A+ A A-

Η NOVARTIS και οι εξαγορασμένοι δημοσιογράφοι

Αρκετές φορές κυκλοφόρησαν στο παρελθόν φήμες για αμειβόμενους με μυστικά κονδύλια δημοσιογράφους με στόχο την εξαγορά της συνείδησής τους και την σιωπή τους υπέρ ιδιοτελών συμφερόντων.

Για τα περίφημα "μυστικά κονδύλια" του ΥΠΕΞ ελέχθη ότι περιποιούνταν πολλούς διεφθαρμένους δημοσιογράφους αλλά ποτέ -για εθνικούς λόγους  ...- δεν γνωστοποιήθηκαν τα ονόματά τους.

Πρόσφατα στο Κόντρα Τσάνελ, στο μοναδικό κανάλι που πρόβαλε το ελβετικό ντοκιμαντέρ για την υπόθεση Novartis, ο δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων του FBI ο κ. Σαράκης μίλησε για Έλληνες δημοσιογράφους που πληρώνονταν από την Novartis Hellas με στόχο να προωθούν τα συμφέροντα της εταιρείας και να σιωπούν.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Σαράκη θα έπρεπε να έχουν κινητοποιήσει αμέσως το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να ζητήσει αυτή τη λίστα για να προστατεύσει τα μέλη της από κάθε λογής υποψίες.

Όμως, δυστυχώς η λειτουργία των γραφειοκρατών της ΕΣΗΕΑ ακολουθεί τα γεγονότα και σέρνεται από αυτά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τα προλαμβάνει.  

Οι εκλεγμένοι γραφειοκράτες συνδικαλιστές μάλλον θα περιμένουν να δημοσιευτεί η λίστα -αν δημοσιευτεί-  και τότε θα κωλυσιεργήσουν ξανά  με πρόσχημα την αναμονή για την επιβεβαίωσή της, η οποία όπως είναι φυσικό θα αμφισβητηθεί παντοιοτρόπως από όσους έχουν συμφέρον να κρύψουν την αλήθεια.  

Τελικά, ο στόχος να μην γίνει γνωστή η αλήθεια θα επιτευχθεί όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα για να μπορούν να απολαμβάνουν όλες οι καθεστωτικές δυνάμεις το εύκολο "μεροκάματο" του δήθεν αγώνα τους για την πρόοδο της "άτιμης κοινωνίας" της πλουραλιστικής ενημέρωσης και της ελεύθερης έκφρασης.

ΥΓ) Από τις ευθύνες δεν απαλλάσεται βέβαια και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ούτε τα ΔΣ των δημοσιογραφικών ενώσεων που εκπροσωπεί. 

 

Οι δηλώσεις Σαράκη στο ΚΟΝΤΡΑ Τσάνελ

 

«Γιατί δεν προβάλεται η μεγάλη υπόθεση που συγκλονίζει και την Ελβετία που είναι η έδρα της εταιρείας αλλά και όλο τον κόσμο είναι ότι η Novartis Hellas είχε έναν μεγάλο προϋπολογισμό για τους συναδέρφους σας. Κάθε χρόνο έδινε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ο προϋπολογισμός της για να πηγαίνουν σε διάφορα ΜΜΕ και σε δημοσιογράφους συγκεκριμένους».

«Υπάρχει λίστα που όταν βγει στην δημοσιότητα η ελληνική κοινή γνώμη θα καταλάβει γιατί κάποιοι σιωπούν. Έχουν ένοχη σιωπή πολλοί συνάδερφοί σας. Για αυτό θέλουν να κρύψουν την αλήθεια από την ελληνική κοινωνία γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο που παίχτηκε εις βάρος του Έλληνα πολίτη. Το γνώριζαν το σκάνδαλο. Ήταν κοινό μυστικό αλλά σιωπούσαν γιατί είχαν εξαγορασμένες συνειδήσεις».

«Υπάρχει λίστα με δημοσιογράφους που χρηματίζονταν από την Novartis για να σιωπούν, για να συγκαλύπτουν και να προωθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας γιατί όπως ξέρετε τα φάρμακα δεν διαφημίζονται. Να καταλάβει η κοινή γνώμη γιατί αποσιωπήθηκε η υπόθεση αυτή όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά και για ιδιοτελείς σκοπούς γιατί ήταν στο pay roll της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας».