A+ A A-

Περικοπές και "μπαλωθιές" για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ


Ενόψει του βαρύ οικονομικού χειμώνα που έρχεται η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε, με πλειοψηφία, περικοπές για τη "σωτηρία" του Ταμείου.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε, όπως αναμενόταν, διαφωνίες και αντιδράσεις από κάποια μέλη του ΔΣ, αλλά και άλλους, οι οποίοι όμως πρέπει να αποδείξουν με ισχυρά επιχειρήματα την αποτελεσματικότητα των επιχειρημάτων τους.

Όπως δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ από μόνες τους οι περικοπές, άλλο τόσο δεν αποτελούν λύση και οι "μπαλωθιές" εντυπωσιασμού και οι "επαναστατικοί" αφορισμοί.

Μία υποχρέωση των διοικήσεων του ΕΔΟΕΑΠ θα ήταν π.χ. η προετοιμασία ενός "σχεδίου Β" για την περίπτωση που θα καταργούσαν βίαια το αγγελιόσημο. Τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση;          Θα αναγκαστούν οι εργοδότες να καλύψουν το απαραίτητο για την επιβίωση του Ταμείου κενό ή έστω ένα μεγάλο μέρος του καταβάλλοντας τις εισφορές που τώρα αποφεύγουν, λόγω του αγγελιόσημου;

Με ποιο ισχυρό νομικό τρόπο θα μπορούσε ο ΕΔΟΕΑΠ να απαιτήσει ένα ισοδύναμο μέτρο εισφορών που τώρα καλύπτει το αγγελιόσημο ως οιωνεί εργοδοτική εισφορά;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να είχε τις απαντήσεις του εδώ και πολύ καιρό.

Θα έπρεπε αντί να δίνονται χρήματα στο νομικό γραφείο του Κωνσταντόπουλου για να κάνει α πριόρι "χαμένες" αγωγές στο "κακό" διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το "κούρεμα" των ομολόγων, να έχουν διατεθεί για την προετοιμασία του "σχεδίου Β'" που θα απαντούσε στην κατάργηση του αγγελιόσημου.

Όμως, η προηγούμενη διοίκηση με επικεφαλής την κα Σπανοπούλου είχε άλλους προσανατολισμούς.

Η "πάπισα" πρόεδρος προσπαθούσε να πείσει τους μετόχους μέλη με περισσή αυταρέσκεια και   αλαζονεία ότι είναι καλύτερη από τους προηγούμενους και να δικαιολογήσει τα λάθη της τα οποία δεν υπήρξαν διότι οι άλλοι έκαναν. κατά τη γνώμη της, πιο σοβαρά λάθη από αυτήν!

Όμως, η σημερινή διοίκηση που ψηφίστηκε για να αλλάξει πολιτική και βρίσκεται με το μαχαίρι στο λαιμό, πρέπει να επιδείξει σωφροσύνη και να αποφύγει τις παλαιοκομματικές μεθόδους και τους λαϊκισμούς.

Είναι γεγονός ότι μόνο με περικοπές δεν σώζεται ο ΕΔΟΕΑΠ αν δεν υπάρχουν έσοδα με αυξητική τάση. Προτάσεις έχουν διατυπωθεί, όπως π.χ. να πληρώνουν εισφορές οι εργαζόμενοι στα Κυριακάτικα φύλλα, αφού είναι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ και τώρα αποδίδουν εισφορές σε άλλο Ταμείο, να εγγραφούν οι αδικημένοι, έτσι κι αλλιώς, freelance δημοσιογράφοι οι λεγόμενοι "μπλοκάκηδες", να διεκδικηθούν οργανωμένα και να επισπευθούν οι εισπράξεις από χρεωστούμενα κ.α.

Για όλα αυτά χρειάζεται ομοψυχία για να εφαρμοστούν με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, αφού είναι σωστά και αναγκαία μέτρα.

Οι αναμενόμενες περικοπές από το νέο έτος σύμφωνα με πληροφορίες του greektv.com έχουν ως ακολούθως σύμφωνα με ανάρτηση  της Ματίνας Παπαχριστούδη:

"Οι περικοπές και μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, μισθούς και αμοιβές γιατρών θα έχουν ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Υπέρ ψήφισαν όλα τα μέλη του ΔΣ στον ΕΔΟΕΑΠ με εξαίρεση της Πόπης Χριστοδουλίδου και του Γιάννη Αγγέλη, ενώ ο Π.Σόμπολος ψήφισε ένα από πιο λαϊτ σενάρια των περικοπών. Θα σώσουν αυτά τα μέτρα τον ΕΔΟΕΑΠ; Ούτε οι υπέρμαχοι της δεν κατάφεραν να το υποστηρίζουν. Αντιθέτως ο ταμίας δήλωσε μετά από πίεση πως μετά από λίγο καιρό θα χρειαστεί να πάρουν πιο σκληρά μέτρα!
Πρακτικά η τρόϊκα του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε τη μείωση του εφάπαξ κατά 20% κάτω από 1η Ιανουαρίου 2014
Μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων  5%  ως 1.500 ευρώ, 25% από 1.500 ως 3.000 ευρώ
40% από 3.000 και άνω
Όμως: Θα ξαναφέρουν το θέμα προς συζήτηση στο ΔΣ για τους μισθούς του διευθυντή και των τομεαρχών-προϊσταμένων του ταμείου που παίρνουν πάνω από 7.000 και 5.000 ευρώ, επειδή αυτοί "δεν μπορεί να πληρώνονται λίγα"!
Οι επικουρικές συντάξεις μειώνονται ως εξής:
Από 0 ως 500 ευρώ 10% μείωση, από 500 ως 700 15% μείωση, από 700 ως 900 25% μείωση, από 900 ως 1.000 30% μείωση και από 1.000 ως 1.296 40% μείωση. Η ανώτατη επικουρική θα είναι 770,04 ευρώ. Δεν μειώνεται η προσωρινή σύνταξη.
Μάχη δόθηκε στο ΔΣ έως και για τα επιδόματα, όπως κηδείας, τετραπληγικών, λοχείας, σκλήρυνσης κατά πλάκας. Εκεί η πιο τροϊκανοί σύμβουλοι επέμεναν για μείωση 10% σε όλα τα επιδόματα (εκπρόσωποι της ΕΠΗΕΑ, ένας από τους εκπροσώπους της Θεσσαλονίκης, η πρώην πρόεδρος Ε΄Σπανοπούλου). Αντέδρασαν και είπαν όχι ο Π.Σόμπολος και ο Ν. Καρούτζος και ο εκπρόσωπος της ΕΠΗΕΑ από Θεσσαλονίκη.
Έτσι δεν υπερψηφίστηκε η "στουρνάρειος" περικοπή στις πλέον αδύναμες ομάδες των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ."

Δήλωση Πόπης Χριστοδουλίδου – Γιάννη Αγγέλη

Σήμερα 12 Νοεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων
και των εφ’ άπαξ των ασφαλισμένων του Οργανισμού. Όπως επίσης και σε περικοπές των αμοιβών των εργαζόμενων στο Ταμείο.
Δύο μέλη του Συμβουλίου, η πρόεδρος του ΤΥΠ Πόπη Χριστοδουλίδου και το μέλος του ΤΥΠ Γιάννης Αγγέλης, ψηφίσαμε κατά της απόφασης αυτής γιατί είναι αντίθετη σε κάθε λογική υπεράσπισης της βιωσιμότητας του Ταμείου και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του κλάδου.
Η απόφαση αυτή επιχειρεί με την λογική της τρόικα και της Κυβέρνησης “κόβουμε τις δαπάνες” και “πληρώνουμε με ότι έχουμε” να βυθίσει και το Ταμείο στον φαύλο κύκλο των δραστικών περικοπών, όταν όλοι συμφωνούν ότι το πρόβλημά του και η διάσωσή του εξαρτώνται από τα έσοδα και όχι τις δαπάνες του.
Το αριθμητικό αποτέλεσμα άλλωστε των περικοπών δεν οδηγεί σε κλείσιμο του ελλείμματος.
Η λογική της απόφασης αυτής αντιστρατεύεται ακόμα και την στοιχειώδη προϋπόθεση – απαίτηση που θέσαμε στο Συμβούλιο για την σύνταξη μιας αναλογιστικής μελέτης (6 – 7 ημέρες θα χρειάζονταν γι’ αυτό) πριν αρχίσει κανείς να συζητά για την πορεία των δαπανών και του Προϋπολογισμού.
Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή βάζει το Ταμείο και τους ασφαλισμένους του σε ένα φαύλο κύκλο περικοπών των επικουρικών συντάξεων, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα αγγίξει και τις υπηρεσίες υγείας.
Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου προχώρησε στην απόφαση αυτή χωρίς να λάβει καν υπ΄ όψη του προηγούμενη απόφαση με την οποία δεσμευόταν να θέσει σε δημοψήφισμα τις προτάσεις πριν τις εφαρμόσει.