A+ A A-

Σαν Σήμερα-Ο τελικός του Γουέμπλεϊ

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια (2/6/1971) μία ελληνική ομάδα κατάφερε κάτι αδιανόητο για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έπαιξε στον τελικό του σημερινού Τσάμπιον Λιγκ, του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης!
Ο Παναθηναϊκός με προπονητή τον "καλπάζοντα συνταγματάρχη" Φέρεντς Πούσκας πέρασε από τις "συμπληγάδες" και κατάφερε να αποκλείσει μεγάλες ομάδες όπως ήταν, η κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων Σλόβαν Μπρατισλάβας, η πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον, ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου.
Η "ομάδα των διανοουμένων" όπως την αποκάλεσαν τα ξένα ΜΜΕ επειδή είχε στις τάξεις της πολλούς επιστήμονες ( ο Καμάρας δικηγόρος, ο Σούρπης γιατρός, ο Βλάχος φοιτητής στο Πάντειο, ο Γραμμός στη Γυμναστική Ακαδημία κ.α.) με ηγέτη τον "στρατηγό" Μίμη Δομάζο συγκίνησε τους απανταχού Έλληνες σε μία περίοδο απαξίωσης της χώρας λόγω της δικτατορίας των "απριλιανών".
Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία των "πράσινων" που ακόμη και ο πρόεδρος του "αιώνιου αντίπαλου" ο αείμνηστος εφοπλιστής Ν. Γουλανδρής τους έδωσε πριμ 250.000 δραχμές!
Στον τελικό επικράτησε 2-0 ο μεγάλος ¶γιαξ, του "μεγάλου" Γιόχαν Κρόιφ. Η ομάδα που έπαιζε το περίφημο "ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο", δηλαδή το σύστημα που ελάχιστες ομάδες μπορούν να παίξουν, αφού δεν υπάρχουν τυποποιημένοι ρόλοι και όλοι οι παίκτες μπορούν να παίξουν παντού! Όσοι έχουν δει εκείνη την ομαδάρα θα θυμούνται ότι τρεις ακόμη και τέσσερις παίκτες της περικύκλωναν και "έπαιφταν" σαν καμικάζι πάνω στον αντίπαλο όταν είχε κατοχή της μπάλας και τον ανάγκαζαν να κάνει το λάθος. Ότι όλη η ομάδα του ¶ξιαξ θύμιζε ακορντεόν αφού "άνοιγε" και "έκλεινε" με εκπληκτική αρμονία και όλοι οι παίκτες της συμμετείχαν ή ήταν πάντα έτοιμοι να συμμετάσχουν στο παιχνίδι.
Ο Παναθηναϊκός είχε σταθεί πολύ καλά στο γήπεδο παρόλο που δέχτηκε γκολ -λίγο τυχερό με ανάποδη κεφαλιά του Βάν Ντάικ μόλις στο 5'-, αφού οι Ολλανδοί εξασφάλισαν τη νίκη στο 86' όταν πέτυχαν το δεύτερο τέρμα τους που ήταν αυτογκόλ, αφού η μπάλα χτύπησε πριν στα πόδια του Καψή.
Βέβαια, ο ¶γιαξ είχε χάσει πολλές ευκαιρίες, ιδιαίτερα με τον Κρόιφ που ήθελε να περάσει και τον τερματοφύλακα, αλλά ο Οικονομόπουλος του πήρε τρεις φορές τη "μπουκιά" από το στόμα.
Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε σε δύο περιπτώσεις (μία με τον Αντωνιάδη και μία με τον Καμάρα) να ισοφαρίσει μετά το 0-1 και να αλλάξει η μόρφή του αγώνα, αλλά δεν έχει σημασία.
Αυτό που μετράει είναι ότι μία ελληνική ομάδα έπαιξε στο μεγάλο τελικό, κάτι που καμία άλλη δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα και είναι πολύ δύσκολο να πετύχει στο μέλλον.


02-06-1971 FINALE
Ajax-Panathinaikos 2-0
Wembley Londοn
Ref:Taylor Jack spectators:83200

AJAX
Stuy Heinz, Suurbier Wim, Hulshoff Barry, Vasovic Velibor, Neeskens Johan, Rijnders Nico, Mühren Gerrie, Swart Sjaak, Dijk van Dick, Cruijff Johan, Keizer Piet
Coach:Michels Rinus
: Dijk van Dick (5), Haan Arie (86)

PANATHINAIKOS
Ekonomopoulos Panayotis, Tomaras Ionnais, Sourpis Fragiskos, Kamaras Aristidis, Vlachos George, Elefterakis Kostas, Domazos Dimitrios, Kapsis Anthimos, Grammos Charis, Antoniadis Antonis, Filakouris Totis
Coach:Puskas Ferenc