A+ A A-

Τα spreads, το "βαθύ λαρύγγι" και ο Καζινο-καπιταλισμός

Αμπελοφιλοσοφώντας και προσπαθώντας να εξηγήσουν το επιθετικό γράφημα των διαβόητων spreads απέναντι στην οικονομία της χώρα μας,  οι κάθε λογής τηλεαναλυτές, καταφέρνουν να μετατρέψουν τα δελτία ειδήσεων σε μια αμήχανη κακοστημένη παράσταση που αντί να διαφωτίζει, εκνευρίζει τον τηλεθεατή.

Καταργώντας όση κοινή λογική τους έχει απομείνει, ψάχνουν το "βαθύ λαρύγγι" της κυβέρνησης ή κάποιον αξιωματούχο που  "μίλησε πολύ" και αγρίεψαν οι "αγορές", με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα spreads σε ιστορικό υψηλό από την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ.

Αν είναι δυνατόν να χρειάζονται οι "αγορές" κάποιο "βαθύ λαρύγκι" για να συμπεριφερθούν με την απαιτούμενη "αβρότητα" σε μια χώρα για την οποία γνωρίζουν, ότι είναι υπερχρεωμένη και μία από τις δέκα (10) χώρες παγκοσμίως με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεωκοπίας.

Αν είναι δυνατόν να χρειάζονται οι "αγορές" κάποιο "βαθύ λαρύγκι" για να μάθουν ότι η "συμφωνία στήριξης" της Ελλάδας που επέβαλλε στις 25 Μαρτίου η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ, ήταν ένα κατ' όνομα  σίγουρο δίχτυ ασφαλείας. Ότι επρόκειτο στην ουσία για ένα κόκκινο πανί που θα εξαγρίωνε ακόμη περισσότερο τον ταύρο της κερδοσκοπίας, μέχρι να οδηγηθεί η Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού, αφού με τέτοιο χρέος που έχει, είναι μάλλον αδύνατον να αντιδράσει αποτελεσματικά, και απλά κερδίζει κάποιο χρόνο υποφέροντας το μαρτύριο της σταγόνας.

Δεν χρειάζεται μεγάλο μαθηματικό μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι αν θέλουν οι "αγορές" μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα στην πτώχευση αν η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμείνει απαθής,  και ότι αν ήταν απλό να εκδιωχθεί η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή θα ήταν η πρώτη απόφαση που θα έπαιρνε η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία είπε σαφώς ότι θα συμπαρασταθεί μόνο όταν η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.

Όταν δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού θα έχουν γίνει θηλειά στο λαιμό του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού, τότε θα προσφέρει αυτή και όσοι άλλοι θελήσουν -όχι υποχρεωτικά- κάποιο δάνειο με αξιοπρεπή επιτόκια.

Με απλά λόγια η κυρία Μέρκελ, ως ηγέτις της ισχυρότερης χώρας της ζώνης του Ευρώ,  μας τιμωρεί αυστηρά χωρίς οίκτο, αφού δεν υπήρξαμε ικανοί να διατηρήσουμε ούτε ίχνος από την αξιοπρέπειά μας και κατά συνέπεια  δεν αξίζουμε τον παραμικρό σεβασμό.

Δεν θα τολμούσε η κυρία Μέρκελ και κανένας άλλος να μας προσβάλλει,  αν εμείς δεν είμαστε ένα διαχρονικό καφενείο του χαβαλέ και της ανευθυνότητας. Αν δεν της είχαμε δώσει επανειλλημένα με τη συμπεριφορά μας (διαφθορά, εξαπάτηση, αναξιοκρατία, αναποφασιστικότητα κ.λπ.)  πολλά δικαιώματα να μας στήσει στον τοίχο.

Όσον αφορά στις "αγορές" είναι γνωστό ότι δεν λειτουργούν σε καμμία περίπτωση συναισθηματικά και ότι η κερδοσκοπία είναι ο μεγάλος τους πειρασμός, γι' αυτό προέκυψε και ο όρος Καζινο-καπιταλισμός.

Οι "αγορές" είναι ένα καζίνο που έχει πάντα το πλεονέκτημα απέναντι στους συμμετέχοντες παίκτες.

ΥΓ) Το σίριαλ με τα spreads θα έχει πολλά επεισόδια. Πολλά θέματα θα "παίξουν"  εξαιτίας των spreads.

Η "επικοινωνία" θα ζήσει μέρες δόξας και όπως συμβαίνει με τις μεγάλες καταστροφές,  η κοινωνία θα αυξήσει τη συνοχή της και οι πολίτες θα έρθουν λίγο πιο κοντά ο ένας στον άλλον.

ΥΓ2) Δεν χρειάστηκαν πολλά πολλά, παρά μόνον η συναίνεση της Γερμανίας για να μαζευτούν τα περιβόητα spreads (υποχώρησαν αμέσως κάτω από τις 400 μονάδες βάσης) και να οπισθοχωρήσουν οι αιμοδιψείς κερδοσκόποι.

Το απόγευμα της Παρασκευής 9 Απριλίου 2010, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι η ΕΕ έχει έτοιμο το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και θα χορηγήσει δάνειο με επιτόκια ΔΝΤ, δηλαδή περίπου 3,4%, τα πράγματα άρχισαν να "εκλογικεύονται",  όπως διαβάζουμε στο παρακάτω ρεπορτάζ από το μπλογκ "Τρωκτικό":

25 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,4% η βοήθεια για την Ελλάδα


ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΔΝΤ

25 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,4% θα αντλήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αρκεί η ελληνική πλευρά να το ζητήσει. Μετά τα νέα αυτά τα spreads των δεκαετών ομολόγων έπεσαν στις 386 μονάδες βάσης, ενώ με μεγάλη άνοδο 3,40% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών...

...Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για άλλη μια φορά στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας αφού τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, ενώ και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως Ιταλία και Γαλλία έχουν καθήκον να βοηθήσουν την Ελλάδα.

ΥΓ3) Έτσι φτάσαμε στην Κυριακή 11 Απριλίου,  όταν επιτέλους έγινε μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και αποφασίστηκε "καθαρά" με ποιο τρόπο θα βοηθήσουν οι χώρες της ζώνης του ευρώ την Ελλάδα.

Αφού πρώτα εξάντλησαν κάθε όριο ανοχής και αντοχής της Ελλάδας και του ελληνικού λαού με απαίτηση της κας Μέρκελ (μέχρι και ο περιβόητος Σόρος την κατηγόρησε ότι αυτό που προτείνει δεν είναι θεραπεία για την Ελλάδα), πείστηκαν ότι πρέπει να αφήσουν τη δήθεν αλληλεγγύη και να μιλήσουν ξεκάθαρα. Δηλαδή, πόσα και με τι επιτόκιο μπορούν να δανείσουν ώστε να κάνουν πίσω οι κερδοσκόποι.

Αποφάσισαν λοιπόν για ένα δάνειο για το 2010 γύρω στα 40 δισ. ευρώ με  επιτόκιο γύρω στο 5% και έδωσαν την ευκαιρία στον πρόεδρο της κομισιόν τοπν κ. Ζοζέ Μπαρόζο να βγει και να κοκορευτεί για την καλή Ευρωζώνη:

Δήλωση Μπαρόζο για τη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας

«Με τη σημερινή συμφωνία η Ευρώπη απέδειξε ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πάνε μαζί», ανέφερει η ανακοίνωση του  κ. Μπαρόζο ο οποίος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την απόφαση που προέκυψε μετά από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει την αυστηρή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.