A+ A A-

Επίδομα τέκνου για σαραντάρα εκλεγμένη βουλευτή!

Στο κυριακάτικο φύλλο της Real News δημοσιεύεται ρεπορταζ με τιτλο “Επαιρνε επίδομα… ανηλίκου για την βουλευτη κορη της η αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Λίνα Αλεξιου” – γνωστη δημοσιογράφος, παραθέτοντας σχετικά στοιχεια. Κόρη της κυρίας Αλεξίου ειναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Λίνα Αλεξίου, αναφέρει:

“Στο φύλλο της 23ης Μαρτίου 2014 της εφημερίδας RealNews, δημοσιεύεται (με πρωτοσέλιδη καταχώριση και διαφήμιση) καταγγελία πoυ πλήττει την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητά μου. Επειδή κανένας -«συντάκτης» ή «υπεύθυνος»- δεν επικοινώνησε μαζί μου για να μου ζητήσει, όπως θα όφειλε, οποιαδήποτε διασταύρωση ή διευκρίνιση, οφείλω από την πλευρά μου να απαντήσω ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία δεν είναι «πόζα» αλλά ουσία και το «λαβράκι» στη δημοσιογραφική πρακτική είναι είδηση πλήρης, κατ΄ ουσίαν και όχι κατ’ επίφαση, με την απάντηση του εκάστοτε θιγόμενου –στη δική μου περίπτωση βαρύτατα.

Η κατάδηλη σκοπιμότητα του «αποκαλυπτικού» δημοσιεύματος της εφημερίδας, ωστόσο, δεν θα με κάνει να υποχωρήσω από την υπεράσπιση αρχών και θέσεων, όπως άλλωστε πάντοτε έκανα, υπερασπιζόμενη την έντιμη καταγραφή  και παρουσίαση της πραγματικής είδησης. Ούτε, άλλωστε θα με αποτρέψει από την άσκηση των καθηκόντων μου ως Αντιπροέδρου του ΕΣΡ.

Επειδή στο επίμαχο δημοσίευμα εμφανίζομαι ως… κλέπτουσα το Ταμείο Συντάξεων των Δημοσιογράφων, περιορίζομαι να αναφέρω ότι σαν κι εμένα, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη δεοντολογική «δημοσιογραφία» της RealNews, ως κλέφτες εμφανίζονται και άλλοι, περίπου 400, συνάδελφοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι πληρώνουν διοικητικές δυσλειτουργίες, πράξεις και παραλείψεις ενός απαρχαιωμένου διοικητικού μηχανισμού.

Αυτό πώς δεν το ξέρει η  RealNews;

Απάντηση στην ένσταση που έχω καταθέσει στο Ταμείο (για την οποία επίσης ουδέν αναφέρει το δημοσίευμα) δεν έχω πάρει μέχρι σήμερα και, συνεπώς, ούτε εγώ ούτε και οι εκατοντάδες συνάδελφοί μου είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε ποίος ευθύνεται για τον διασυρμό και την άδικη ταλαιπωρία μας.

Εν κατακλείδι, η ελάχιστη ΝΤΡΟΠΗ μπορεί να έχει εκλείψει. Η  δημοσιογραφική δεοντολογία, όμως, θα υπάρχει έστω και αν την υπηρετούν ελάχιστοι. Για την υπεράσπισή της άλλωστε προσφεύγω στα αρμόδια θεσμικά όργανα. Και όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για «ειδήσεις και λαβράκια» μπορεί, αν θέλει, να έχει το πλήρες και έγκυρο ρεπορτάζ στο οποίο σκοπίμως δεν προχώρησε η RealNews, δεδομένου ότι ο φερόμενος ως συντάκτης του «θέματος», γνώριζε άσχετα και ασύνδετα με το θέμα γεγονότα, με πλείστες όσες λεπτομέρειες, τις οποίες «αξιοποίησε» επιλεκτικά και με συγκεκριμένη προσωπική στόχευση.

Αυτά προς το παρόν”.

Αργότερα βέβαια η Real News απάντησε στην ανακοίνωση:

“Μετά την ανάγνωση της (μη) απάντησης που έστειλε η συνταξιούχος δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, η Realnews, αντιπαρερχόμενη τα ηθικοπλαστικά κηρύγματα, τα οποία –πλέον προφανέστατα- δεν είναι σε θέση να κάνει η κυρία Αλεξίου, έχει να αναρωτηθεί τα εξής:

- Εισέπραττε παρανόμως επιδόματα επί σειρά ετών;

- Τι σχέση έχει το δικό της, ηθικό, θέμα με τις περιπτώσεις άλλων συναδέλφων της;

- Η επίκληση της «δεοντολογίας» γίνεται και εν είδει αυτοκριτικής; Ή αφορά μόνο στην εφημερίδα μας;

- Η «ένστασή» της, σε τι αλλάζει το γεγονός ότι εισέπραττε επί πολλά έτη, χωρίς να το δικαιούται, τα επιδόματα;

- Η «ένσταση» κατετέθη προ…δεκαπενταετίας; Διότι πριν από τόσα έτη θα έπρεπε να έχει κάνει αυτοβούλως αίτηση διακοπής.

- Αφού τόσο καλά γνωρίζει τα δικαιώματά της –και ορθώς- διεκδικεί όσα της αναλογούν –σε επιδόματα και επιστροφές- δεν θα έπρεπε να γνωρίζει και τις υποχρεώσεις της;

- Η επίκληση διοικητικών δυσλειτουργιών, από ένα παλαίμαχο στέλεχος που ασχολήθηκε επί σειρά ετών με τα «κοινά» από διάφορες θέσεις, αποτελεί δικαιολογία; Ή επιβαρύνει έτι περαιτέρω τη θέση της, αποκαλύπτοντας την αδυναμία να αλλάξει τα πράγματα;

Κατά τα λοιπά, όταν η κυρία Αλεξίου σε ένα θέμα που την αφορά προσωπικά αναζητεί σκοπιμότητες για τη δημοσίευση του, δυστυχώς αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η ίδια σκέπτεται. Το «εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια» βρίσκει εδώ την πλήρη εφαρμογή του.

Ας προβληματιστούν όσοι την επέλεξαν και τη στηρίζουν…”

Σχεδόν ταυτόχρονα δήλωση έκανε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου:

«Η σημερινή εναντίον μου επίθεση της Realnews αποδεικνύει ότι στο ούτως ή άλλως εντελώς ναρκοθετημένο πεδίο της ενημέρωσης λιγοστεύουν εκείνοι που δεν ενδίδουν στο να παίζουν πολιτικά παιχνίδια και να διακινούν εκβιασμούς με αποδέκτες όσους ενοχλούν το πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, τραπεζικό και μιντιακό κατεστημένο.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ο αναγνώστης δικαιούται να βρει τα σοβαρότερα θέματα για να ενημερωθεί. Ο αποπροσανατολισμός και η λασπολογία δεν μπορούν να υποκαθιστούν την είδηση.

Αντί άλλης απάντησης στο «θέμα» που φιλοξενεί (χωρίς έρευνα και διασταύρωση, φυσικά) στο πρωτοσέλιδό της η Realnews, συνδέοντάς το μάλιστα με εμένα και διαφημίζοντάς το ως αποκάλυψη που δήθεν με αφορά, με φωτογραφίες και υποτιμητικά σχόλια, διατυπώνω το ερώτημα: γιατί συγκεκριμένα και σοβαρότατα θέματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και εγείρουν μείζον δημόσιο ενδιαφέρον και απασχόλησαν το Κοινοβούλιο δεν έγιναν ποτέ πρωτοσέλιδο και δεν πέρασαν ούτε «στα ψιλά γράμματα»;

Προσωπικά δεν πρόκειται να ενδώσω σε κανέναν εκβιασμό, μιντιακό, πολιτικό ή άλλο, από όπου κι αν προέρχεται. Θα συνεχίσω να κάνω το καθήκον μου, όπως επιβάλλει η συνείδησή μου και όπως υποχρεούμαι απέναντι στους πολίτες.

Προς τους υπευθύνους της Real, που επέλεξαν αυτό το «κάτω από τη μέση» χτύπημα, χωρίς να μπουν στον κόπο ούτε καν να διασταυρώσουν αυτά που γράφουν και διαφημίζουν, για να επιτύχουν «ευκαιρίας δοθείσης», «με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια», λέω τα εξής:

Κύριοι, η πολιτική κριτική επί πραγματικών γεγονότων που αφορούν τη δημόσια σφαίρα, είναι ευπρόσδεκτη και επιβεβλημένη.

Το να επιχειρείτε, όμως, να με χτυπήσετε πολιτικά, για ένα θέμα με το οποίο δεν έχω σχέση και το οποίο παρουσιάζετε μονομερώς, διαστρεβλώνοντας τις πτυχές του, παραπληροφορώντας το κοινό και συκοφαντώντας, χωρίς καν να επιχειρήσετε να διασταυρώσετε, δεν είναι δημοσιογραφία.

Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιου είδους χτυπήματα είχα συνηθίσει από τις πρώτες ημέρες της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Δεν περίμενα, όμως, ότι θα έφθανε να υιοθετήσει αυτές τις πρακτικές η εφημερίδα σας».

Την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου σχολίασε, επίσης, η Real News:

«Η Realnews δεν πρόκειται να απαντήσει στις αυταπόδεικτες ανοησίες της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Την καλούμε να αναγνώσει τα επίσημα έγγραφα που δημοσιεύουμε, να ενηλικιωθεί πολιτικά και να συμβουλεύσει τη μητέρα της να επιστρέψει στο Ταμείο τα χρήματα που επί τόσα χρόνια παρανόμως ελάμβανε».

 

 

ΥΓ)  Είναι βέβαια απορίας άξιο πως οι υπηρεσίες του Ταμείου δεν "έκοψαν" το επίδομα τέκνου από την κυρία Αλεξίου, όταν η κόρη της πέρα από το ότι είναι 38 ετών είναι και εκλεγμένη βουλευτής

και ως εκ τούτου αναγνωρίσιμη απ' όλους.

Δεν είναι υπερβολικό ούτε άδικο να υποθέσουμε ότι οι υπάλληλοι λειτουργούν μηχανικά, αλλά και ότι οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές μάλλον περί άλλων τυρβάζουν (το ομολογούν εξάλλου τα "δομημένα ομόλογα" και άλλες αμαρτίες).

Σήμερα που το ψάχνουν το πράγμα λόγω της κρίσης "ανακάλυψαν" ότι κάποιοι παίρνουν για δεκαετίες παράνομα επιδόματα τα οποία βεβαίως πρέπει να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η μεγαλύτερη ηλικία που επιτρέπεται σήμερα να δωθεί το επιδομα τέκνου είναι τα 24 χρόνια όταν φοιτεί σε ανώτατη σχολή. Γι'αυτό θα επιστρέψουν χρήματα και κάποιοι που τα παιδιά τους είναι π.χ. 25 χρονών φοιτητές, οι οποίοι είχαν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι δικαιούνται ακόμη το επίδομα τέκνου, αφού η ηλικία είναι "φυσιολογική" και κανείς δεν τους ειδοποίησε εγκαίρως.

Είναι βέβαια, επίσης, απορίας άξιο πως η κυρία Αλεξίου δεν αναρωτήθηκε ούτε η ίδια πώς είναι δυνατόν να εισπράττει επίδομα τέκνου για την κόρη της που κοντεύει τα σαράντα ενώ είναι και εκλεγμένη βουλευτής.

Ελλαδιστάν...