A+ A A-

Οι εθελοντές για αγορά "χωρίς μεσάζοντες"

 

 

Η πρωτοβουλία των εθελοντών που ξεκίνησαν πριν από μήνες από την Κατερίνη το γνωστό και ως "κίνημα της πατάτας", το οποίο έδωσε ελπίδα σε όσους στερούνταν και τα βασικά λόγω της μνημονιακής ανέχειας, ετοιμάζεται να αποκτήσει οργανωτική δομή και να λειτουργήσει με καλύτερη αποτελεσματικότητα. 

Στην Κατερίνη θα συναντηθούν αύριο Σάββατο, οι εκπρόσωποι 40 εθελοντικών ομάδων του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες» από κάθε γωνιά της χώρας, όπου θα υπογράψουν το δικό τους μνημόνιο συνεργασίας, κατά τη διάρκεια της πρώτης πανελλαδικής τους συνάντησης.

Θα ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία και θα συζητήσουν τρόπους μεταξύ τους συνεργασίας, ακόμη και με ανταλλαγές προϊόντων, με στόχο τη διάθεση τροφίμων σε υψηλή ποιότητα και χαμηλή τιμή προς τους καταναλωτές όλης της χώρας.

Διοργανωτής και οικοδεσπότης της εκδήλωσης είναι η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Νομού Πιερίας, αυτή που πρώτη ξεκίνησε πέρυσι τέτοιο καιρό το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας», το οποίο εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα σε μια σειρά από προϊόντα.

Ήδη, η Ομάδα ετοιμάζεται να «λανσάρει» το δικό της... brand name, το αλεύρι με την ετικέτα «Χωρίς Μεσάζοντες», που θα παρουσιαστεί στη συνάντηση.

«Πήγαμε σε δύο κυλινδρόμυλους της περιοχής μας και ήρθαμε σε συμφωνία για διάθεση του προϊόντος στην τιμή των 60 λεπτών/κιλό. Η λογική είναι να στηρίξουμε παράλληλα τις τοπικές επιχειρήσεις και τους τοπικούς παραγωγούς σιτηρών», είπε στο «Εθνος» ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας, Ηλίας Τσολακίδης.

Η αρχική παραγγελία αφορά ποσότητα 100 τόνων και θα υπάρξουν κι άλλες, καθώς το αλεύρι «Χωρίς Μεσάζοντες» θα μπορεί να διακινείται και σε άλλες περιοχές. «Π.χ. θα μπορεί να έρχεται στην Κατερίνη ένα φορτηγό με πορτοκάλια από την Καλαμάτα και να επιστρέφει φορτωμένο με αλεύρι, ή άλλα δικά μας προϊόντα όπως τα ακτινίδια», εξήγησε ο κ. Τσολακίδης.

Η συνάντηση των εθελοντών επρόκειτο να ξεκινήσει με τη διάθεση προϊόντος σε πραγματικές συνθήκες (5 τόνους φακές από τη Λάρισα), ώστε οι συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν ή και να συμμετάσχουν στις επιμέρους ομάδες εργασίας (φορτηγά, υλικά, γραμματεία, ταμείο, ασφάλεια, παρκαδόροι, τροχονόμοι, καθαριότητα, συντονισμός, νομικά θέματα κ.ά.).

Ωστόσο, αυτή αναβλήθηκε για το επόμενο Σάββατο, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για βροχή.

Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί, θα έχει δύο θεματικές ενότητες: οργάνωση διανομής και η επόμενη μέρα του κινήματος.

Στο προσχέδιο του Μνημονίου συνεργασίας που θα κληθούν να υπογράψουν οι συμμετέχοντες, αναφέρεται πως θα παρεμβαίνουν στη διαδικασία διάθεσης προϊόντων μέσα στο πλαίσιο του νόμου, με σκοπό την επίτευξη της χαμηλότερης τιμής, θα συνεργάζονται μεταξύ τους, θα «πολεμούν» την κερδοσκοπία, θα υποβοηθούν τους Ελληνες παραγωγούς, και όλα αυτά αποκλειστικά στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς.

Θα απευθύνουν, εξάλλου, κάλεσμα σε Ομάδες Παραγωγών, σε Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς να οργανωθούν κατά περιοχή και να διαθέτουν τα προϊόντα τους με τη βοήθεια των κατά τόπους εθελοντών σε προσιτές τιμές ως απάντηση στην ακατάσχετη κερδοσκοπία των μεσαζόντων.


ΥΓ) Το "κίνημα της πατάτας" είχε "δαιμονοποιηθεί" από το ΚΚΕ, ενώ το είχαν χαιρετίσει οι άλλες πολιτικές δυνάμεις μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το «κίνημα της πατάτας» είναι η συνέχεια «του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα «παρατηρητήρια τιμών» και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού».