A+ A A-

Σκοπιανό: Γιατί Noβa Makedonija

 

Μεγάλες σκοτούρες έχει προκαλέσει επί σειρά ετών το Μακεδονικό ή Σκοπιανό όπως αναφέρεται, ανάλογα με τη χρονική στιγμή και τις διαθέσεις των «μακεδονομάχων».

Η κάθε προσπάθεια εκτίμησης και επίλυσης του προβλήματος υποφέρει από συναισθηματικές προσεγγίσεις που δυσχεραίνουν τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, η οποία δεν θα αφήνει περιθώριο στη δράση άθλιων σπεκουλαδόρων και πολιτικάντηδων.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα για το συγκεκριμένο ακανθώδες εθνικό πρόβλημα είναι τα εξής:

  1. Συμφέρει την Ελλάδα να λυθεί σήμερα ένα πρόβλημα που χρονίζει και το εκμεταλλεύονται οι εχθροί της;  

Αν η απάντηση είναι καταφατική τότε η ελληνική πλευρά πρέπει να προετοιμάσει μία σαφή ΒΙΩΣΙΜΗ πρόταση που θα υπερασπίζεται τα δίκαιά της και δεν θα προσβάλει την άλλη πλευρά.

  1. Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα και οι πτυχές του με τους γείτονες της πΓΔΜ;

Το πρόβλημα είναι η εύρεση ενός κοινά αποδεκτού ονόματος για τη χώρα, ενός κοινά αποδεκτού ονόματος για την εθνότητα και ενός κοινά αποδεκτού ονόματος για τη γλώσσα που θα υιοθετήσουν και θα χρησιμοποιούν χωρίς δυσκολία και παρερμηνείες, εκτός από την Ελλάδα και την πΓΔΜ, και όλες οι άλλες χώρες.

  1. Ποιο όνομα είναι η καλύτερη λύση για αυτές τις τρεις ονομασίες και γιατί;

Το όνομα που δίνει βιώσιμη λύση στις τρεις ζητούμενες ονομασίες είναι το NOΒA MAKEDONIJA (ή αν θέλουμε μία λέξη NOΒAMAKEDONIJA) για τους κάτωθι λόγους:

α) γιατί πρόκειται για ένα όνομα που δεν προσβάλει, - (είναι ήδη σε χρήση και από την εφημερίδα που κυκλοφορεί στα Σκόπια) -, και έχει αφομοιωθεί από τη μνήμη των γειτόνων

β) γιατί το πρόθεμα Noβa μπορεί να μεταφραστεί εύκολα στις περισσότερες γλώσσες (είτε αυτούσιο στις σλαβικές ως Νόβα Νόβο κ.λπ. αλλά και χωρίς δυσκολία στις λατινογενείς ως new, neo κ.λπ.).

Το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να δώσει λύση στην ονομασία της εθνότητας ως Νεομακεδονική και να αντιστοιχηθεί στις ξένες γλώσσες ώστε να χρησιμοποιείται παντού με ευκολία είτε ως new, neo, Νoβo κ.λπ. (New Macedonians, Neomacedoni κ.λπ.)

Αν επιλεγεί το Gorna Makedonija που λανσάρεται ως φαβορί, πώς θα λέγονται οι πολίτες; Πώς θα τους ονομάζουν οι άλλοι και ιδιαίτερα οι ομιλούντες τις διαδεδομένες λατινογενείς γλώσσες (αγγλικά ,γαλλικά, γερμανικά κ.λπ.); Ο νεολογισμός "Γκορναμακεντόνιγιανς" δεν φαίνεται να έχει μεγάλη τύχη. Πώς θα λέγεται η γλώσσα, - αν και η γλώσσα εχει μικρότερη σημασία -, η οποία διδάσκεται ήδη σε διεθνή πανεπιστήμια και είναι γνωστή είτε ως σλαβομακεδονική είτε απλά ως Μακεδονική (Makedonski);

  1. Μήπως όμως το πρόθεμα Noβa που είναι χρονικός προσδιορισμός μπορεί να σημάνει ότι οι «Νεομακεδόνες» είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει κάτι τέτοιο. Πρώτα απ’ όλα γιατί όλοι οι ιστορικοί διεθνώς που σέβονται τον εαυτό τους έχουν αποφανθεί γι’ αυτό. Ύστερα πολλοί μέσα στην πΓΔΜ, με προεξάρχοντα τον πρώτο πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ όπως γνωρίζουμε από την επίσημη δήλωση του τη δεκαετία του ’90, παραδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Όσοι απορρίπτουν τη λύση του χρονικού προσδιορισμού και επιμένουν σε γεωγραφικό προσδιορισμό φοβούμενοι μήπως οι «Σκοπιανοί» σφετεριστούν τον Μέγα Αλέξανδρο, προσεγγίζουν  επιπόλαια το πρόβλημα.

