A+ A A-

Καλή αναδιάρθρωση!


"Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει", "Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση" κ.ο.κ.

Αυτές είναι συχνά-πυκνά οι δηλώσεις διαφόρων ειδικών και αρμοδίων ανά τον κόσμο, προκαλώντας κάθε είδους παρενέργειες στα περιβόητα σπρεντς, στη Σοφοκλέους, στην ανεργεία που ξεπέρασε το 15%, στη βουλημία των απανταχού κερδοσκόπων, αλλά και στην ψυχολογία της ταλαιπωρημένης ελληνικής κοινωνίας που βρίσκεται στα πρόθυρα της απελπισίας.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν βέβαια και οι διαψεύσεις, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίες όμως τις περισσότερες φορές ενισχύουν τους φόβους της αναδιάρθρωσης παρά κατευνάζουν το στρες των πολιτών.

Τι συμβαίνει τελικά και τι μέλλει γενέσθαι; Υπάρχει διέξοδος από το τούνελ; Πιάνουν τόπο οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού ή όλα είναι μάταια και στο τέλος μερικοί δεν θα τολμούν να εμφανιστούν πουθενά λόγω της οργής του κόσμου;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τόσο τεράστιο χρέος (350 και πλέον δισ. ευρώ) είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η διέξοδος από το τούνελ. Πώς να ξεχρεώσεις ένα τόσο τεράστιο ποσό το οποίο έχεις δανειστεί και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο; Δεν γίνονται τέτοια θαύματα...

Επομένως, κάποια στιγμή θα έρθει και η αναδιάρθρωση. Πέρσι, θα ήταν καταστροφική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως είπαν κάποιοι εμπειρογνώμονες, φέτος ίσως να είναι μικρότερο το κακό, αλλά όχι τόσο ώστε να γίνει άμεσα αναδιάρθρωση.

Επομένως, αναδιάρθρωση, - δηλαδή η ελεγχόμενη πτώχευση- θα γίνει, αλλά απομένει να οριστεί ο κατάλληλος χρόνος.

Ίσως να γίνει σε μερικούς μήνες, ίσως στο τέλος του χρόνου, ίσως το 2012, πάντως δεν μοιάζει να είναι πολύ μακριά.

Καλή αναδιάρθρωση λοιπόν και Καλή Ανάσταση!

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones.

Τόνισε επίσης ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή, καθώς θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα προσπαθούσε να λύσει. Αντιθέτως υποστήριξε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να ληφθούν τολμηρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα».

 

 

- Δραματική προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα επιφέρει η αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στο πολίτευμα της Ελλάδας  απευθύνει    ο Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ιταλός τραπεζίτης δήλωσε συγκεκριμένα στην ιταλική εφημερίδα Il Sole: «Σύμφωνα με τη ανάλυση μας, αναδιάρθρωση χρεών θα οδηγήσει σε πτώχευση μεγάλο τμήμα του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, η ελληνική οικονομία θα γονατίσει με καταστροφικά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή και την διατήρηση της δημοκρατίας σε αυτή την χώρα».

Ο  Lorenzo Bini Smaghi απάντησε ουσιαστικά και στον  Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε για τις δηλώσεις με τις οποίες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. «'Είναι θέμα της Ελλάδας να αποφασίσει τον δρόμο που θα προχωρήσει, δεδομένου ότι θα υποφέρει τις χειρότερες επιπτώσεις. Και οι άλλες χώρες όμως, θα πρέπει να μην την ωθούν προς την καταστροφή» τόνισε.

Ο  πρώην επικεφαλής της Bundesbank πάντως και μέλος επίσης του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας A.  Weber δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν θέλει να απαντήσει στο  εάν η αναδιάρθρωση χρεών είναι αναγκαία αλλά πρόσθεσε: « όμως η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί να επιταχύνει κάποιες δεσμεύσεις της εάν το πρόγραμμα τεθεί σε κίνδυνο».

 

- H Eλλάδα θα επιλύσει το πρόβλημα χρέους χωρίς αναδιάρθρωση εκτιμά ο ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν.

«Συνεχίζουμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Υπάρχει ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο και υλοποιείται», δήλωσε ο κ. Ρεν.

«Για την Ελλάδα λέω ότι υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα και τα όργανα της ΕΕ. Αυτό το σχέδιο υλοποιούμε τώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε από το Νταβός ότι η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους έως το 2013. "Είναι φανερά άδικο ότι οι πολίτες της Ιρλανδίας πρέπει να απορροφήσουν όλες τις ζημιές των τραπεζών, ενώ οι κάτοχοι των τραπεζικών ομολόγων δεν θα φέρουν κανένα κόστος και νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει", δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο του Συνεδρίου του Νταβός.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Σόρος είπε "ότι στον κατάλληλο χρόνο, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, θα χρειαστεί επίσης να αναδιαρθρώσει το χρέος της", προσθέτοντας ότι "η Πορτογαλία επίσης πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση".

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ του REUTERS (14/4/2011)

Είκοσι ένας εμπειρογνώμονες και ειδικοί οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters βλέπουν πιιθανότητα 60% για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στα επόμενα πέντε χρόνια. 
Η ερώτηση της δημοσκόπησης ήταν η εξής: «Στα επόμενα χρόνια, ποια είναι η πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση των επιτοκίων ή αποπληρωμή μόνο του κεφαλαίου;»
Η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ιρλανδικού και του πορτογαλικού χρέους αντίστοιχα, είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαντικά μικρότερη από αυτήν της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της Πορτογαλίας αγγίζει το 30% και της Ιρλανδίας το 40%.


 Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης!

Υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κ.ωστας Σημίτης σε συνέντευξή του στο "ΒΗΜΑ" της Κυριακής στις 17/4 όπου απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων για την αντιμετώπιση του χρέους:


« Η αναδιάρθρωση θεωρείται αναγκαία, ιδίως από οικονομολόγους και ερευνητικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κύριο επιχείρημά τους είναι ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους προϋποθέτει επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθούν. Εξαρτάται, για παράδειγμα, από την πραγματοποίηση πλεονασμάτων από το Δημόσιο σε ύψος και σε διάρκεια που δεν έχουν επιτευχθεί έως τώρα σε άλλες χώρες της Ενωσης. Πιστεύουν λοιπόν ότι ή θα πρέπει να περικοπεί το χρέος ή να επιμηκυνθεί κατά πολύ ο χρόνος εξόφλησής του και να μειωθεί δραστικά το επιτόκιο. Αναδιάρθρωση μπορεί να επιβληθεί στη χώρα το 2013 από το Εurogroup. Αν ζητήσουμε τη βοήθεια του νέου μηχανισμού στήριξης και το χρέος μας κριθεί μη βιώσιμο, η αναδιάρθρωση θα αποτελέσει τότε όρο της χρηματοδότησής μας. Η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας».