A+ A A-

Και οι Άγγλοι χώρια...

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Προς αναζήτηση μιας σταθερής βάσης για να αποφευχθούν στο μέλλον οι κρίσεις χρέους και οι ανεξέλεγκτες επιπτώσεις τους βρίσκεται η ΕΕ με επικεφαλής τον Γερμανικό-Γαλλικό άξονα.

Εμπόδιο σε μια πολύ ισχυρή συμφωνία, αποτέλεσε η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος, όπως συνηθίζουν οι μονίμως εξαιρούμενοι Βρετανοί, απείλησε ότι θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που αναγκαστεί να πει το ναι όσον αφορά τα δημοσιονομικά θέματα.

Τον Κάμερον ακολούθησε και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ενώ ο Τσέχος και ο Σουηδός ομόλογός του, ζήτησαν να φέρουν στα κοινοβούλια των χωρών τους τα νέα δεδομένα.

Επί της ουσίας οι χώρες της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν τους επόμενους μήνες σε μια μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία με αυστηρούς κανόνες για τους παραβάτες, ενώ δεν πρόκειται να ξανα-υπάρξει συμμετοχή των ιδιωτών (το περίφημο PSI) αφού η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική.

Με αυτή τη δήλωση, όχι δηλαδή άλλο PSI, ησύχασαν οι ιδιώτες επενδυτές και οι τράπεζες, καθώς υπήρχε ο φόβος να ζητήσει και η Ιρλανδία με την Πορτογαλία κούρεμα του χρέους τους με συμμετοχή των ιδιωτών που θα σήμαινε μεγαλύτερες απώλειες για όσους επενδύουν.

Πάντως, μεταξύ άλλων, ένα ερώτημα που προκύπτει από τη δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη,  είναι πώς είναι δυνατόν να υπάρξει αλληλεγγύη από "αλλήθωρες" χώρες σαν την Αγγλία η οποία μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιος ο λόγος να έχει ειδικό καθεστώς μία χώρα όταν πληροί τις προϋποθέσεις και είναι κανονικό μέλος μιας συμμαχίας;

Ο φίλος τον φίλο στον κίνδυνο γνωρίζει και οι Άγγλοι με τον Κάμερον απέδειξαν ότι σκέφτονται μόνο την πάρτη τους.

Γι' αυτό έξω οι φιλιτομαριστές sui generis Άγγλοι από την ΕΕ.

Ας κάνουν τα κουμάντα τους. Ή θα συμμορφωθούν και θα συνεργαστούν ισότιμα όπως οι άλλοι ή ας παίζουν στο γήπεδό τους με τους δικούς τους κανόνες.

 

 

ΥΓ) Κάμερον: «Θα ασκήσω βέτο χωρίς ενδοιασμό»

«Κανένα δισταγμό» δεν θα έχει στο να ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενη νέα συνθήκη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, εάν αυτή δεν προασπίζει τα συμφέροντα της Βρετανίας, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Θα βάλω τα δυνατά μου για την Βρετανία και ελπίζω ότι θα πετύχουμε μια καλή συμφωνία…

Αν όμως δεν μπορώ να πετύχω αυτό που θέλω, δεν θα έχω κανέναν ενδοιασμό να ασκήσω βέτο σε μια συνθήκη των 27, γιατί δεν θα πάω στις Βρυξέλλες χωρίς να υπερασπιστώ την χώρα μου» είπε ο Κάμερον, προσπαθώντας να καθησυχάσει όσους φοβούνται ενδεχόμενες «απώλειες» της Βρετανίας.