Ο γεωγραφικός προσδιορισμός με πρόθεμα το Gorna αμετάφραστος σε μία λέξη στη σλάβικη εκδοχή του, - άρα μη οικείος και ακατανόητος από τους ξένους- , μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στη διεθνή κοινότητα και να διατηρήσει ζωντανή την σφετεριστική προπαγάνδα των εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων εξυπηρετώντας και τους εχθρούς της Ελλάδας.

Ο γεωγραφικός προσδιορισμός θα μπορούσε να υπονοεί ότι υπάρχει ένα έθνος Μακεδόνων που οι Έλληνες καταπιέζουν και γι' αυτό έχει διαχωριστεί (Ανατολική-Δυτική Γερμανία, Βόρεια-Νότια Κορέα κ.λπ.).

  1. Τι θέλουμε εμείς με τη λύση που επιδιώκουμε για το όνομα;

Αλήθεια ξέρουμε τι θέλουμε εμείς από τη λύση που επιδιώκουμε; Τι πραγματικά ζητάμε;

Κάποιοι, και είναι πάρα πολλοί λόγω θυμικού, δεν θέλουν με τίποτα να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας. Με απλά λόγια θέλουν, - άσχετα αν το καταλαβαίνουν ή όχι -, να παραμείνει η κατάσταση όπως είναι σήμερα και να αφήσουν το πρόβλημα σαν χρόνια πληγή να κακοφορμίζει σε βάρος μας.

Αν όλοι αυτοί μπορούσαν να επιβάλλουν στους γείτονες να μην περιλάβουν τη λέξη Μακεδονία στο όνομά τους τότε θα είχε νόημα η πρότασή τους. Από τη στιγμή που δεν μπορούν, τότε επί της ουσίας δεν έχουν πρόταση. Απλά δρουν άθελά τους ή μη ενάντια στην επίλυση του προβλήματος και συνεπώς ενάντια στα συμφέροντα της χώρας τους.

  1. Μα τι επιτέλους ζητάμε ακριβώς εμείς;

Αν αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει διάκριση μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και της αρχαίας Μακεδονικής ιστορίας η οποία ανήκει στην ελληνική πολιτιστική παράδοση από τους "Σκοπιανούς", τότε ο χρονικός προσδιορισμός στο όνομα Noβα Makedonija, δίνει την εξήγηση και την απάντηση.

Η αρχαία Μακεδονία και ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει στους Έλληνες, οι «Νεομακεδόνες» δεν έχουν σχέση απλά κατοικούν σε ένα κομμάτι που γεωγραφικά ανήκε στην αρχαία Μακεδονία.

Για να μην υπάρχει μάλιστα καμία παρανόηση θα ζητήσουμε από τους «Σκοπιανούς» να το υπογράψουν στη Διεθνή Συνθήκη που θα συνάψουμε. Ότι δηλαδή δεν τους ανήκει η πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας και ότι δεν έχουν καμία βλέψη στα εδάφη της που ανήκουν σήμερα στην Ελλάδα.

  1. Μα η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

Ναι και η Κόκα Κόλα θα μπορούσε να πει ότι είναι μία, και έτσι είναι, αλλά παρά ταύτα δεν μπόρεσε να αποτρέψει να υπάρξουν και άλλα προϊόντα με το σύνθετο όνομα Κόλα (Pepsi Cola, Green Cola κ.λπ.).

Ας μην ξεχνάμε και το παλιό σύνθημα «Ένα είναι το ΚΚΕ» και έτσι είναι, αλλά και το ότι υπήρξαν και υπάρχουν και άλλα με διάφορους προσδιορισμούς.

Εν κατακλείδι, η ταυτότητά σου πρέπει να είναι σαφής, να σε προσδιορίζει και να σε ξεχωρίζει για να μην σε μπερδεύουν και αυτό πρέπει να το υπερασπιστείς.

Όμως δεν μπορείς να παρέμβεις και να προσδιορίσεις τον άλλο με καταναγκασμό ιδιαίτερα όταν επί χρόνια δεν έχεις κάνει ό,τι έπρεπε για να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου και να βρεις μια αποδεκτή συμφωνία.

 

ΥΓ) Θλίψη προκαλεί η ένδεια ιδεών, η έλλειψη θάρρους και ο καιροσκοπισμός επιφανών παραγόντων του πολιτικού μας συστήματος οι οποίοι κωλυσιεργούν από ιδιοτέλεια και περιμένουν πάντα να δούνε που θα «κάτσει η μπίλια» για να αποκομίσουν ανέξοδα  πολιτικά οφέλη.  

ΥΓ2) Τίποτα δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματά σου αν δεν μπορείς να τα υπερασπιστείς.

Ωστόσο, δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι όπως πρέπει τα δικαίωματά σου αν δεν αναγνωρίζεις τα δικαιώματα των άλλων…