές (είχε νικήσει και στις ευρωεκλογές) και σχηματίζει κυβέρνηση. Είναι, επίσης, ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας, μόλις 40 ετών και έξι μηνών.

Η επιτυχία του δεν έχει προηγούμενο, ενώ η ικανότητά του να ανταποκρίνεται με θάρρος στις προκλήσεις δεν μπορεί να υποτιμηθεί αφού: Είναι, επίσης, ο πρώτος Έλληνας που προτάθηκε και ψηφίστηκε για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που είχε ψηφοδέλτιο με το όνομά του στις ευρωεκλογές και σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, - από τις μεγαλύτερες της ΕΕ -, την Ιταλία (με το ψηφοδέλτιο L' altra Europa con Tsipras εξελέγησαν τρεις Ιταλοί ευρωβουλευτές).  

Όλα αυτά τα "θαύματα" δεν μπορεί να είναι τυχαία... Σημαίνουν ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ "διαβάζει" πολύ καλά και οργανώνει αποτελεσματικά το παιχνίδι στο γήπεδο της πολιτικής.

Ένα από τα μεγάλα, - έτσι όπως εξελίχθηκε -, όπλο του Αλέξη Τσίπρα για το οποίο ο  Ευάγγελος Βενιζέλος, τον επέκρινε κάποτε απαξιωτικά και ζηλόφθονα  για "μικρομεγαλισμό", είναι η ευρωπαϊκή διάσταση που έδωσε στον αγώνα του. Σε όλες τις δηλώσεις του - ακόμη και την Κυριακή μετά τον εκλογικό του θρίαμβο -δεν ξεχνούσε να στέλνει το μήνυμά του και έξω από τα σύνορα της χώρας, αναζητώντας συμμάχους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Έτσι, έγινε ο πρωτοπόρος πολιτικός εκφραστής της δυσαρέσκειας των λαών του ευρωπαϊκού Νότου κόντρα στην ηγεμονική πολιτική της Γερμανίας, καθιστώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ελπίδα και φως στο τούνελ της υπεραυστηρής και ανάλγητης λιτότητας των "Μερκελιστών".

Επικρίνοντας την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγέλας Μέρκελ, παρόλο που πολλοί αμφισβητούν την εφαρμογή των εξαγγελιών του, έδιωχνε σιγά-σιγά την ηττοπάθεια μοιράζοντας ελπίδα, όταν οι αντίπαλοί του ζητούσαν κι άλλους φόρους από τους πτωχοποιημένους και απελπισμένους, εξαιτίας της λιτότητας, Έλληνες πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη βοήθεια της συγκυρίας, αλλά και με το άστρο που διαθέτει, έγινε ο μπροστάρης του αντιμνημονιακού μετώπου του ευρωπαϊκού Νότου.

Μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής είναι ο νέος ηγέτης της ευρωπαϊκής αντιμνημονιακής Αριστεράς και, όπως του είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα με μεγάλη προσοχή επάνω στο "στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ".

Από το 2006,  όταν προτάθηκε από τον Αλέκο Αλαβάνο για δήμαρχος Αθηναίων έως τις 26 Ιανουαρίου 2015 που ορκίστηκε πρωθυπουργός υπήρξε, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ένας ικανότατος πλέι μέικερ της πολιτικής.

Το 2008 κατάφερε να γίνει ο νικητής-ηγέτης του Συνασπισμού της Αριστεράς, (τον οποίο στη συνέχεια μετασχημάτισε σε ενιαίο κόμμα ως ΣΥΡΙΖΑ τιθασεύοντας ένα πλήθος από συνιστώσες), ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2009, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής.  Του χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ανακηρυχθεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα τρία για να γίνει ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός, αναγκάζοντας τα ΜΜΕ όλου του κόσμου να κάνουν επανειλημμένα την Ελλάδα διεθνές πρωτοσέλιδο.

Βέβαια, για όλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιδιαίτερη συγκυρία της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης ούτε όμως να υποτιμήσουμε το ταλέντο του εκηβόλου ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζεται ως ένας στοχοπροσηλωμένος πραγματιστής, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις (απόδειξη η κυβερνητική συνεργασία με τους απόμακρους ιδεολογικά Ανεξάρτητους Έλληνες), εκπρόσωπος της νέας γενιάς των σαραντάρηδων Ευρωπαίων πολιτικών που θα αλλάξουν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύοντας την αλληλεγγύη των λαών, το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Δεν ξέρουμε αν "θα συμμαχήσει και με το διάβολο" για να πετύχει τους στόχους του κόμματός του, όπως έλεγε κάποτε για το ΚΚΕ ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Μια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε ώθηση στην ευρωπαϊκή Αριστερά συνολικά και θα αποκαθιστούσε τη χαμένη τιμή της, ενώ  αντίθετα, μια αποτυχία θα προκαλούσε απογοήτευση και θα απαξίωνε τον αντίλογο στην πολιτική της λιτότητας. Μια αποτυχία θα ενίσχυε επίσης τους ευρωσκεπτικιστές και τους αντιευρωπαϊστές (Μαρί Λεπέν κ.λπ.) που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το "στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ" είναι φιλόδοξο και εμπεριέχει και μεγάλο ρίσκο αφού θα βρεθεί απέναντι στο πανίσχυρο "καθεστώς των αγορών".

Αν ο "θαυματοποιός", Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξέρει να κερδίζει τα μεγάλα ντέρμπι (Αλαβάνος, Κουβέλης, Σαμαράς),  καταφέρει να κερδίσει και την πολιτική της Αγγέλα Μέρκελ και καταστήσει διαχειρίσιμο το χρέος της χώρας, τότε θα πρόκειται για ένα ακόμη απίστευτο κατόρθωμα του νέου αστέρα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΥΓ) Μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε όλα τα εκλογικά τμήματα ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,34% και διαφορά 8,53% από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία η οποία έχασε σε 42 περιφέρειες και κατάφερε να επικρατήσει σε δεκατέσσερις. 

Το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής δεν ξεπέρασε το 10% (ήταν 8,62%), παρά τη συμμετοχή του νεοπαγούς κόμματος ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου που έμεινε εκτός με 2,46%, αλλά και την έκπληξη των ποσοστών της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη (1,79%)  και της Τελείας του Απόστολου Γκλέτσου (1,77%). 

Σύμφωνα με το πανελλαδικό ποσοστό του και σε συνδυασμό με το ποσοστό των κομμάτων που δεν ξεπέρασαν το όριο του 3%,  ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο κατώφλι της αυτοδυναμίας με 149 έδρες και ο ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, σχημάτισε κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.  Η συμμετοχή ήταν 63,87% και τα άκυρα-λευκά 2,36%.

Τα τελικά αποτελέσματα των επτά κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή στις εκλογές τη25ης Ιανουαρίου 2015 και οι έδρες που  καταλαμβάνουν είναι τα εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 36,34% - 149 έδρες,
ΝΔ 27,81% - 76 έδρες,
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,28% - έδρες  17,
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 6,05% - έδρες 17,
ΚΚΕ 5,47% - έδρες 15,
ΑΝΕΛ 4,75 - έδρες 13,
ΠΑΣΟΚ 4,68 - έδρες 13.