A+ A A-

Υπό ίδρυση το σωματείο των freelancers στα ΜΜΕ

Η πρώτη συνάντηση με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου σωματείου εργαζομένων στον Τύπο και τα Μ.Μ.Ε., που υπάγονται αναγκαστικά στο καθεστώς του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ.), πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων (3ος όροφος) της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Στη σχετική ανακοίνωση, που υπογράφει η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ με Αναγκαστική Υπαγωγή στο Δελτίο Παροχής (Δ.Π.Υ.) για τη Δημιουργία Σωματείου» αναφέρονται τα εξής:


«Χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου τα τελευταία χρόνια εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να δουλεύουν με Δ.Π.Υ. ως δήθεν ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, εκείνη τους αρνείται την ένταξή τους στο μισθολόγιο. Η δε πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. επιμένει να τους αγνοεί.

Η αναγκαστική «ελεύθερη» σχέση εργασίας με Δ.Π.Υ. σημαίνει:
-Την υπαγωγή στο Τ.Ε.Β.Ε., με υπέρογκα ασφαλιστικά έξοδα, που επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, τα οποία αναπροσαρμόζονται ετησίως ασχέτως του ύψους των εισοδημάτων.
-Τον αποκλεισμό από την Ε.Σ.Η.Ε.Α., αφού το καταστατικό ορίζει ως προϋπόθεση της εγγραφής στην Ένωση την ένταξη στο μισθολόγιο και την υπαγωγή στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.
-Την απουσία οποιασδήποτε συνδικαλιστικής κάλυψης και την αδυναμία συλλογικής διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων.

Το κομμάτι των συναδέλφων-μελών της Ε.Σ.Η.Ε.Α. που αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό τόσο για τα δικά μας, όσο και για τα δικά του εργασιακά-οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν έχει δυστυχώς κατορθώσει να ανατρέψει τους συσχετισμούς στο Δ.Σ. της Ένωσης ώστε να αλλάξει το καταστατικό και να επιλυθεί το ζωτικό ζήτημα της ένταξής μας στον κλάδο. Δεν έχει καν κατορθώσει να επιβάλλει την τήρηση του, οριζόμενου από το καταστατικό, χρόνου μαθητείας και υποχρεωτικής ένταξης στο μισθολόγιο αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοσίας.

Η εργασία μας απαξιώνεται και κοστολογείται κατά το δοκούν. Οι αυξήσεις των εισφορών του Τ.Ε.Β.Ε. μας εξωθούν στο κυνήγι των όποιων συνεργασιών με το κομμάτι. Οι εργοδότες μας χρησιμοποιούν για να μην ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Οι εισφορές μας βγαίνουν από την τσέπη μας για να καταλήξουν σε άλλο ασφαλιστικό Ταμείο από εκείνο που θα έπρεπε. Μας πετάνε όποτε θέλουν, απλώς σταματώντας να δημοσιεύουν τη δουλειά μας, ειδικά όταν αρχίζουμε να στοιχειοθετούμε δικαίωμα νομικής προσφυγής για τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης σε σχέση μισθωτού αορίστου χρόνου, ή αναπτύσσουμε συνδικαλιστική δράση. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι χάνουμε τόσο εμείς, όσο και ολόκληρος ο κλάδος από την κατάσταση που μας έχει επιβληθεί.

Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ με Δ.Π.Υ. που:
-δεν επέλεξαν την εργασιακή σχέση με το δελτίο παροχής αλλά τους επιβλήθηκε,
-δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα μισθολόγιο επιχείρησης του Τύπου,
-η δημοσιογραφία είναι η κύρια επαγγελματική τους δραστηριότητα
-επιθυμούν την ένταξή τους στο μισθολόγιο της επιχείρησης στην οποία εργάζονται,
-επιθυμούν την ένταξή τους στο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου τους
αλλά και στους συναδέλφους που, χωρίς να βρίσκονται στη θέση μας, επιθυμούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Δεδομένου ότι η εργοδοσία και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία μας στερούν τα δικαιώματά μας θεωρούμε επιβεβλημένο να συγκροτηθούμε ως ξεχωριστό σώμα με απώτερη-άμεση προοπτική τη δημιουργία σωματείου που θα αγωνιστεί για την απόδοση των δικαιωμάτων μας και την αναγνώριση της δημοσιογραφικής μας οντότητας».

Περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα: 6977238673, 6934245943 ή στην ιστοσελίδα:
http://mme-gia-somateio.blogspot.com/

ΥΓ) Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη αφού το site αυτό υπάρχει επτά χρόνια και συμπαρίσταται όπως μπορεί με κάθε τρόπο στους freelance δημοσιογράφους. Κάποτε έπρεπε και οι freelance δημοσιογράφοι να πάρουν πρωτοβουλίες με απλά λόγια να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Καλή δύναμη!
 ---------------------------------------------------
ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ FREELANCE ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ

Ενωμένος αγώνας στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
για την ανατροπή των αντιλαϊκών ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων

Εμείς, οι δημοσιογράφοι, συντάκτες, τεχνικοί, φωτογράφοι κ.ά. ειδικότητες που έχουν αποκλειστεί από τα συνδικάτα και τα ταμεία τους λόγω της διασπαστικής πρακτικής των γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου, κατεβαίνουμε στον αγώνα της απεργίας για το ασφαλιστικό μαζί με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους συναδέλφους μας.

Σε μια περίοδο που το σύνολο των εργαζομένων της χώρας διατρανώνει μαζικά την αντίθεσή του στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία χρόνια, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι το κάνουμε χωρίς καμία συνδικαλιστική κάλυψη, στηριζόμενοι μόνο στην αλληλεγγύη των συναγωνιστών συναδέλφων μας – μελών των Ενώσεων.

Καταγγέλλουμε την αδράνεια των Ενώσεων του Τύπου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών και τη συνέργειά τους με την εργοδοσία στην προ πολλού κραταιά απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο.

Προχωράμε άμεσα -με την εκπεφρασμένη στήριξη των προοδευτικών μελών των υπαρχουσών ενώσεων- στη σύσταση Σωματείου για να αγωνιστούμε συλλογικά ώστε να διασφαλίσουμε τα εργασιακά – οικονομικά – ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματά μας. Δεν είμαστε διασπαστές, τη διάσπαση την έχει επιβάλλει εις βάρος μας η ίδια η ΕΣΗΕΑ.

Θέτουμε άμεσα, στην ίδια λογική, ζήτημα σε όλα τα μεγάλα μαγαζιά του Τύπου και των ΜΜΕ σύστασης επιχειρησιακών σωματείων, ώστε οι δημοσιογράφοι μαζί με διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς, κλητήρες, καθαρίστριες, δηλαδή το σύνολο των εργαζομένων, να αγωνιστούν για την προάσπιση των κοινών τους συμφερόντων, χωρίς αποκλεισμούς.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους κάθε ειδικότητας, οι οποίοι αποκλείονται από τα υπάρχοντα σωματεία με γελοίες δικαιολογίες να γραφτούν στο υπό σύσταση κλαδικό Σωματείο, ώστε να σταματήσει ο εκβιασμός και η τρομοκρατία. Η δουλειά δεν είναι χόμπι και οι εργαζόμενοι δεν ΑΥΤΟαπασχολούνται, έχουν εργοδότες. Το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ δεν είναι ταμεία του κλάδου και η εισφοροδιαφυγή με τα «μαύρα» επιβάλλεται από την εργοδοσία, δεν επιλέγεται. Τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που απασχολούν προσωπικό δεν τις στήνουν ερασιτέχνες, αλλά δημοσιογραφικοί κολοσσοί και επιχειρηματίες. Οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ ύστερα από 15 και 20 χρόνια στα κανάλια δεν καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Οι εργολάβοι των στούντιο πουλάνε δημοσιογραφική ύλη. Οι –εκτός μισθολογίου- καμεραμάν που τρώνε ξύλο στις πορείες βρίσκονται στον «αέρα». Οι αιτήσεις εγγραφής στην ΕΣΗΕΑ των μισθωτών φωτογράφων δεν προωθήθηκαν καν στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Όλοι οι επισφαλώς εργαζόμενοι στον Τύπο και στα ΜΜΕ σε Σωματείο Τώρα!

Απεργία Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007, συγκέντρωση 11 πμ στα Προπύλαια

Πρωτοβουλία εργαζομένων στο χώρο του Τύπο και των ΜΜΕ

για τη σύσταση Σωματείου

http://mme-gia-somateio.blogspot.com

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977238673, 6934245943