A+ A A-

Σεμινάριο για τους freelancers στην Αθήνα

Τη διοργάνωση ειδικού σεμιναρίου για τους freelance δημοσιογράφους στις 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2006 στην Αθήνα, αποφάσισε σε συνεδρίασή της στις 6 Φεβρουαρίου η Freelance Expert Group (FR.E.G.) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Ε.Ο.Δ.).

Η φιλοξενούσα ένωση θα είναι η Π.Ο.Ε.ΣΥ. και η ατζέντα θα αφορά:

1) τις διαπραγματεύσεις σε ατομικό επίπεδο,
2) τις σχέσεις freelancers με τις Ενώσεις,
3) την πράσινη χάρτα εργασίας και τις αλλαγές που αυτή φέρνει στην Ευρώπη, και τέλος,
4) τη στρατηγική που πρέπει να αναπτύξουν οι Ενώσεις στο θέμα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του φθινοπώρου της FR.E.G. καθώς και work shops.

Η ανάγκη διοργάνωσης αυτού του σεμιναρίου προέκυψε αμέσως μετά το σεμινάριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας (το περασμένο φθινόπωρο), όπου διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα να εντατικοποιηθούν οι επαφές με τις Ενώσεις–μέλη της Ε.Ο.Δ., κυρίως μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ο.Δ. του 2005, όπου τέθηκε ως προτεραιότητα αυτού του είδους η εργασία. Σημειώνεται ότι στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Ε.Ο.Δ., η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία στις 8 και 9 Απριλίου, θα υιοθετηθεί η θέση της Ομοσπονδίας για τα θέματα των freelance.

FREELANCE νέα από την Ευρώπη

Κατά τη συνεδρίαση της FR.E.G. έγινε, εξάλλου, ενημέρωση για την πρόοδο των θεμάτων που αφορούν στους freelance δημοσιογράφους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Γαλλία αποφασίστηκε από κοινού οι Ενώσεις να διοργανώσουν σεμινάρια εκπαίδευσης των pigistes και να μην επιτρέψουν την περικοπή, ούτε στο ελάχιστο, των δικαιωμάτων τους.

Στην Φιλανδία, η Ένωση προσέλαβε Ombudsman για τα freelance μέλη της, με 60% απασχόληση εβδομαδιαίως.

Στην Ιταλία, οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Σ.Σ.Ε. σταμάτησαν στα θέματα των freelance, αλλά οι Ενώσεις έχουν δηλώσει ότι μόνο μαζί θα προχωρήσουν.

Στην Σουηδία, οι νέοι freelance οργανώνονται σε δικές τους Ενώσεις, ενώ παράλληλα τονίζεται η ανάγκη να ενταχθούν στις κεντρικές εθνικές Ενώσεις Δημοσιογράφων.

Στην Αυστρία, τέλος, συνάδελφος, ο οποίος ενώ εργαζόταν κανονικά δεν είχε κοινωνική ασφάλιση, απέσπασε ευνοϊκή γι αυτόν δικαστική απόφαση.

freelancers.gr
(Ενημέρωση από τη συνάδελφο μέλος του FREG, Νέλλυ Κατσαμά)


22/09/06: Ματαιώνεται το σεμινάριο για τους freelancers

Στις Βρυξέλες θα πραγματοποιηθεί, τελικώς, η φθινοπωρινή συνεδρίαση της Freelance Experts� Group (FR.E.G.) καθώς και work shops, τα οποία αρχικώς είχαν προγραμματισθεί να γίνουν στην Αθήνα στις 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2006, με φιλοξενούσα Ένωση την Π.Ο.Ε.ΣΥ.
Οι ακριβείς λόγοι της ματαίωσης δεν έχουν γίνει, ακόμα, γνωστοί, ωστόσο λόγω της αλλαγής αυτής δεν θα διοργανωθεί στην Αθήνα ούτε το ειδικό σεμινάριο για τους freelance δημοσιογράφους, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τις ίδιες μέρες, από τη FR.E.G. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Ε.Ο.Δ.)