A+ A A-

Τα "Πόθεν έσχες" των πολιτικών

 

 

 

"Έσχες" χωρίς "Πόθεν" είναι δώρον άδωρον, αλλά οι πολιτική μας τάξη δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αυτό που ενδιαφέρει τους εθνοπατέρες και τους πολιτικούς κάθε κατηγορίας (υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις) είναι να φαίνονται "εντάξει" ανεξάρτητα από την ουσία του πράγματος.

Είναι τόσο μεγάλη η σπουδή τους ώστε με τη στρεβλή νομοθεσία που ψηφίζουν εκτίθενται ακόμη περισσότερο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη λαϊκή συνείδηση το "Πόθεν έσχες" έχει εντυπωθεί ως "Πόθεν αίσχος", αφού κανείς δεν εξηγεί σε βάθος από που απέκτησε αυτά τα περουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα εκείνα που αποκτήθηκαν μετά την έναρξη της πολιτικής καριέρας.

 

Οι πολιτικοί αρχηγοί


O  Γιώργος Καρατζαφέρης καταλαμβάνει την πρώτη θέση για ακόμα μία χρονιά στον κατάλογο των πιο πλούσιων πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με την δήλωση πόθεν έσχες των βουλευτών για το 2009.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει το υψηλότερο εισόδημα το οποίο αγγίζει τα 268.074 ευρώ καθώς και τα περισσότερα ακίνητα από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, η σημαντική αύξηση στα εισοδήματά του δικαιολογείται από την πώληση τηλεοπτικής εκπομπής σε κανάλι της Κύπρου.

Υψηλά είναι όμως και τα εισοδήματα που εμφανίζει και ο κ. Σαμαράς με το ποσό να ανέρχεται στα 217.845 ευρώ ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζει μικρή αύξηση στο εισόδημα του το οποίο για το 2009 ήταν 129.039 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η περιουσιακή κατάσταση τόσο της κυρίας Παπαρήγα όσο και του κυρίου Τσίπρα.

Σημαντικά μειωμένα φαίνεται να είναι τα εισοδήματα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θόδωρου Πάγκαλου, αφού από τα 640.000 ευρώ που φαίνεται να είχε το 2009, τα εισοδήματα του το 2010 είναι μόλις 156.915 ευρώ.

Β. Αργύρης: Ανειλικρινής η δήλωση του Άκη Τσοχατζόπουλου

Με μόνες διαπιστωμένες παραβάσεις στο πόθεν έσχες του πρώην Υπουργού κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης 572 πολιτικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2010.

Ο πρόεδρος της επιτροπής πόθεν έσχες Βαγγέλης Αργύρης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, πλην της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, για το οικονομικό έτος του 2010, η οποία κρίθηκε ανειλικρινής μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε και την άρση τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, που αποφασίστηκε από την επιτροπή ελέγχου» Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη, οι παραβάσεις στο πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου συνδέονται με το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου, το οποίο δεν φαίνεται να έχει δηλωθεί, καθώς και με περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί και δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα.

Συνολικό εισόδημα 250.955, 87 ευρώ δηλώνει ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος για το οικονομικό έτος 2010, εκ των οποίων οι 150.000 ευρώ προέρχονται από την λήψη δύο δανείων (100.000 ευρώ από Eurobank και 50.000 ευρώ από Πειραιώς).

Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός φαίνεται ότι έχει το 50% της επικαρπίας ενός αγροτεμάχιου στην Αμάρυνθο 1.276 και 745 τ.μ. αντίστοιχα που αποκτήθηκαν το 1983 και 1986, την επικαρπία του 50% σπιτιού στον Κόρφο Κορινθίας 147 τ.μ. που αποκτήθηκε από αγορά το 1994, δύο διαμερίσματα 59 και 142 τ.μ. στην Κόμνα Τράκα που το αγόρασε το 2004, ενώ η σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη έχει από γονική παροχή ένα διαμέρισμα στο Χαλάνδρι 130 τ.μ.

