A+ A A-

PROTOBOULIA-EDOEAP.jpg - 154.89 kB

Με μία πρόταση που απαξιώνει και μετατρέπει σε διακοσμητικό τον ρόλο των ιδρυτικών συνδικαλιστικών σωματείων του ΕΔΟΕΑΠ - ιδιαίτερα της ΕΣΗΕΑ που από πέντε (5) μέλη στο σημερινό ΔΣ θα έχει μόνο ένα (1) - η κα Σπανοπούλου παρεμβαίνει και αποκαλύπτει τις προθέσεις της για το μέλλον του ασφαλισιτκού οργανισμού των εργαζομένων στα ΜΜΕ. 

Ύστερα από μεγάλο διάστημα και ενώ είχε προηγηθεί μειωτική κριτική στην πρόταση Καπάκου (εδώ), δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή ομάδα Πρωτοβουλία για τον ΕΔΟΕΑΠ, η ολοκληρωμένη πρόταση της πρώην προέδρου του οργανισμού με τις συν-υπογραφές εννέα φίλων της.

Η πρόταση αποτελεί μια προσπάθεια σχεδιασμού της νέας αυριανής μορφής του ΕΔΟΕΑΠ με ανυπολόγιστη διεύρυνση (όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι 50 χιλιάδες και περισσότεροι...), χωρίς σαφή κοστολόγηση (με τα υπάρχοντα στοιχεία το κόστος ανέρχεται σε 48.000.000/χρόνο) και κυρίως με  διακοσμητικό ρόλο των ιδρυτικών συνδικαλιστικών σωματείων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕ-ΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ).

Θα μπορούν να είναι μέτοχοι-μέλη (;) ακόμη και τα μη μέλη των συνδικαλιστικών σωματείων αρκεί να δηλώνονται ως εργαζόμενοι σε κάποιο ΜΜΕ από τον εργοδότη (μήπως ακόμη και οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές τους με υποτυπώδεις μισθούς και αντίστοιχες εισφορές;), ενώ καταργείται και η όποια χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών σωματείων από τα Ταμεία Τύπου.   

Το κράτος θα εποπτεύει και θα ελέγχει τον ΕΔΟΕΑΠ (πόσο άραγε;) αλλά θα διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο του οργανισμού... (εδώ σηκώνει πολύ συζήτηση δεδομένου ότι με την πρόταση απαξιώνεται η διοικητική συμμετοχή των συνδικαλιστικών σωματείων που εκ φύσεως εκφράζουν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων μελώ τους).

Προτείνεται ο Ιδιότυπος Πόρος Κοινωνικής Ασφάλισης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΙΠΚΑ-ΜΜΕ) που θα θεσπίσει το κράτος και θα αντικαθιστά το αγγελιόσημο, ,ο οποίος ζητείται να αποτελείται από εισφορά 6% των εργοδοτών, 6% των εργαζομένων και 3% των συνταξιούχων (Οι εργοδότες έχουν ζητήσει 6%, 8% και 6% αντίστοιχα, ενώ ο Καπάκος 6%-7% για εργοδότες και 5%-6% για εργαζόμενους, συνταξιούχους).

Προτείνεται επίσης, να είναι προαιρετικός ο κλάδος επικούρισης/ εφάπαξ, κάτι που αλλάζει τη μέχρι σήμερα φυσιογνωμία του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ζητείται συμμετοχή του κράτους με:

ΕΙΣΦΟΡΑ  του Ελληνικού Δημοσίου κατά το  ισόποσο της ετήσιας δαπάνης για τη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ Περίθαλψη των περίπου 50.000  ασφαλισμένων του νπιδ ΕΔΟΕΑΠ- ΜΜΕ, κατ έτος ενταγμένη, ύστερα από έλεγχο του Κράτους, στον ετήσιο Προϋπολογισμό του Υπουργείου  Υγείας

ΕΙΣΦΟΡΑ του Ελληνικού Δημοσίου, με % επί των   εσόδων της Ψηφιακής Πλατφόρμας Διαφήμισης  του Υπουργείου  Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, ως νόμιμη συμμέτοχη της Πολιτείας  στην Κοινωνική μας Ασφάλιση  .

 • Επιπλέον προτείνεται:
 • ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟ BONUS  σε ετήσια βάση, ως ποσοστό επί των καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) της ΌΠΑΠ ΑΕ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της  Ευθύνης και   ως  αντιστάθμισμα της παραχώρησης στο ελληνικό Δημόσιο του Λαχείου της  ΕΣΗΕΑ,( σημερινού Κρατικού Λαχείου) και με αντισταθμιστικό όφελος την δια νόμου  απαλλαγή του ΌΠΑΠ από  το Φόρο Διαφήμισης για τα επόμενα 99 χρόνια. (Πόσο % θα είναι το ποσοστό για να δικαιολογεί απαλλαγή από φόρο διαφήμισης για έναν αιώνα;)
 •  

Σ.Σ.: το λαχείο της ΕΣΗΕΑ το γνωστό Λαχείο Συντακτών δεν παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο από πατριωτισμό και έγινε το σημερινό Κρατικό Λαχείο, αλλά ανταλλάχθηκε με το Αγγελιόσημο. Επίσης το κράτος δεν έχει πληρώσει από το 1968 τίποτα γιατί θέσπισε το αγγελιόσημο.

Εκεί όμως που η πρόταση προδιαθέτει για δομή μελλοντικού επαγγελματικού ταμείου, είναι το σχέδιο  διοίκησης του νέου ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ: 

Το ΔΣ θα αποτελείται από ένδεκα (11) μέλη από τα οποία τα πέντε (5) θα εκλέγονται από κάλπη (δηλαδή από τις 50.000 ή όσους παρόντες θα ψηφίζουν!) ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη των συνδικαλιστικών ενώσεων και με "βάση τα προαπαιτούμενα ,τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που προβλέπει ο νόμος  για τις Διοικήσεις Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης" (εδώ η εργοδοσία δεν θα δυσκολεύεται να εκλέγει όποιους θέλει με τα "ανάλογα προσόντα!" μεταξύ των οποίων και η κα Σπανοπούλου που δεν θα έχει πρόβλημα βιογραφικού...).

Από τα άλλα πέντε (5) μέλη, "τα δύο είναι υποχρεωτικά δημοσιογράφοι, με τουλάχιστον 15ετη ευδόκιμη θητεία στον Κλάδο και υποδεικνύονται από την ΕΣΗΕΑ/ΕΣΗΕΜΘ".  Ένα μέλος υποδεικνύεται από την ΕΠΗΕΑ/ΕΠΗΕΘ ,  ένα μέλος  από την ΠΟΕΣΥ/ ΠΟΕΜΤΥΜ  και ένα από τους  εκπροσώπους των εργοδοτών .Οι ανωτέρω 5 διορίζονται με ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Επικρατείας" (εδώ η συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ μειώνεται δραματικά στο ένα (1) μέλος από τα πέντε (5) που εκλέγονται με το υπάρχον σύστημα).

 • Και η "απλή" διαδικασία ολοκληρώνεται με τον πρόεδρο του νέου ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ:
   
 • "Ο Πρόεδρος του ΔΣ διορίζεται με ΚΥΑ, εφ όσον πρόκειται για δημοσιογράφο, άλλως, τόσο ο Πρόεδρος του Ταμείου, όσο και ο Γενικός Διευθυντής με ΚΥΑ και ύστερα  από Δημόσιο Διαγωνισμό, σύμφωνα με τα ισχύοντα για όλους τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης" (πρόεδρος "καπέλο" που θα διορίζεται ή θα επιλέγεται - οπωσδήποτε "αξιοκρατικά"-  όπως και ο Γενικός Διευθυντής από δημόσιο διαγωνισμό κ.λπ. κ.λπ.  Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε "πρόθυμος" με επαρκές βιογραφικό...).

Τέλος, προβλέπεται 6μηνη προθεσμία μέχρι 15/3/2018 για τη διενέργεια εκλογών και ανάδειξη νέας Διοίκησης,  και για την καλύτερη οργάνωση  μετάβασης στη νέα διευρυμένη μορφή".

Η πρόταση αυτή είναι το υπόβαθρο διοίκησης ενός μελλοντικού επαγγελματικού ταμείου. Με τέτοια διαδικασία εκλογής ΔΣ από τέτοιο αχανές εκλογικό σώμα και χωρίς κατοχυρωμένο το δημοσιογραφικό επάγγελμα πόσο διατηρείται και πόσο ακυρώνεται το σημερινό αυτοδιοίκητο του οργανισμού;

Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις  από την ανάλυση της ρηξικέλευθης πρότασης της κας Σπανοπούλου, η οποία ουσιαστικά περιορίζει την εκπροσώπηση των ιδρυτικών συνδικαλιστικών ενώσεων σε διακοσμητικό ρόλο, ενώ προδιαθέτει για την "έντεχνη" παράδοση του ΕΔΟΕΑΠ στο έλεος των εργοδοτών, των επαγγελματικών στελεχών τους και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία "κερκόπορτες" που χρειάζεται να επισημανθούν όπως ότι θεωρητικά προστατεύονται "ΤΑ ΜΕΧΡΙ 31/12//2017 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,ΑΝΕΡΓΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ" που σημαίνει ότι οι άλλοι και οι επόμενοι θα  υποστούν απρόβλεπτες περικοπές προκαλώντας σοβαρά ζητήματα συνοχής στον οργανισμό.

Βέβαια, το ότι κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση είναι ένα θετικό βήμα σε σχέση με τις έως χθες ηχηρές, επιθετικές και άτακτες παρεμβάσεις της πρώην προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ.

Επίσης, το ότι η πρώην πρόεδρος έγινε, εξ' ανάγκης, όψιμη φίλη των συναδέλφων που εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, των "μπλοκάκηδων", είναι επίσης ένα βήμα προόδου. Μπορούσε βέβαια τόσα χρόνια που ήταν πρόεδρος και στέλεχος του ΕΔΟΕΑΠ να είχε μεριμνήσει ή έστω να είχε τοποθετηθεί υπέρ τους, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ... 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗ ΠΡΌΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ

Συνάδελφοι μέλη της Πρωτοβουλίας για τον ΕΔΟΕΑΠ

Εδώ και ένα χρόνο παρακολουθούμε την ατελέσφορη διαπραγμάτευση για το Ταμείο μας.

Σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στη λύση και με βάση όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα συνθέσαμε πρόταση , την οποία θα καταθέσουμε σε όλους τους αρμόδιους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και όλους τους μετόχους-μέλη του Οργανισμού.

Τη αναρτούμε στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ και καλούμε όσους και όσες συμφωνούν να τοποθετηθούν εδώ στηρίζοντας την προσπάθεια.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ  

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΕΡ  ΤΟΥ ΝΕΟΥ  ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ :

 1. ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΥΠΟΥ ΦΟΡΕΑ  ΥΓΕΙΑΣ/ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  νιπδ ΕΔΟΕΑΠ, ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ , ΝΕΟΥ ΙΔΙΟΤΥΠΟΥ νπιδ  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ..
 2. ΘΕΣΠΙΖΕΙ ΤΟΝ ΙΠΚΑ–ΜΜΕ, ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΟΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ,  ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ.
 3. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΜΕΧΡΙ 31/12//2017 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,ΑΝΕΡΓΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ.
 4. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ- ΜΕ ΙΣΟΤΗΤΑ-ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΜΜΕ.
 5. ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ  ΑΓΟΡΑΣ  ΜΜΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΙΝΗ  ΚΡΙΣΗ.
 6. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΠΙΔ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΑΓΑΘΟ   ΤΗΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
 7. ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ  ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ   ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΠΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
 8.  ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕ  ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ.
 9. ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ  ΕΣΟΔΩΝ  ΒΑΣΕΙ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ ΜΜΕ , ΑΠΟ  ΤΟΝ ΕΦΚΑ –ΕΤΑΠ-ΜΜΕ .
 10. ΡΥΘΜΙΖΕΙ  ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ  ΚΛΑΔΟΥΣ: ΚΥΡΙΑΣ  ΣΥΝΤΑΞΗΣ & ΑΝΕΡΓΙΑΣ,   ΣΤΟ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ΚΑΙ , ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ/& ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 50.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ  ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ. 
 11.  ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ  ΕΦΕΞΗΣ  ΣΕ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ/ΕΦ ΑΠΑΞ   & ΤΟΝ  ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ  ΣΤΟ νππιδ  ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ
 12. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ  ΕΓΚΑΙΡΗ  ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΣΦΟΡΏΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΜΕ  ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ  
 13. ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ  ΦΟΡΕΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ  ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ,ΕΔΩ ΚΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ, ΝΟΜΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
 14. ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΑΜΕΙΟ  ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ   ΚΑΤ ΕΠΙΛΟΓΗΝ  ΤΩΝ  ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ   ΠΑΡΟΧΟΣ   ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ,  ΚΑΘΩΣ  ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ, Ο ΕΔΟΕΑΠ –ΜΜΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.
 15. ΔΙΑΤΗΡΕΙ  ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ & ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ,ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ,ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΜΕ
 16. ΚΑΝΕΙ ΣΑΦΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ   ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ   ΚΛΑΔΟΥ ΜΜΕ
 17. ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ/ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2237  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ( ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ 970 ΕΙΝΑΙ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ , ΜΕ ΑΝΩΤΑΤΗ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ  550 ΕΥΡΩ).
 18. ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ, ΚΑΘΩΣ ΕΧΕΙ  ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ  ΜΑΚΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΠΟΤΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ  ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ ,  ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ   Η  ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ  ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ  ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΤΟΝ  ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ  ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ.

 

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

1) ΤΟ  ΝΕΟ ΤΑΜΕΙΟ

Το νπιδ  ΕΔΟΕΑΠ , με άμεση νομοθετική ρύθμιση, μετεξελίσσεται στο νπιδ ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ και καλύπτει για τους Κλάδους Περίθαλψης, Επικουρικής Σύνταξης και Εφ άπαξ, από 16/9/2017,  όλους τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, είτε αυτοί  απασχολούνται  με  μισθό, είτε  αμείβονται με  ΔΠΥ σε  όλες  ανεξαιρέτως τις  επιχειρήσεις  ΜΜΕ, που φορολογούνται νόμιμα  στην  Ελλάδα,  ανεξαρτήτως  του τόπου έδρας τους.

Αφορά, πανελλαδικά περίπου  50.000 ασφαλισμένους, αό τους οποίους  4000   συνταξιούχοι  ΕΔΟΕΑΠ & ΕΤΑΠ-ΜΜΕ , 22.000 εργαζόμενοι , 7.000 άνεργοι & 17.000 έμμεσα μέλη των οικογενειών τους.

2) ΟΙ  ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ νπιδ ΕΔΟΕΑΠ- ΜΜΕ

Στον Κλάδο Ασθενείας & Κοινωνικών Παροχών του νπιδ  ΕΔΟΕΑΠ -ΜΜΕ  ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι σε όλα τα ΜΜΕ πανελλαδικά (ημερήσιες ,εβδομαδιαίες κυριακάτικες, δεκαπενθήμερες, μηνιαίες εφημερίδες , freepress έντυπα , όλα τα περιοδικά γενικής ειδικής ή ποικίλης ύλης , όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας ή περιφερειακά κανάλια , όλα τα ραδιόφωνα, ενημερωτικά και ψυχαγωγικά, όλα τα ενημερωτικού χαρακτήρα portals κλπ, όλα τα ενημερωτικά ΜΜΕ του Διαδικτύου και οι  συνδρομητικές πλατφόρμες,  ΓΓ ΤΎΠΟΥ, ΑΠΕ , ΕΡΤ  Nova , OTE tv ), καθώς  και οι  εργαζόμενοι στον ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ κάθε ειδικότητας διοικητικοί υπάλληλοι, γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικό και  βοηθητικό προσωπικό).

Το παραπάνω αφορά σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ εφ όσον, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ   εργάζονται ως μισθωτοί, βάσει ΣΣΕ, έγγραφης  Ιδιωτικής Συμφωνίας, ή με ΔΠΥ ως ελεύθεροι επαγγελματίες,  παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε ΜΜΕ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ  από το αν ανήκουν σε συνδικαλιστικές Ενώσεις .

3) Ο  ΝΕΟΣ ΠΟΡΟΣ

Η παράγραφος 8  του Άρθρου  29,του νόμου 4387 /2016 καταργείται και αντικαθίσταται ως ακολούθως :

Το Αγγελιόσημο, ιδιότυπος Πόρος για ΙΔΙΟΤΥΠΟ, κατά την κρίση  των ελληνικών δικαστηρίων, Ασφαλιστικό Οργανισμό , που υποκαθιστούσε την εργοδοτική  εισφορά και την υποχρέωση της Πολιτείας  για συμμετοχή στην Κοινωνική Ασφάλιση των υποχρεωτικά ασφαλισμένων στον Κλάδο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ του  ΕΦΚΑ και του νπιδ ΕΔΟΕΑΠ και το οποίο  καταργήθηκε  από  15/9 /2016, ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ από 16/9/2017 από τον ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΟΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΙΠΚΑ-ΜΜΕ ) ο  οποίος συντίθεται/συνίσταται  από :

 • ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ,  6%
  (από αυτά το 4,55% για τον Κλάδο Υγείας )
   
 • ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,  6%
  (από αυτά το 2,55% για τον Κλάδο Υγείας)

 • ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΝΕΡΓΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ,
 • όπως σήμερα (για τον Κλάδο Υγείας μόνο)
   
 • Το  4% του συνολικού   ετήσιου τζίρου  όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ, το  οποίο αποδεδειγμένα και εγκαίρως καταβαλλόμενο, τους απαλλάσσει από την υποχρέωση του 35% της νόμιμης εργοδοτικής εισφοράς. Το ανωτέρω  θα ισχύσει  με νομοθέτηση από την κυβέρνηση  ισόποσης μείωσης του  φόρου Τηλεόρασης κατά  4% και του φόρου εισοδήματος  των  υπόλοιπων εκδοτικών  επιχειρήσεων κατά 4%, λογιζομένης της απώλειας εσόδων του Δημοσίου έναντι της συνταγματικής  υποχρέωσης της Πολιτείας  να συμμετέχει στην κοινωνική  ασφάλιση των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, την οποία ουδέποτε,  από το 1968 μέχρι σήμερα, χρηματοδότησε.
   
 • ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ  του Ελληνικού Δημοσίου κατά το  ισόποσο της ετήσιας δαπάνης για τη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ Περίθαλψη των περίπου 50.000  ασφαλισμένων του νπιδ ΕΔΟΕΑΠ- ΜΜΕ, κατ έτος ενταγμένη, ύστερα από έλεγχο του Κράτους, στον ετήσιο Προϋπολογισμό του Υπουργείου  Υγείας.
   
 • ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ του Ελληνικού Δημοσίου, με % επί των   εσόδων της Ψηφιακής Πλατφόρμας Διαφήμισης  του Υπουργείου  Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, ως νόμιμη συμμέτοχη της Πολιτείας  στην Κοινωνική μας Ασφάλιση  
   
 • ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟ BONUS  σε ετήσια βάση ,ως ποσοστό επί των καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) της ΌΠΑΠ ΑΕ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της  Ευθύνης και   ως  αντιστάθμισμα της παραχώρησης στο ελληνικό Δημόσιο του Λαχείου της  ΕΣΗΕΑ (σημερινού Κρατικού Λαχείου) και με αντισταθμιστικό όφελος την δια νόμου  απαλλαγή του ΌΠΑΠ από  το Φόρο Διαφήμισης για τα επόμενα 99 χρόνια.


4) Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ νπιδ  ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ

Το νπιδ   ΕΔΟΕΑΠ -ΜΜΕ , υπό κρατική εποπτεία και έλεγχο , (όπως άλλωστε και σήμερα ) καλύπτει στις δομές του , σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ,αλλά & πανελλαδικά, συνδεδεμένο  με συμβάσεις στις δομές του ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ του ΕΣΥ τον Κλάδο Ασθένειας ( Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Περίθαλψη ),περίπου   50.000 ασφαλισμένους , άμεσα μέλη & τις οικογένειές τους:
1.  Από ΕΔΟΕΑΠ, 16755 ασφαλισμένους
2.  Από  ΕΤΑΠ-ΜΜΕ:
     α. Τομέα Υγείας Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου
     β. Τομέα Υγείας Εφημεριδοπωλών & Υπαλλήλων Πρακτορείων  Τύπου

3. Από  το ΙΚΑ/ΕΦΚΑ εργαζόμενους  όλων των ειδικοτήτων σε όλα τα ΜΜΕ που δεν είναι μέλη των Ενώσεων
4. Από τον ΟΑΕΕ/ΕΦΚΑ  όλες τις μορφές παροχής δημοσιογραφικής εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών( « μπλοκάκια»), δημοσιογράφων  ελεύθερων επαγγελματιών, που παρέχουν υπηρεσίες σε όλα τα ΜΜΕ και δικαιούνται Ασφαλισης.

Ο κλάδος Υγείας –Κοινωνικών παροχών χρηματοδοτείται από:

Α. Εργοδοτική  εισφορά  4,55% και 

Β. Εισφορά εργαζόμενων 2,55%, σύμφωνα με τα από τον Νόμο  προβλεπόμενα για όλους τους έλληνες πολίτες.  

 • Η Ασφαλιστική εισφορά  των ανέργων  του Κλάδου για τον Κλάδο Υγείας  είναι  η ισχύουσα σήμερα για τον ΕΔΟΕΑΠ ,  24ευρώ/μήνα.
   
 • Η ασφαλιστική εισφορά των συνταξιούχων του Κλάδου για Κλάδο Υγείας είναι η ισχύουσα σήμερα στον ΕΔΟΕΑΠ (3% επί του  μικτού  επικουρικού συντάξιμου μισθού).

  Γ.  Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΆ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ καταβάλλεται ανά 3μηνο και εγγράφεται  στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό και στις υποχρεώσεις του Υπουργείου Υγείας, ως προϋπολογιζόμενη ετήσια επιχορήγηση του ΝΠΙΔ, ΕΔΟΕΑΠ -ΜΜΕ.

Η ετήσια καταβολή είναι  ίση με  το ετήσιο  κόστος της  Νοσοκομειακής Περίθαλψης των πασχόντων ασφαλισμένων  στις δημόσιες δομές του ΕΣΎ και του ΕΟΠΠΥ, όπως για όλους τους Έλληνες πολίτες & όπως αυτό ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ από τους ετήσιους ισολογισμούς του ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ,  υποχρεωτικά ελεγμένους, δημοσιευμένους/ανηρτημένους και υπογεγραμμένους από ορκωτούς λογιστές.

Η  καταβολή  εγγράφεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό κατ έτος, με βάση τα ελεγμένα οικονομικά δεδομένα διαχείρισης του ΕΔΟΕΑΠ -ΜΜΕ του προηγούμενου έτους , αυξημένη  ή και μειωμένη  σύμφωνα με τους  κατ έτος  οικονομικούς δείκτες  (ΤτΕ).

Δ. Κατά το επιπλέον απαιτούμενο - ελεγμένο σε  ετήσια προυπολογιστική και 5ετή έγκυρη αναλογιστική βάση -από τα υπόλοιπα συνολικά  έσοδα του ΙΠΚΑ-ΜΜΕ.

## Αναλογικά και με τα υπάρχοντα στοιχεία  υπολογίζεται ότι για τον ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ και τους περίπου  50.000  πανελλαδικά άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους οι δαπάνες Περίθαλψης - ετησίως δεν θα ξεπερνούν τα 48.000.000 € (Πρωτοβάθμια/& Οδοντιατρική 13.000.000, Δευτεροβάθμια 15.000.000  Φαρμακευτική  7.000.000, Μισθοδοσία 7.000.000,  Λειτουργία 3.000.000, Κοινωνικές Παροχές  3.000.000,  από τα οποία οι εισφορές εργαζόμενων, εργοδοτών  21.000.000 και του Δημοσίου  15.000.000, του υπολοίπου αναγκαίου  αναπληρούμενου κατ έτος, από μέρος του ΙΠΚΑ-ΜΜΕ.

5) Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΤΟ νπιδ ΕΔΟΕΑΠ -ΜΜΕ

 • Ο Κλάδος Επικουρικής/Εφ άπαξ στον ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ μετατρέπεται σε ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ με συμμετοχή  χρηματοδοτούμενη:

  - από τον ΙΠΚΑ-ΜΜΕ,  2%                                                                     

  - από  τους προαιρετικά  μετέχοντες εργαζόμενους, 1,5%  και γι αυτούς, 1,5% από τους εργοδότες

 • Κατοχυρώνονται τα δικαιώματα  έφ άπαξ, στον κλάδο Πρόνοιας  με μεταβατική περίοδο εφαρμογής για πλήρη κάλυψη των νόμιμων δικαιωμάτων  όσων μέχρι την ψήφιση του  νόμου έχουν συμπληρώσει 12 έτη ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ, σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό.       
                                                                                   
 • Προστατεύονται ρητά τα  σημερινά συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ήδη συνταξιούχων του ΕΔΟΕΑΠ και κλειδώνουν  τα ΩΡΙΜΑ  ασφαλιστικά δικαιώματα για την μελλοντική  συνταξιοδότηση τους, των  ήδη εργαζόμενων ,που πληρούν μέχρι 31/12/2017  τη νόμιμη προϋπόθεση  5ετους ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ.

  6) Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ νπιδ  ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ

 • Ο νέος Φορέας  Κοινωνικής Ασφάλισης  παραμένει ΝΠΙΔ, ΦΚΑ εποπτευόμενος και ελεγχόμενος από τα Υπουργεία Εργασίας –Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας.
   
 • Διοικείται από 11μελές ΔΣ. Τα 5 από τα μέλη  του  εκλέγονται στην κάλπη  ανά 5ετία από τη Γενική Συνέλευση των ασφαλισμένων του, ανεξαρτήτως  της συμμετοχής των υποψηφίων στις οικείες Ενώσεις και με βάση τα προαπαιτούμενα, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που προβλέπει ο νόμος  για τις Διοικήσεις Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από τα υπόλοιπα 5 μέλη, τα δύο είναι υποχρεωτικά δημοσιογράφοι , με τουλάχιστον 15ετη ευδόκιμη θητεία στον Κλάδο και υποδεικνύονται από την ΕΣΗΕΑ/ΕΣΗΕΜΘ. Ένα μέλος υποδεικνύεται από την ΕΠΗΕΑ/ΕΠΗΕΘ,  ένα μέλος  από την ΠΟΕΣΥ/ ΠΟΕΜΤΥΜ και ένα από τους  εκπροσώπους των εργοδοτών. Οι ανωτέρω 5 διορίζονται με ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Επικρατείας.
   
 • Ο Πρόεδρος του ΔΣ διορίζεται με ΚΥΑ, εφ όσον πρόκειται για δημοσιογράφο, άλλως, τόσο ο Πρόεδρος του Ταμείου, όσο και ο Γενικός Διευθυντής με ΚΥΑ και ύστερα  από Δημόσιο Διαγωνισμό, σύμφωνα με τα ισχύοντα για όλους τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
   
 • Προβλέπεται 6μηνη προθεσμία μέχρι 15/3/2018 για τη διενέργεια εκλογών και ανάδειξη νέας Διοίκησης,  και για την καλύτερη οργάνωση  μετάβασης στη νέα διευρυμένη μορφή .


7) ΤΟ   ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ  νπιδ ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ

Στον ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι του και οι οικογένειες τους, εφ όσον δεν διατηρούν δικαίωμα ασφάλισης  σε άλλο ασφαλιστικό Φορέα. Τα υπάρχοντα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των νυν εργαζόμενων στον ΕΔΟΕΑΠ διατηρούνται, ενώ για το   ύψος των αποδοχών τους   εντάσσονται στο μισθολόγιο των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου  τομέα και σε όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες. 

Ιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό που δεν θα θελήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εξακολουθήσουν εργαζόμενοι στον ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ, αποζημιώνονται κατόπιν υποβολής  σχετικής αιτήσεως τους σύμφωνα με τα ισχύοντα και  μέχρι την   31/12/2017. Οι  προσλήψεις για το αναγκαίο προσωπικό κάθε ενότητας και βαθμίδας γίνονται με δημόσια προκήρυξη, βάσει του εγκεκριμένου Οργανογράμματος του Οργανισμού και με τα απαραίτητα ,για κάθε θέση,  προσόντα που ορίζει η Διοίκηση με την  εκάστοτε  σχετική απόφασή  της.

ΤΑ   10  συν 1  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ νπιδ ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ

 1. Η  ενοποίηση της  κατακερματισμένης έως  σήμερα Κοινωνικής Ασφάλισης  του  Κλάδου  ΜΜΕ.
 2. Η  διατήρηση ΙΔΙΟΤΥΠΟΥ ΦΚΑ, μοναδικού   στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας,  χωρίς διακρίσεις.
 3. Η  χρηματοδότησή του με  Έσοδα   από τον ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΟΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ-ΜΜΕ ( ΙΠΚΑ-ΜΜΕ ), με τη νόμιμη και κατά  το  Σύνταγμα Τριμερή συμμέτοχη Εργοδοτών, Εργαζομένων & Πολιτείας.
 4.  Η  πλήρης   και σύγχρονη κάλυψη στον Κλάδο Υγείας-Κοινωνικών Παροχών , πανελλαδικά  ,για περίπου 50.000  ασφαλισμένους.
 5. Ο έλεγχος  της είσπραξης   των ασφαλιστικών εισφορών   και του ΙΠΚΑ γίνεται μέσω του ΕΦΚΑ, Κλάδος ΕΤΑΠ-ΜΜΕ  και με βάση τους κανόνες του Κώδικα Είσπραξης για οφειλές στο Δημόσιο (ΚΕΔΕ) ,  όπως και για όλα τα Ασφαλιστικά ταμεία.
 6. Η  διασφάλιση εσόδων και από τον  υπερδιπλασιασμό  των άμεσων   μελών , κατά τεκμήριο στην παραγωγική ηλικία   των 30-50 ετών
 7. Η υγιέστερη   αναλογία  εργαζόμενων/ συνταξιούχων,  από  1/3  σήμερα, σε 1/6 .
 8.  Η  κατάργηση  σύνδεσης  της κοινωνικής ασφάλισης με την ιδιότητα μέλους  των Σωματείων  του  Κλάδου ΜΜΕ.
 9. Η  κατάργηση της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών Ενώσεων του Κλάδου από τα Ταμεία Τύπου .
 10. H  θέσπιση κινήτρων για εργοδότες και   για την  έγκαιρη καταβολή των  υποχρεώσεων τους,  η ελάφρυνση  των  δυσβάστακτων εισφορών  και η  νόμιμη ασφαλιστική   κάλυψη για  όσους  δημοσιογράφους εργάζονται με ΔΠΥ, αφού :   Οι εργοδότες ΜΜΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι, με ΔΠΥ  δημοσιογράφοι ,που αποδεδειγμένα, με ασφαλιστική ενημερότητα, καταβάλουν  εμπρόθεσμα τη νόμιμη  εισφορά για τον κλάδο Κύριας Σύνταξης και Ανεργίας στον ΕΦΚΑ έχουν δικαίωμα σε απαλλαγή  με μείωση κατά 3,3% του ποσού της εισφοράς για τους κλάδους αυτούς ( 13,3%).Καταβάλλουν  δε 10% για όσο διάστημα είναι ενήμεροι και για όλο το προσωπικό τους.  ΚΑΙ
 11. Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΡΗΤΗ  ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΧΡΙ 31/12/2017 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ, ενεργών και συνταξιούχων.

Ο  νέος Νόμος  για  τον ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ

Η ως άνω Συμφωνία   και για όλα τα οριζόμενα  σε αυτήν προϋποθέτει την άμεση  κατάθεση Σχεδίου Νόμου  εντός του Σεπτεμβρίου   για ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων,  το  οποίο στις διατάξεις του:

 • Θα  καταργεί τον αναγκαστικό νόμο 248/1968
 • Θα θεσμοθετεί Ιδιότυπο Πόρο   υπέρ της  βιωσιμότητας του  Ταμείου
 • Θα διασφαλίσει  ρητά την κινητή και  ακίνητη περιουσία του  ΕΔΟΕΑΠ  των ενδίκων και μη  ενδίκων  απαιτήσεων του  συμπεριλαμβανομένων.
 • Θα  κατοχυρώνει ρητά τα ΩΡΙΜΑ και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μετόχων  μελών του υφιστάμενου νπιδ ΕΔΟΕΑΠ
 • Θα προστατεύει τον αυτοδιοικούμενο χαρακτήρα  και τη  νομική υπόσταση του  Οργανισμού ,ως εποπτευόμενου ΝΠΙΔ
 • Θα  διατηρεί   τα εργασιακά δικαιώματα των νυν εργαζομένων του :  διοικητικών  υπαλλήλων, ιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού.            

Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει το νομοθέτημα σε δημόσια  διαβούλευση , ώστε οι μέτοχοι μέλη  και οι κοινωνικοί Εταίροι του Κλάδου ,εργοδότες και συνδικαλιστικοί Φορείς  να καταθέσουν, με πλήρη διαφάνεια, τις προτάσεις  τους.

Η Αντιπολίτευση δεσμεύεται να τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στους  εργαζόμενους και εργοδότες του Κλάδου ΜΜΕ για το θέμα βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ και την κοινωνική ασφάλιση 50000 ελλήνων πολιτών.

1/9/2017

ΟΙ  ΜΕΤΟΧΟΙ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ  ΜΕΛΗ
ΤΗΣ  ΟΜΑΔΑΣ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ  ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

ΑΛΕΠΗΣ ΠΑΥΛΟΣ    ΕΣΗΕΑ
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ    ΕΣΗΕΑ|
ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ   ΕΠΗΕΑ
ΛΟΡΑΜ  ΚΑΡΟΛΟΣ         ΕΣΗΕΜΘ
ΜΑΜΟΥΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ    ΕΣΗΕΑ
ΜΑΣΟΎΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ    ΕΣΗΕΑ
ΜΩΡΑΛΗ ΒΑΣΩ  ΕΣΗΕΑ
ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΗ  ΜΕΡΟΠΗ   ΕΣΗΕΑ
ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΛΕΝΗ     ΕΣΗΕΑ
ΤΣΑΓΚΡΗΣ ΝΙΚΟΣ           ΕΣΗΕΑ