A+ A A-
  • Κατηγορία: Uncategorised

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΤΑΙΠΕΔ: "Έντονη οσμή διαφθοράς"


Σε αναλυτικό σημείωμά του για το ΤΑΙΠΕΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για σκανδαλώδη και αδιαφανή λειτουργία του οργανισμού, ο οποίος εκτός από τα χρέη που συσσωρεύει στη χώρα, χαρακτηρίζεται από «έντονη οσμή διαφθοράς», που αναδύεται από τις έως τώρα ιδιωτικοποιήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να μελετά εξονυχιστικά το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς όπως τονίζει, ενώ συστάθηκε με στόχο την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ώστε να καλυφθεί τμήμα του δημόσιου χρέους της χώρας, στη συνέχεια και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αμφίβολης συνταγματικότητας, περιήλθαν στο Ταμείο και δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που ανήκουν σε αυτό που ονομάζεται εν στενή εννοία δημόσια περιουσία (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Σιδηρόδρομοι, Λιμάνια κ.λπ.).

Με αφορμή τις εκτιμήσεις που έγιναν για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η αρχική εκτίμηση του 2011 έλεγε ότι αυτά θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποτιμούσε τη δημόσια περιουσία σε 280 δισ. ευρώ.

Σήμερα και μετά την παταγώδη αποτυχία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τα έσοδα υπολογίζονται για το τρέχον έτος σε 2,5 δισ. (αμφίβολο αν θα επιτευχθεί) και συνολικά για το πρόγραμμα στα 9,4 δισ., εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για σκάνδαλο ολκής, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού εξαιτίας της ύφεσης όλες οι αξίες των ακινήτων και των επιχειρήσεων του Δημοσίου έχουν υποτιμηθεί και η πώλησή τους σε αυτή τη φάση, αποτελεί έγκλημα όχι μόνο για ιδεολογικούς λόγους που αφορούν τις αντιπαρατιθέμενες αντιλήψεις για το ρόλο του κράτους, αλλά και με στενά αγοραίους όρους.

Η πώληση, όμως, είναι έγκλημα και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ποσά που συσσωρεύονται πηγαίνουν κατευθείαν στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, που πανθομολογείται ότι δεν είναι βιώσιμο και θα κουρευτεί βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι μέχρι στιγμής το ΤΑΙΠΕΔ το μόνο που έχει καταφέρει είναι να συσσωρεύσει χρέη, πράγμα που δεν αποτελεί είδηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η γερμανική εταιρεία, στα πρότυπα της οποίας στήθηκε το Ταμείο, η Treuhand που είχε επιφορτιστεί με την αξιοποίηση του συνόλου της περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας μετά την ένωση των δύο Γερμανιών, κατάφερε στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του να συσσωρεύσει χρέη 260 δισ. μάρκων.

Η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ είναι απολύτως αδιαφανής, σύμφωνα με το σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, που υπενθυμίζει ότι «τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ είναι απόρρητα, δεν υπάγεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αφού απλώς οφείλει να ενημερώνει τη Βουλή, ενώ το ίδιο δεν καταθέτει τις τριμηνιαίες εκθέσεις ως οφείλει δια νόμου ή τις καταθέτει εξαιρετικά καθυστερημένα. Η μοναδική έκθεση που έχει καταθέσει εντός του 2013 αφορά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου και κατατέθηκε στις 30/5 του τρέχοντος έτους».

Αποτιμώντας συγκεκριμένες αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι οι μέχρι στιγμής ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις από τη μεριά του Ταμείου αναδύουν "έντονη οσμή διαφθοράς". Σημεία που, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να διερευνηθούν, αφορούν την πώληση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στον κ. Λάτση και το παρασκήνιο της πώλησης του ΟΠΑΠ.

Αξίζει να τονιστεί, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι εντός των τελευταίων μηνών ο ΟΠΑΠ έχει αποκτήσει την άδεια τόσο για το Βιντεολόττο, που κόστισε 474 εκ. ευρώ όσο και την αντίστοιχη για τα Κρατικά Λαχεία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 700 εκ. ευρώ, ενώ το 33% των μετοχών πουλήθηκε με το γνωστό τίμημα των 622 +30 εκ. ευρώ. Σκοτεινό σημείο της διαδικασίας που οδήγησε στην πώληση αποτελεί και το γεγονός ότι στις 18 Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε στο σφυρί μετοχές του ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ταμείου να κατέλθει του 1/3 που αποτελεί το όριο για την άσκηση δικαιωμάτων μειοψηφίας.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τρία ερωτήματα, δηλαδή ποιά είναι η λογική αυτής της κίνησης, αφού η αξία της μετοχής έχει υποτιμηθεί στην παρούσα φάση, αν υπήρξε κύριος αγοραστής και αν υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση.