A+ A A-

"Έφυγε" ο Μιλτιάδης Έβερτ

Σε ηλικία 72 ετών ύστερα από πολυήμερη παραμονή στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο έχασε τη μάχη με τη ζωή ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο αποκαλούμενος και "μπουλντόζας" ήταν, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές,  ένας συμπαθής πολιτικός της κεντροδεξιάς παράταξης που διετέλεσε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και δήμαρχος Αθηναίων, ενώ εξελέγη και δώδεκα φορές βουλευτής συνεχώς από το 1974 έως και το 2007. Είχε, επίσης, διατελέσει υπουργός Οικονομικών, Βιομηχανίας και Ενέργειας,Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και υπουργός Προεδρίας τις περιόδους 1986-1991 και 1989-1991. Επί της δημαρχίας του δημιουρήθηκε ο 9,84 ο πρώτος δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Στα νιάτα του είχε θητέυσει στην ΕΡΕΝ νεολαία της ΕΡΕ.

Είχε δύο κόρες και ήταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ.

 

 

 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ


«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός μαχητικού πολιτικού» ανέφερει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ έκανε από τη Φρανκφούρτη την ακόλουθη δήλωση: "ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ένας αγωνιστής της παράταξης, του τόπου, της δημοκρατίας. Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: αγωνιστής! Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα», αυμπλήρωαςι ο πρόεδρος τη;ς ΝΔ ο οποίος εξέφρασει στην οικογένειά του εκλιπόντος «τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής,  δήλωσε: «Με οδύνη αποχαιρετώ τον σημαντικό πολιτικό, τον ξεχωριστό άνθρωπο, το μεγάλο φίλο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε: ήταν «μαχητικός πολιτικός, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του. Η παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας υπήρξε έντονη και καθοριστική. Αποτέλεσε μια από τις βασικές και σταθερές συνιστώσες της συντηρητικής παράταξης».
» Είχα στο παρελθόν συνεργαστεί μαζί του, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές μας αναφορές, ιδιαίτερα την περίοδο που βρισκόμουν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και νωρίτερα, την πρώτη περίοδο της ελεύθερης ραδιοφωνίας».
Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Δηλώσεις για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ έκαναν επίσης ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, η πρόεδρος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αριστεράς" Φώτης Κουβέλης, ο   πρόεδρος της Βουλής Φίλλιππος Πετσάλνικος κ.α.