A+ A A-

Φιλότιμο και ΦΠΑ



Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε με μεγάλη ικανοποίηση την άμεση από 1ης Αυγούστου, αλλά προσωρινή μέχρι το τέλος του έτους, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά δέκα μονάδες (από 23% σε 13%).

Ύστερα από προσπάθειες κατάφερε να πείσει την Τρόικα ότι η μείωση θα βοηθούσε στη διατήρηση των θέσεων εργασίας στους χώρους εστίασης, αλλά και στην αύξησή τους, αφού πολλά μαγαζιά θα απέφευγαν το λουκέτο, ενώ άλλα θα εμφανίζονταν για να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης.

Δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος ότι θα αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης.

Όμως, για να έχει αποτελεσματικότητα το μέτρο θα πρέπει, όπως είπε, οι καταστηματάρχες να μειώσουν τις τιμές, αλλά ταυτόχρονα να κόβουν και αποδείξεις, γιατί διαφορετικά το μέτρο που ισχύει προσωρινά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του έτους, θα αποσυρθεί οριστικά και δεν θα αποτελέσει ισχυρή βάση για να γίνουν και άλλες μειώσεις της φορολογίας στο μέλλον.

Και συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός:

"Προσέξτε: Μου αρέσει πάντα να σας λέω την αλήθεια καταπρόσωπο: Εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί σαν να μη συνέβη τίποτα, τότε αυτό θα φταίει που το ΦΠΑ θα αυξηθεί αναγκαστικά και πάλι στο 23%...".

Κι ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης έχουν δηλώσει ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα μειώσει σημαντικά τις τιμές των προϊόντων τους, ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος όπως είπε "πήρε πάνω του τη μείωση στο 13%", εξήρε το περίφημο ελληνικό φιλότιμο:

"Πάνω απ’ όλα όμως, για αυτή την απόφαση βασίστηκα σε σας. Βασίστηκα στο φιλότιμο του Έλληνα. Γι’ αυτό και επέμεινα. Στο χέρι μας είναι να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Και να αρχίσει επιτέλους η μεγάλη αποκλιμάκωση, μείωση, των φόρων στην Ελλάδα, που ήταν και πάντα το όνειρό μου: Χαμηλότεροι φόροι, αλλά όλοι να πληρώνουν, για να μη ξαναμπούμε στην περιπέτεια με τα ελλείμματα".

Υπάρχει άραγε ακόμη φιλότιμο στον Έλληνα; Και που είναι τόσα χρόνια και δεν εμφανίζεται ούτε και όταν η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής;

Πού είναι το φιλότιμο, όταν, σχεδόν όλοι, όσοι είχαν οικονομικά αποθέματα (ακόμη και οι μικροαστοί με τις πενήντα και εκατό χιλιάδες ευρώ που προστατεύονται στις τράπεζες), έσπευσαν με κάθε τρόπο να φυγαδεύσουν τις οικονομίες τους -ως επί το πλείστον μαύρο και αφορολόγητο χρήμα-, στο εξωτερικό;

Κι ύστερα είναι συνετό ένας οικονομολόγος να βασίζεται τόσο πολύ σε έναν ψυχολογικό παράγοντα που αποτελεί ή τουλάχιστον έτσι χαρακτηρίζεται, μοναδικό χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας;

Όταν φθάσει ο Γενάρης του 2014 και θα μετρηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην εστίαση, τότε θα μετρηθεί και το φιλότιμο των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να μειώσει ο πρωθυπουργός το ΦΠΑ στον κλάδο τους, μετέτρεψε το ...κρέας σε ψάρι, φορολογώντας αυτοκίνητα που αξίζουν γύρω στις πέντε χιλιάδες ευρώ ως είδη πολυτελείας.

Αν στις αρχές του νέου έτους αποδειχθεί ότι οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων πάνω από 1929 κ.ε., ανεξαρτήτως εμπορικής αξίας, πλήρωσαν το ΦΠΑ του κλάδου της εστίασης, τότε η κυβέρνηση θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό και το φιλότιμο θα έχει πάει περίπατο...

Τέτοια ισοδύναμα μέτρα που βολεύουν προσωρινά τον ένα και εξοντώνουν αδίκως τον άλλο δεν πρόκειται να δώσουν ώθηση στην ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία.

Όσο για τον πρωθυπουργό που πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη το ελληνικό φιλότιμο και βασίζεται σ' αυτό, ευχόμαστε να μην απογοητευτεί όταν θα είναι πια αργά...

 

ΥΓ) Η πιθανότερη τάση των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης θα είναι πιθανόν η προσπάθεια  να αποκομίσουν με κάθε τρόπο μεγαλύτερο κέρδος, με αποτέλεσμα, και οι τιμές -όπως έχουν δηλώσει άλλωστε- να μη μειωθούν σημαντικά, αλλά και το κράτος να μην εισπράξει παραπάνω έσοδα από τον μειωμένο ΦΠΑ λόγω της αυξημένης κατανάλωσης.

Εκτός αν η επίκληση του φιλότιμου για να ισχύσει η νομιμότητα των αποδείξεων, συμπληρωθεί με αυστηρότατους ελέγχους και ανάλογες ποινές (δηλαδή σφράγισμα και φυλακή σε όποιον δεν κόβει αποδείξεις κ.λπ.)  Τέτοιο συμπλήρωμα όμως δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό...