A+ A A-

Η επέλαση των απεργοσπαστών εναντίον της έντιμης ενημέρωσης

Εδώ και πολύ καιρό μια ομάδα προβεβλημένων δημοσιογράφων του ομίλου ΣΚΑΪ επιτίθεται ασύστολα με κάθε είδους σοφιστείες στο δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από αυτούς είπε κάποτε ότι "όπως υπάρχει το δικαίωμα της απεργίας, υπάρχει και το δικαίωμα της εργασίας", οπότε αυτός επιλέγει, παρόλο που το συνδικαλιστικό του σωματείο έχει κηρύξει απεργία, να μην υπακούσει και να εργαστεί.

Με αυτή τη σοφιστεία νόμισε ότι "καθάρισε" από την ενοχή της απεργοσπασίας, ωστόσο οι απεργίες δεν γίνονται για το θεαθήναι, αλλά κυρίως για την υποστήριξη του δικαιώματος της εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τόσο αυτός, αλλά και οι άλλοι απεργοσπάστες συνάδελφοί του στον ΣΚΑΪ, δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια, αφού θέλουν να μην απεργούν, να αυτο-διαγραφούν από την ΕΣΗΕΑ και να κάνουν ότι νομίζουν ώστε να μην παραβιάζουν της αποφάσεις του σωματείου τους προσβάλλοντας την πλειοψηφία των συναδέλφων τους.

Προτιμούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια εναντίον του σωματείου τους και να επιβάλλουν την κατάργηση των αποφάσεων των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων του απαξιώνοντας τους συνδικαλιστικούς αγώνες καθώς λειτουργούν περισσότερο ως εξυπηρετητές του μιντιακού καθεστώτος παρά ως ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.

Η ΕΣΗΕΑ, δυστυχώς, δεν έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή το φαινόμενο της επέλασης της απεργοσπασίας, ελπίζοντας ίσως ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο της κομπανίας των Πορτοσάλτηδων που δεν θα έχει συνέχεια, αλλά τα γεγονότα την έχουν διαψεύσει.

Τελευταία, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, παρέκαμψε τη στάση εργασίας στη δημόσια τηλεόραση στήνοντας απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσω της ΕΡΤ3 για να αβαντάρει την κυβέρνηση μεταδίδοντας τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ενώ προσέφυγε και στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης των συνδικαλιστικών σωματείων των δημοσιογράφων.

Η οργή και η αγανάκτηση των σωματείων της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ εκφράζεται με την παρακάτω ανακοίνωση αλλά δεν αρκεί.

Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά το φαινόμενο της απεργοσπασίας, γιατί αν επιβληθεί με αμφιλεγόμενη νομιμότητα και κάποιες αμφιλεγόμενες αθωωτικές αποφάσεις υπέρ των απεργοσπαστών, θα προκύψει πολύ σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των συνδικαλιστικών σωματείων στα ΜΜΕ, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ποιότητα του αγαθού της Ενημέρωσης   

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ:

 

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΕΡΤ, που έσυρε τις δημοσιογραφικές μας Ενώσεις στα δικαστήρια, για να κρίνουν ως παράνομη και καταχρηστική τη στάση εργασίας, που προκηρύξαμε χτες σε όλα τα δημόσια μέσα, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στα δημόσια μέσα.

Στη συνέχεια, και αφού το δικαστήριο δεν είχε εκδώσει ακόμη την απόφασή του και η στάση των δημοσιογράφων βρισκόταν σε εξέλιξη, η διοίκηση της ΕΡΤ έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσω της ΕΡΤ-3, μεταδίδοντας το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ-3 από την ΕΡΤ-1.

Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτες οι μέθοδοι που μετέρχεται η διορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ, προκειμένου να απαξιώσει τις δυναμικές διεκδικήσεις των δημοσιογράφων, που αγωνίζονται για τα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματά τους.

Για αυτές τις ενέργειες της διοίκησης της ΕΡΤ έχει ήδη ενημερωθεί η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και έχει προσκληθεί στην Αθήνα η Πρόεδρος κυρία Dominique Pradalié.

Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των συναδέλφων και δε θα ανεχτούν οποιαδήποτε προσβολή του δικαιώματος των εργαζόμενων στην απεργία.