A+ A A-

Οι αγοραίοι ή το κέρδος που σκοτώνει!


Πολύς
λόγος έχει γίνει για το "κούρεμα" των ομολόγων και την "εθελοντική" χασούρα των επενδυτών που πίστεψαν στις υποσχέσεις του ελληνικού κράτους αλλά αναγκάστηκαν να κερδίσουν λιγότερα απ' ό,τι περίμεναν.
Δεν έχει όμως συζητηθεί, ακριβώς, με τι προοπτικές κέρδους επένδυσαν τα διεθνή funds και οι λοιποί αποταμιευτές- επενδυτές.
Οι προοπτικές ήταν σίγουρα πολύ δελεαστικές έως κερδοσκοπικές και αποτέλεσαν την αιτία της "επένδυσης".
Αυτός ήταν ο λόγος (το εύκολο και υπερβολικό κέρδος άρα και το επιπλέον ρίσκο) ο οποίος μαζί με την απειλή της Μέρκελ ότι θα χάσουν τα πάντα από μια χρεοκοπία της Ελλάδας, τούς ώθησε να δεχθουν "το εθελοντικό κούρεμα" και δεν επέλεξαν (εκτός λίγων εξαιρέσεων) να πάνε την Ελλάδα στα διεθνή δικαστήρια. 
Έτσι κι αλλιώς, ακόμη και μετά το "κούρεμα" θα κέρδιζαν πολλά.
Ηθικό πρόβλημα αν οι κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις σκοτώνουν στην κυριολεξία ένα πλήθος ανήμπορων Ελλήνων και διαλύουν τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας δεν υπήρξε, παρά τις σκόρπιες δηλώσεις ευαισθησίας για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. 
Το κέρδος είναι από τη φύση του "δολοφονικό" παρόλο που κατά καιρούς πολλοί μιλάνε για άδικη δαιμονοποίησή του στην Ελλάδα.
Η αναζήτηση του κέρδους θέλει έλεγχο και αυστηρούς κανόνες λειτουργίας για να μη σκοτώσει, όπως αποδεικνύεται και από το πείραμα στο ρεπορτάζ που ακολουθει:

Ουάσινγκτον
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα δήλωναν αντίθετοι στην παιδική εργασία, την εκμετάλλευση των εργαζόμενων ή την καταστροφή του περιβάλλοντος. Πολλοί όμως παραβιάζουν τις ίδιες τις ηθικές αξίες τους όταν παίρνουν οικονομικές αποφάσεις και δίνουν προτεραιότητα στη χαμηλή τιμή και γενικά στο κέρδος.
Οι ανεκδοτολογικές αναφορές για τη διάβρωση των ηθικών αξιών από τις εμπορικές συναλλαγές δείχνουν τώρα να επιβεβαιώνονται από μελέτη που δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Science.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες στις αγορές παραβιάζουν τις ίδιες τους τις ηθικές αξίες» αναφέρει ο Δρ Άρμιν Φοκ του Πανεπιστημίου της Βόννης, ο οποίος συνεργάστηκε στο πείραμα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάμπεργκ.

Σε μια σειρά ελαφρώς διαφορετικών πειραμάτων, εκατοντάδες εθελοντές ήρθαν αντιμέτωποι με ένα κρίσιμο ηθικό δίλημμα: μπορούσαν να επιλέξουν είτε να κερδίσουν ένα χρηματικό ποσό και να καταδικάσουν έτσι ένα ποντίκι σε θάνατο, είτε να χάσουν το χρηματικό ποσό και να σώσουν τη ζωή του πειραματόζωου.
Σε μια εκδοχή του πειράματος στην οποία οι εθελοντές κλήθηκαν να πάρουν από μόνοι τους την απόφαση, πολλοί επέλεξαν να σώσουν το καταδικασμένο ζώο.
Όλα τα ποντίκια προέρχονταν από μελέτες που είχαν πλέον λήξει. Χωρίς την τελευταία μελέτη, όλα θα είχαν θανατωθεί. Τα εκατοντάδες ποντίκια που σώθηκαν σε αυτή την εκδοχή του πειράματος «ζουν τώρα κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».
Ωστόσο οι αποφάσεις των εθελοντών ήταν διαφορετικές σε δύο άλλες εκδοχές του πειράματος, στις οποίες προσομοιώθηκαν οι πραγματικές συνθήκες των αγορών. Στις εκδοχές αυτές υπήρχε είτε ένας υποψήφιος αγοραστής και ένας πωλητής, είτε μεγάλοι αριθμοί πελατών και αγοραστών που μπορούσαν να συμφωνήσουν συναλλαγές.
Αν οι συμμετέχοντες κατέληγαν σε συμφωνία κέρδιζαν χρήματα και ταυτόχρονα καταδίκαζαν ένα ποντίκι σε θάνατο. Σε αυτή την περίπτωση, αποδείχθηκε ότι οι περισσότεροι εθελοντές ήταν διατεθειμένοι να αποδεχθούν το θάνατο ενός ζώου για χάρη του κέρδους.

Και αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης: οι άνθρωποι τείνουν να παραβιάζουν τις ηθικές αξίες τους όταν δρουν ως παίκτες των αγορών.

Οι ερευνητές προτείνουν μάλιστα μια σειρά εξηγήσεων για αυτή την παρατηρούμενη ανηθικότητα: όταν λειτουργούν στο πλαίσιο της αγοράς, οι άνθρωποι εστιάζονται στον ανταγωνισμό και στα κέρδη και όχι σε ηθικές παραμέτρους. Εξάλλου, οι άνθρωποι βλέπουν ότι οι ηθικές αξίες παραβιάζονται και από άλλα άτομα, με τα οποία μπορούν να μοιραστούν τις ενοχές τους.
Επιπλέον, όμως, σε αγορές όπου δραστηριοποιούνται πολλοί αγοραστές και πωλητές, οι άνθρωποι μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους με το επιχείρημα «αν δεν αγοράσω ή πουλήσω εγώ, θα το κάνει κάποιος άλλος». Με άλλα λόγια, όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ηθικές επιπτώσεις των επιλογών μας είναι αμελητέες, ενώ η ευθύνη βαρύνει το σύνολο της αγοράς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης προσφέρουν εμπειρική στήριξη στην αμφιλεγόμενη υπόθεση ότι οι αγορές διαβρώνουν τις ηθικές αξίες, μια υπόθεση που έχει συνέπειες για τις κοινωνικές επιστήμες, την ηθική και τη φιλοσοφία.
Όπως φαίνεται στην πράξη, ο έμπορος μέσα μας είναι αδίστακτος.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