A+ A A-

48ωρη απεργία στα δημόσια ΜΜΕ

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) ως άμεση αγωνιστική απάντηση στον εμπαιγμό των εργαζομένων δημοσιογράφων στα δημόσια Μέσα, με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που καταργεί και ακυρώνει τις Συλλογικές Συμβάσεις, κηρύσσει 48ωρη απεργία στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ (από τις 6.00 πμ της Τετάρτης 19/10/2011 έως 6.00 πμ της Παρασκευής 21/10/2011).

Ο δημοσιογραφικός κόσμος, μαζί με ολόκληρο τον εργαζόμενο λαό, αξιώνει να αποσυρθεί το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, και διακηρύσσει τη μαχητική βούλησή του να κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις του, σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλα τα Μέσα.
Αξιώνει:

  • Την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων από ιδιωτικά ή δημόσια ΜΜΕ.
  • Την αποκατάσταση των μισθών, όπως εγγυώνται οι Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου.
  • Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.
  • Τη διαφύλαξη των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Την υπεράσπιση όλων των δημοσίων Μέσων, από τις υπονομευτικές, τις ταπεινωτικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, που κατά εντολή της Τρόικας και του ΔΝΤ, στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των Μέσων και δημοσιοϋπαλληλοποίηση των δημοσιογράφων.
  • Την κατάργηση του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία.

ΟΧΙ στη ΔΕΚΟποίηση των δημόσιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ΟΧΙ στην κατάργηση των ΣΣΕ στα Μέσα αυτά.
Ελεύθερος δημοσιογράφος, είναι ο δημοσιογράφος με άθικτη την αξιοπρέπειά του και ασφαλή την εργασία του.

Η σημερινή μαζική, μαχητική και ογκώδης συγκέντρωση και πορεία –πρωτοφανής στις κινητοποιήσεις στον Τύπο- είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους τοκογλύφους, τις τράπεζες, το ΔΝΤ, την τρόικα και την κυβέρνηση. Ο δημοσιογραφικός κόσμος, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ξεκίνησε αποφασιστικά το μεγάλο αγώνα του και τη μεγάλη πορεία του. Στο τέρμα περιμένει μόνο η νίκη.

Καλούνται οι Ενώσεις να λάβουν όλα τα μέτρα για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

 

 

 


ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ανακοίνωση Κοινής Γενικής Συνέλευση ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΓΓ Τύπου & Δημοτικών ΜΜΕ

Σε κοινή  Γενική  Συνέλευση οι εργαζόμενοι σε ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΓΓ Τύπου και Δημοτικά Ραδιόφωνα , στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ , μετά την συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της γενικής απεργίας στον Τύπο  αποφάσισαμε:

-κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέα  48ωρη απεργία έως τις 6 πμ της Παρασκευής, σε όλα τα δημόσια  Μέσα Ενημέρωσης . Συμμετέχουμε  στην αυριανή γενική απεργία με  συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Μουσείο . Την ερχόμενη Πέμπτη, δεύτερη μέρα  της γενικής  απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ, δίνουμε ραντεβού στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να  αποφασίσουμε για το μέλλον των κινητοποιήσεων μας . Μη ξεχνάμε ότι η Παρασκευή είναι η επομένη της  ψήφισης ή της καταψήφισης του πολυνομοσχέδιου που αλλάζει δραματικά  τις εργασιακές μας σχέσεις , τους μισθούς , επηρεάζει την  βιωσιμότητα  των ασφαλιστικών μας ταμείων  και μειώνει δραστικά τις συντάξεις από 1η Νοεμβρίου του 2011 .Χθες  κατατέθηκε τροπολογία  η οποία εάν ψηφισθεί μετατρέπει τους δημοσιογράφους  στα Δημόσια Μέσα  σε κρατικούς  υπαλλήλους  εντάσσοντάς τους στο ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει στο στενό δημόσιο τομέα και  στις ΔΕΚΟ. Με εσκεμμένες ασάφειες καταργεί ουσιαστικά τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ εργοδοτών και δημοσιογραφικών ενώσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας   Καταργεί την διαπραγμάτευση  των όρων εργασίας και οδηγεί σε εξαθλίωση τους εργαζομένους στα ΜΜΕ.Η εφαρμογή της επίμαχης τροπολογίας ,οδηγεί στην οικονομική αιμορραγία και την τελική καταρρευση των ασφαλιστικών μας ταμείων ,γεγονός που αφορά όλους στους εργαζόμενους στα ιδιωτικά και δημόσια μέσα .

ΟΧΙ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ. ZHTAME  ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

 

Η ΕΣΗΕΑ


To ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αναφέρει στην απόφασή του: «Η επίθεση της κυβέρνησης στο εισόδημα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχει τέλος.
Με το πολυνομοσχέδιο των Βενιζέλου, Ρέππα, Κουτρουμάνη και Μόσιαλου, που προωθείται για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, επιχειρείται η ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ στον δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ. Επίσης επιχειρείται, περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών των εργαζομένων με την παγκοσμίου πρωτοτυπίας καθιέρωση συλλογικού, για κάθε χώρο εργασίας, πλαφόν 1.900 ευρώ, ενώ, ταυτόχρονα, στον ιδιωτικό τομέα προωθείται η υπεροχή των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των κλαδικών.
Ειδικά για τους δημοσιογράφους, αναγνωρίζοντας τις εκ των πραγμάτων ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες της εργασίας τους, με το σχέδιο νόμου επιχειρείται η δημοσιοϋπαλληλοποίησή τους, γεγονός που οδηγεί στη πλήρη εξάρτηση, υποβάθμιση και χειραγώγηση της ενημέρωσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μαζί με όλες τις Ενώσεις του χώρου των ΜΜΕ, θα αγωνιστεί με όλους τους εργαζόμενους, ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο της ισοπέδωσης, της κατάργησης δικαιωμάτων, που αποκτήθηκαν με αγώνες δεκάδων ετών, τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ και την υποβάθμιση του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης.
Σαν πρώτο βήμα αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης, 13 Οκτωβρίου 2011 έως τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, 15 Οκτωβρίου 2011 όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Δημόσιο, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στο Κανάλι της Βουλής, στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
ζητώντας:
•    Να αποσυρθεί αμέσως το πολυνομοσχέδιο
•    Να σταματήσει κάθε απόπειρα συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της ΕΡΤ, και
•    Να προστατευθεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης».