A+ A A-

ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εχει μεσολαβήσει ένα εξάμηνο απο τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι του κλάδου, παραμένουν ουσιαστικά ανασφάλιστοι με τον ΕΔΟΕΑΠ να στερείται του θεσμοθετημένου πόρου του.

Αυτά είναι, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα στον κλάδο του αντιασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία σε αγαστή συνεργασία με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εργοδοσία και τους υπόλοιπους επίδοξους πολιτικούς εκφραστές των παραπάνω τσακίζει την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους.

«Πλάτη» σε όλα αυτά έβαλαν το προηγούμενο διάστημα και στελέχη του παλιού και νέου, πάντα όμως εργοδοτικού, συνδικαλισμού, παρά τις μεγαλοστομίες τους, καθώς εμπόδισαν, ουσιαστικά τον ενιαίο αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η σημαντικότερη διαχρονική ευθύνη τους, όμως, βρίσκεται στο ότι εξακολούθησαν και ενώ γύρω «καιγόταν ο κόσμος» να καλλιεργούν αυταπάτες είτε περί «εξαίρεσης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ» από την γενική αντιασφαλιστική λαίλαπα, που χάθηκε, είτε περί «αυτοτέλειας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ μέσα στον ΕΦΚΑ» που επίσης χάθηκε, και τώρα, κάτω από το βάρος και της τεράστιας ανασφάλειας, χιλιάδων συναδέλφων, διολισθαίνουν στο «να σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ».

Το ερώτημα είναι: ΕΔΟΕΑΠ «που θα μοιράζει ασπιρίνες» ή ΕΔΟΕΑΠ που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζομένων στον Κλάδο;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η εργοδοσία παίζει το δικό της παιχνίδι το οποίο έχει απόλυτα την ταξική λογική του κεφαλαίου: Στην κόντρα των επιχειρηματιών μεταξύ τους, και με την κυβέρνηση, διευκολύνθηκε από την κυβερνητική νομοθέτηση και σταμάτησε να αποδίδει Αγγελιόσημο. Από την άλλη προτείνει εργοδοτική εισφορά, την στιγμή που το ποσοστό ανεργίας στον Κλάδο πλησιάζει το 50%, ενώ ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο «βγάζει από τη μέση» τα «μικρά μαγαζιά». Φυσικά μιλούν για εργοδοτική εισφορά αυτοί που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους επί μήνες.

Ταυτόχρονα η εργοδοσία προτείνει έκτακτη χρηματοδότηση από τον τζίρο των επιχειρήσεων, σε περίπτωση που χρειαστεί, την στιγμή που οι έδρες των επιχειρήσεων -λόγω των «ελευθεριών» του Μάαστριχτ, βρίσκονται ή ενδέχεται να μεταφερθούν εκτός Ελλάδας, χωρίς να υπολογίζουμε και την έλευση άλλων μονοπωλιακών ομίλων με έδρα σε άλλες χώρες.

Να γιατί το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ είχε έγκαιρα επισημάνει ότι το Αγγελιόσημο, ακόμα κι αν εξασφαλιζόταν, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο ως πόρος.

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, αν συνυπολογίσουμε και την σχεδόν ολοκληρωτική ανυπαρξία οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να λειτουργήσει, έστω και στοιχειωδώς, το ασφαλιστικό σύστημα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, «αποσύρεται», προσωρινά, από την κεντρική σκηνή, αναμένοντας να τα βρούν οι «κοινωνικοί εταίροι» για να νομοθετήσει και να «τακτοποιήσει» το τοπίο, καταρχήν χωρίς κρατική χρηματοδότηση και εγγύηση, απογυμνώνοντας έτσι την όποια ασφάλιση από τον κοινωνικό της χαρακτήρα.

Η πορεία για τους εργαζόμενους θα είναι καταστροφική αν λάβουμε υπόψη μας ακόμα δύο πράγματα:

-Τις προτάσεις και επιδιώξεις της ΓΣΕΕ για την ίδρυση «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου» για όλους τους εργαζόμενους και τις προτάσεις για την «διάσωση επιχειρήσεων, αλλά με την διάσωση θέσεων εργασίας».

-Την απευθείας πρόσκληση του πρωθυπουργού, όχι τυχαία από την Ρώμη, στο νέο κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, για συμπόρευση με τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ώστε να εφαρμοστεί παντού το κοινωνικό ευρωενωσιακό (των 27 εκατομμυρίων ανέργων για να μην ξεχνιόμαστε) κεκτημένο στα εργασιακά.

Στο επόμενο διάστημα θα βρούμε μπροστά μας και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των εργοδοτών μας δηλαδή, που απαιτούν μεταξύ των άλλων :

  • Μείωση του αφορολογήτου μισθωτών και συνταξιούχων στα όρια που ορίζεται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
  • Μείωση του συνολικού συντελεστή φορολόγησης της εργασίας, δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών.
     
  • Στοχευμένη μετεξέλιξη του ασφαλιστικού και προνοιακού συστήματος πρός ένα πιό ανταποδοτικό σύστημα εισφορών και συντάξεων.
     
  • Ενα πλαίσιο μιας σύγχρονης ευέλικτης και ευνομούμενης αγοράς εργασίας.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναγορεύουν το παραπάνω τρίπτυχο σε «εθνικό στόχο» ενώ ταυτόχρονα τσακώνονται για το ποιός είναι πιό ικανός για να εφαρμόσει τα αντεργατικά μέτρα πιό αποτελεσματικά.

Ολα αυτά και όλους αυτούς έχουμε μπροστά μας και θα συνεχίσουν να είναι μπροστά μας, εκτός κι αν αποφασίσουμε αλλιώς!

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ -η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΠΗΕΑ -είχαν προτάξει το προηγούμενο διάστημα το στόχο πάλης «να μην περάσει το σχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό».Από αυτό θα προέκυπτε η διάσωση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, του ΕΔΟΕΑΠ και του Αγγελιόσημου.

Ο στόχος της ανατροπής της αντιλαϊκής - αντιασφαλιστικής πολιτικής, η ανάκληση του νόμου - λαιμητόμου πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα των αγώνων όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Αγώνες με οργάνωση, περιφρούρηση, μορφές και στόχους που ενώνουν όλους τους εργαζόμενους και όχι «τυφλές» απεργίες, με στενά συντεχνιακά αιτήματα, για το αβαντάρισμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Διαβουλεύσεις με παραχωρήσεις εις βάρος των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων είναι επιτυχίες μόνο για το κεφάλαιο, όχι για εμάς.

Σήμερα μπροστά στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. στον ΕΔΟΕΑΠ, η «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στην ΕΣΗΕΑ και η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στην ΕΠΗΕΑ, καταθέτουν για υπερψήφιση το παρακάτω πλαίσιο διεκδικήσεων, που παραμένει αναλλοίωτο αλλά και πιό επίκαιρο από ποτέ, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων :

-- Αποκλείουμε οποιαδήποτε σκέψη για μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο. Επισημαίνουμε, μεταξύ άλλων, ότι Επαγγελματικό Ταμείο σημαίνει κεφαλαιοποιητικό σύστημα και άνισες παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης.Τόσο το ΕΤΕΑ όσο και τα ΝΠΙΔ - Επαγγελματικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν είναι δύο όψεις του ίδιου αντιασφαλιστικού και αντεργατικού νομίσματος. Λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, αφού οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν μόνο το ύψος τωνεισφορών που δίνουν αλλά όχι τι σύνταξη και τι παροχές θα πάρουν και αν θα τα πάρουν.

Η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη:Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται, όσο μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές και όσο η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αυξάνονται. Οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι μειώσεις των μισθών με το τσάκισμα των ΣΣΕ, αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις απώλειες στα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι τα «ανεξάρτητα» Ταμεία οδηγούνται σε μειώσεις συντάξεων - παροχών ή και σε αυξήσεις στις εισφορές των εργαζομένων. Τα μειωμένα, με το περιβόητο «κούρεμα» των ομολόγων, αποθεματικά γίνονται ακόμα πιο επισφαλή, αφού ένα ΝΠΙΔ μπαίνει αναπόφευκτα στο φαύλο κύκλο των «επενδύσεων» σε νέα ομόλογα, στο χρηματιστήριο, για να αντισταθμίσει τις απώλειες στα αποθεματικά, επιφέροντας νέες δραματικές συνέπειες στη ρευστότητα.

-- Δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση να τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

-- Σε ό,τι αφορά το Αγγελιόσημο, ή όπως αλλιώς ονομαστεί, αν βρεθεί, ο πόρος, επισημαίνουμε εκ νέου ότι λόγω της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας και των επιλογών της ονομαζόμενης «αγοράς», δηλαδή του κεφαλαίου, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος και ως εκ τούτου επισφαλής, δεν συνιστά εξασφαλισμένο έσοδο για τα Ταμεία.Γι' αυτό, η διατήρησή του πρέπει να συνοδεύεται και από εργοδοτική εισφορά και από κρατική χρηματοδότηση και εγγύηση. Από το τελευταίο απορρέει και ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και το επίπεδο των παροχών που πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες.

-- Στις παροχές των Ταμείων πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη των Ενώσεων, ανεξάρτητα από γεωγραφική προέλευση, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας και οποιαδήποτε άλλη διάκριση, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στα κρατικά ΜΜΕ.

-- Αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.

-- Η πάλη για την υπεράσπιση των Ταμείων πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να τείνει στην αποκατάσταση των απωλειών των προηγούμενων ετών και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, έχοντας ως βάση την τελευταία υπογεγραμμένη Κλαδική ΣΣΕ του 2009. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας.

-- Απαιτούμε επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ανέργων. Ενέργειες, όπως τα σεμινάρια και οι ΚΟΙΝΣΕΠ, αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα αποτελούν πηγή ζεστού χρήματος για τα αφεντικά και τρόπο ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ.

-- Είναι άμεση ανάγκη οι καταστατικές αλλαγές τόσο στις Ενώσεις όσο και τα Ταμεία, ώστε το δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι» να είναι ελεύθερο, ο συνδικαλισμός πεδίο διεκδίκησης και όχι προϋπόθεση για απολαβή κοινωνικών παροχών.

Η δική μας προοπτική είναι: Ενα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ τονίζει ότι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων και ολοένα διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα με το λαό στην εξουσία.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε ότι παλεύοντας σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση, το κίνημα μπορεί να διατηρήσει κατακτήσεις και δικαιώματα, να αποσπάσει νέα, ανοίγοντας την ίδια στιγμή το δρόμο σε μια πραγματική διέξοδο υπέρ του λαού.

Για τις εκλογές στις 28, 29 και 30 Μάρτη στην ΕΣΗΕΑ στηρίζουμε τους συναδέλφους:

Γιάννη Ζαχαρόπουλο
Γιώργο Μουσγά
Χάρη Μπόλκα

Για τις εκλογές στις 4, 5 και 6 Απρίλη στην ΕΠΗΕΑ στηρίζουμε τους συναδέλφους :

Βασιλική (Κική) Βαλσαμάκη
Στράτο Κουτσοβίλη

Για την Εξελεγκτική επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ στηρίζουμε στην ΕΠΗΕΑ το συνάδελφο

Γιώργο Διαμαντόπουλο

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ
www.mediafront.gr

ΕΔΟΕΑΠ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2017

Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

ΜΑΡΙΚΑ.jpg

 

ΠΟΙΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΩ;

 

Κάθε μήνα ζούμε μ' έναν φόβο... όχι με έναν, με πολλούς.

Κάθε μήνα εδώ και ένα χρόνο οι φωνές πυκνώνουν και γίνονται όλο και πιο απειλητικές. Κλείνει το ταμείο, έκλεισε το ταμείο, θα κλείσει το ταμείο.

Κάνε εξετάσεις τώρα που είναι ανοιχτό. Τον άλλο μήνα δεν θα υπάρχει.

Και που πήγαν τα τριάντα δυο χρόνια στη δουλειά; Και που έδυσαν τα όνειρα και οι προσδοκίες για μια αξιοπρεπή ζωή; Και ποιος είναι αυτός που θα αποφασίσει ότι δεν υπάρχει λύση; Και γιατί κλαίει αυτός ο ηλικιωμένος στο μπαράκι του ΕΔΟΕΑΠ;

Ξέρεις τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα όταν τα ξεγυμνώσεις έγραψε ο Σεφέρης.

Κι έτσι ήρθε πρώτα ο θυμός μετά το πείσμα.

Θα δώσω τη μάχη μου για να φτάσω εκεί που πήγαν κι άλλοι συνάδελφοί μου κι έκαναν είτε λίγα, είτε πολλά, είτε τίποτα.

Γιατί έτσι είναι. Κι όλοι αναμφισβήτητα πήγαν με τις καλύτερες προθέσεις.

Τι χρειαζόμαστε σήμερα συνάδελφοι; Ότι χρειάζεται η χώρα, μάλλον. Να είμαστε ενωμένοι! Να συνεργαστούμε χωρίς ακρότητες, λαϊκισμούς και υστερικές κραυγές.

Θέλει ψυχή; Θέλει χρόνο; Ναι θέλει; Θέλει σχέδιο και λόγο. Θέλει να πείσουμε ότι οι δημοσιογράφοι και μαζί οι άνθρωποι που αποτελούν την ευρύτερη οικογένεια του Τύπου είμαστε μια γροθιά.

Δε θέλουμε επαγγελματικό Ταμείο! Τι σημαίνει επαγγελματικό Ταμείο; Ρώτησα πολλούς κι έμαθα. Καμιά συμπόνια για τον αδύναμο συνάνθρωπο.

Δε θέλουμε συνταξιούχους και άνεργους εκτός. Θέλουμε και τα σάιτ και τη νέα γενιά που θα σταθεί, όμως, με σεβασμό στους παλαιότερους και θα εκτιμήσει τη δική τους προσφορά. Και τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Και όλους.

 

Ποια είμαι εγώ λοιπόν και που πάω; Παιδί της μεσαίας γενιάς της δημοσιογραφίας. Δηλαδή της γενιάς που γνώρισε τις δόξες και έπεσε στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο...

Είμαι από τη γενιά που αρρωσταίνει πια, που φοβάται μην αρρωστήσει, που έχει παιδιά με υποχρεώσεις, γέροντες γονείς, μονογονεϊκές ηρωϊδες μάνες, από τη γενιά που ακόμη και ανθρώπους διώχνει στα ξένα.

Εμείς του... ογδόντα οι εκδρομείς, χωρίς καρνέ επιταγών. 

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι για όλους μας καταφύγιο. Ακόμη κι εσείς οι πολύ νέοι που τώρα δεν το σκέφτεστε καν, να ξέρετε ότι έρχεται μια στιγμή στη ζωή σας που οι δωρεάν εξετάσεις και η καλή νοσηλεία είναι ευλογία.

Το ταμείο μας πρέπει να είναι ανοιχτό! Ναι θα είναι πιο φτωχό. Θα είναι!

Αλλά θα είναι το δεύτερο σπίτι μας. 

Κατεβαίνω στις πιο δύσκολες εκλογές. Ανεξάρτητη.

Οι εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ δεν πρέπει να έχουν χρώμα, κόκκινο, μπλε, πράσινο. και τυρκουάζ...

Το χρώμα της υγείας είναι Λευκό. Μαύρο είναι το χρώμα του φασίστα του θανάτου.

Ας κρατήσουμε το Ταμείο μας στο Φως.

Θα αναζητήσω εκείνους που θέλουν να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε σκληρά και αποτελεσματικά την επόμενη περίοδο για να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται.

Δεν είναι χαμένο το παιχνίδι.

Μη ξεγελιέστε. Δεν υπάρχει δίλημμα. ή έτσι ή αλλιώς.

Ζητώ την ψήφο σας για να δουλέψω με ίδιο πάθος όπως το έχω κάνει στην επαγγελματική μου ζωή.

Ξέρω ότι υπάρχει προσωπικό κόστος και ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αλλά και πότε ήταν;

Είμαι δρομέας μακρινών αποστάσεων και έχω μάθει να τις διανύω με το κεφάλι ψηλά και ένα χαμόγελο. Και κυρίως μια ελπίδα.

Και να ξέρετε, επίσης, ότι πιστεύω στους ανθρώπους

και στα θαύματα… Πολύ!

 

Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

ΕΣΗΕΑ

Υποψήφια για το ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

 

Κώστας Ντελέζος, υποψήφιος

 
Με τον ΕΔΟΕΑΠ στην εντατική, αφού κυβέρνηση, εργοδότες και διαφημιστές, εδώ και σχεδόν έξι μήνες, του έχουν στερήσει ακόμα και το βασικό του πόρο, το Αγγελιόσημο, οδηγώντας τους περίπου 18.500 ασφαλισμένους του σε «κοινωνική ευθανασία», οι επόμενες μέρες είναι οι κρισιμότερες για το μέλλον του: Είτε θα μπει οριστική ταφόπλακα στο Ταμείο μας, είτε θα υπάρξει «Ανάσταση».