Το ζεύγος δεν έχει καμία μετοχή ενώ ο ίδιος εμφανίζει καταθέσεις 4297 ευρώ στην Εθνική τράπεζα, 7.000 ευρώ από δάνεια που έχει πάρει από Eurobank και Πειραιώς το πρώτο επισκευαστικό και το δεύτερο καταναλωτικό! Η δε σύζυγος φέρεται να διαθέτει όλα και όλα 225 ευρώ στην CitiBank. Τι αυτοκίνητο δηλώνει; Ένα αυτοκίνητο 700 κυβικών που αγόρασε το 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Από τους ελέγχους προκύπτει επιπλέον ότι εννέα βουλευτές εν ενεργεία αγόρασαν διαμερίσματα το 2009, οι 6 εκ των οποίων με δάνειο. Άλλοι 5 βουλευτές προχώρησαν σε ανέγερση κατοικίας ενώ έξι βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχια μικρής αξίας, εκτός από ένα εξ αυτών που η αξία του ανέρχεται στα 100.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, δύο ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλλες με δάνειο, πέντε ευρωβουλευτές είχαν μικρή μείωση των εισοδημάτων τους ενώ δεκαεφτά, μικρή αύξηση.

Αξιοσημείωτες είναι και οι περιπτώσεις δεκαπέντε εν ενεργεία βουλευτών για τους οποίους υπήρξε, το 2009, μείωση στις καταθέσεις τους. Εξ αυτών οι τέσσερις προέβησαν σε αγορές, (οικόπεδο, γραφείο, αγροτεμάχιο και μονοκατοικία). Η μείωση των καταθέσεων αυτών -των 15 δηλαδή βουλευτών- κυμαίνεται από 100.000 μέχρι και 400.000 ευρώ. Ο κ. Αργύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν εξηγήσεις από τους ορκωτούς λογιστές, εάν διαπιστωθεί κάτι παράξενο σχετικά με τις μειώσεις των καταθέσεων για τους έντεκα εν ενεργεία βουλευτές στους οποίους παρατηρήθηκε μείωση των καταθέσεων.

Σχετικά με την ύπαρξη καταθέσεων πολιτικών προσώπων στην Ελβετία, ο κ. Αργύρης τόνισε ότι δεν υπάρχουν από κανέναν δηλωμένες καταθέσεις στην Ελβετία. «Αν βρεθεί έστω και ένας να έχει 100 ευρώ στην Ελβετία θα είναι παράνομος γιατί κανείς δεν έχει δηλώσει ότι έχει καταθέσεις στην Ελβετία», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι τα ποσά που είναι κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες είναι άνευ σημασίας και προέρχονται κυρίως από επαγγελματική δραστηριότητα. Παράλληλα, ο κύριος Αργύρης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει στην αποστολή επιστολής στο Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία ζητά να διερευνηθεί αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που να έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό από το 2009 και μετά.

Τέλος, ανέφερε ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει μια τράπεζα δεδομένων κι έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε χρόνο να δίνονται όλες οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αλλά μόνο οι μεταβολές που υπάρχουν.
«Πρόκειται για μια καινοτομία σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

ΥΓ) Κανένας βουλευτής δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με τα στοιχεία των «πόθεν έσχες» που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής Βαγγέλη Αργύρη, έντεκα βουλευτές παρουσιάζουν μεγάλη μείωση καταθέσεων και γι' αυτό θα γίνει περαιτέρω έλεγχος για να ερευνηθεί το ενδεχόμενο εκροής καταθέσεων στο εξωτερικό. Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης υπέβαλαν οι 300 εν ενεργεία βουλευτές, οι 22 ευρωβουλευτές, 189 τέως βουλευτές, οκτώ εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, 13 τέως ευρωβουλευτές, 27 υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων και 13 τέως υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.

 

Με πληροφορίες από  Real.gr, in.gr