Logo

Ντόναλντ Τραμπ: Ο αγοραίος πλανητάρχης

Προεδρική χάρη στον εαυτό του σχεδιάζει να δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ - Layout

Τα βίαια γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στις 6 Ιανουαρίου του 2021 στην Ουάσινγκτον και η άλωση του Καπιτωλίου από τους οπαδούς του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με ηθικό αυτουργό τον ίδιο, είναι αποκαλυπτικά για τον χαρακτήρα ενός  τυχοδιώκτη πολιτικού επικίνδυνου για τη Δημοκρατία και την παγκόσμια ισορροπία.

Λόγω της εξάπλωσης της λεγόμενης δικτατορίας των αγορών πολλοί υποστήριξαν την εκλογή ενός αγοραίου μπιζναδόρου, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ελπίζοντας σε οικονομικές εκστρατείες που θα ικανοποιούσαν την κερδοσκοπική βουλιμία τους.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί ψηφοφόροι των λαϊκών στρωμάτων και άνεργοι (40 εκατομμύρια άνεργους και 10 εκατομμύρια στα συσσίτια ζουν στις ΗΠΑ)  πίστεψαν μέσα στην απελπισία τους σε μεγαλόστομες εξαγγελίες που θα βελτίωναν το βιοτικό τους επίπεδο.

Όμως, μετά τα χθεσινά επεισόδια στο Καπιτώλιο θα πρέπει να αντιλήφθηκαν ότι πόνταραν σε έναν αδίστακτο εχθρό της Δημοκρατίας και της προόδου που μετέρχεται κάθε μέσου και ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για τις προσωπικές του φιλοδοξίες και τους ιδιοτελείς σκοπούς του.

Δυστυχώς, όσοι πίστεψαν ότι οι ΗΠΑ, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1989, θα «κάνουν περίπατο» ως η μοναδική υπερδύναμη, και ότι θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά, διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Το νέο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού με κύριους αντίπαλους παίκτες την Κίνα, την Ρωσία, αλλά εν μέρει και την ΕΕ, αποτελεί ένα δύσκολο απορρυθμισμένο και γλιστερό έδαφος για την αμερικανική διπλωματία που απαιτεί νέες εξειδικευμένες ρυθμίσεις οι οποίες δεν επιβάλλονται εύκολα με τις παλιές συνταγές των ωμών επεμβάσεων.

Το λαϊκιστικό προεκλογικό σύνθημα «America First» του Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με την αναστήλωση της εθνικής υπερηφάνειας των συντηρητικών Αμερικανών, κατάφερε ταυτόχρονα να αναζωπυρώσει και να εργαλειοποιήσει τον υποβόσκοντα ακροδεξιό ρατσισμό που εκφράστηκε μέσα από τη βία των δυνάμεων κρατικής καταστολής με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Φλόιντ και τη δημιουργία του κινήματος  «Black Lives matter».

Ως αδίστακτος λαϊκιστής και πατριδοκάπηλος, ο Ντόναλντ Τραμπ πολιτεύτηκε με τη χρήση διχαστικής ρητορικής και ακραίας πόλωσης και κατάφερε τη χειραγώγηση μεγάλου ποσοστού λαϊκών στρωμάτων μέσω της αντισυστημικής οργής, παρόλο που και οι ίδιος αποτελεί σημαίνον στέλεχος του οικονομικού κατεστημένου.

Παράλληλα, καλλιέργησε το εθνικιστικό μίσος με την ενοχοποίηση άλλων λαών όπως έκανε με τους Κινέζους αποκαλώντας περιφρονητικά τον Covid 19, κινεζικό ιό.

Όμως, παρά τη ζημιά που έχει επιφέρει στην αμερικανική κοινωνία με τον λαϊκιστικό πολιτικαντισμό του, ο Τραμπ, με την τελευταία του παράσταση εκτός του ότι εγκαταλείφθηκε από  πολλούς ρεπουμπλικανούς συνεργάτες του, απομάκρυνε τους κεντρώους αναποφάσιστους ψηφοφόρους οι οποίοι κρίνουν την τελευταία στιγμή τα εκλογικά αποτελέσματα.

Η κωμικοτραγική απόπειρα πραξικοπήματος που επιχείρησε στις 6 Ιανουαρίου 2021 ο Τραμπ δεν πρόκειται να ξεχαστεί από κανέναν.

Ο κάθε δημοκρατικός πολίτης σε κάθε γωνιά της γης θα είναι σε επιφυλακή απέναντι σε κάθε απόπειρα επανάληψης τέτοιας συμπεριφοράς με το σύνθημα:

«Ο Τραμπισμός» δεν θα περάσει!»

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.