Logo

Οι μιντιάρχες επιμένουν στην κατάργηση του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ

Δεν θα ησυχάσουν οι μιντιάρχες αν δεν καταφέρουν να καταργήσουν την εισφορά του 2% του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης), ο οποίος ασφαλίζει πλέον όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Συνηθισμένοι στο τζάμπα και στη μηδενική συνεισφορά εξακολουθούν να πιέζουν για να επανέλθουν στο παλαιό καθεστώς της αυθαιρεσίας που τους εξασφάλιζε μόνο κυβερνητικά δώρα και προνόμια μαζί με την πολυτέλεια να μην δίνουν λογαριασμό σε κανένα.

Εξαρτάται από την κυβέρνηση αν θα ενδώσει στις απαιτήσεις των "νταβατζήδων" και συνδιαλλαγεί μαζί τους σε αντιδημοκρατικές συμφωνίες που προσβάλλουν τη δημοσιογραφική λειτουργία και υποβαθμίζουν το πολύτιμο αγαθό της ενημέρωσης του λαού.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τις Τυπολογίες: 

"Επιμένουν στην κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ οι εκδότες και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, παρά την απόρριψη των προσφυγών τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ εντάθηκαν οι πιέσεις προς συγκεκριμένα υπουργεία της κυβέρνησης για την κατάργηση της εισφοράς. Δημόσια το ζητούν οι ιδιοκτήτες των καναλιών της περιφέρειας, ενώ οι εκδότες της ΕΙΗΕΑ το θέτουν έμμεσα, ζητώντας ανταποδοτική επιδότηση για την ισχύ του 2%.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που συζητούσε την κατάργηση του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, στην ίδια άποψη προσχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος φέρεται να συζητά με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών.

Σημαντικό θέμα σε αυτές τις εξελίξεις είναι ο έλεγχος που διενεργεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα οικονομικά του Ταμείου των ΜΜΕ, θεωρώντας πως ανήκει στους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Κάτι που δεν ισχύει, ωστόσο εντάχθηκε στους φορείς αυτούς με απόφαση του πρώην υπουργού Εργασίας στο τέλος του 2019.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αποδέχθηκε τον έλεγχο, σε αντίθεση με το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, που τον καθυστέρησε με επιχείρημα την πανδημική κρίση, καταγράφοντας μόνο τη διαφωνία του στο γεγονός ότι ανήκει στους φορείς γενικής κυβέρνησης".

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.