Μόλις την περασμένη Πέμπτη (23/3/2017), στην τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, οι εργοδότες δια των εκπροσώπων τους πέταξαν τη μπάλα στην εξέδρα!

Ουσιαστικά λένε ΟΧΙ σε νέο ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΡΟ για τον ΕΔΟΕΑΠ, αντιπροτείνοντας να θεσπιστεί εργοδοτική εισφορά (!), η οποία «εφόσον χρειαστεί» (!) θα συμπληρωθεί από πρόσθετη χρηματοδότηση που θα μπορεί να φτάσει έως και το 3% του τζίρου των επιχειρήσεων (τόσο καλά)…!!!
 
Ωστόσο, επιμένοντας στην εργοδοτική εισφορά, προκρίνουν το λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς ο ενεργός πληθυσμός των απασχολούμενων στα ΜΜΕ, επί του οποίου θα πληρώνουν εργοδοτική εισφορά, ήδη έχει μειωθεί δραματικά (η ανεργία καλπάζει άνω του 45%), ενώ και οι αποδοχές που καταβάλλονται (όταν και όπου καταβάλλονται) έχουν συρρικνωθεί δραστικά. Ταυτόχρονα, τα “μπλοκάκια” των 300 ευρώ κυριαρχούν παντού.
 
Το κύριο ερώτημα όμως είναι ένα: Οι εργοδότες που σήμερα δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα 3-5 μηνών στους εργαζόμενους, θα πληρώνουν εργοδοτική εισφορά στα Ταμεία μας; Όμως, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι θα πληρώνουν, η εργοδοτική εισφορά θα είναι ψίχουλα!
 
Την ίδια στιγμή, και η πρόταση για πρόσθετη χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ με ποσοστό έως 3% επί του τζίρου των επιχειρήσεων των ΜΜΕ, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παραπλανητικό τρικ.
Ποιος μηχανισμός, με ποια μέσα και σε ποιο χρόνο, θα είναι σε θέση να ελέγξει τον πραγματικό τζίρο των καναλιών, των εφημερίδων, των portals και των άλλων ΜΜΕ, όταν ήδη είναι γνωστό ότι διατηρούν offshore εταιρείες στο εξωτερικό για να αποφεύγουν τη φορολογία;
 
Ξεχνάμε, ότι ο εκπρόσωπος των καναλαρχών εμφανίστηκε στο διαγωνισμό παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, με εταιρεία που είχε ως έδρα της την Κύπρο, ενώ έτερος μικροκαναλάρχης που φιλοδοξούσε να γίνει “μεγάλος και τρανός” με …τουρκική βοήθεια, έχει την έδρα της εταιρείας του στην Αλβανία;
 
Δυστυχώς, με τους συγκεκριμένους εργοδότες συμπλέουν ανοιχτά από το περασμένο καλοκαίρι, αυτοί που σήμερα εμφανίζουν παραπλανητικά ως “πλούσιο έργο” τους στον ΕΔΟΕΑΠ, ακόμα και τις αποφάσεις-έργα που είχαν δρομολογηθεί από το προηγούμενο συμβούλιό του! Είναι οι ίδιοι, που τον περασμένο Ιούνιο είχαν ταχθεί επίσημα υπέρ της περικοπής του Αγγελιοσήμου, …για να μπούμε γρήγορα στη «νέα εποχή» του « νέου ΕΔΟΕΑΠ»…!
 
Πράγματι, το Αγγελιόσημο, καταργήθηκε με “μανία” παρότι έχει κριθεί σε ανώτατο δικαστικό βαθμό (Άρειος Πάγος) ως οιονεί εργοδοτική εισφορά, ενώ και από τα ευρωπαϊκά όργανα έχει αναγνωριστεί ως ειδικός κοινωνικός πόρος.
 
Οι «Δούρειοι Ίπποι» του κλάδου συντάχθηκαν με τους εργοδότες, τους διαφημιστές και την κυβέρνηση, σπρώχνοντας το Αγγελιόσημο στον οριστικό «θάνατο», επειδή ως πόρος έχει ταυτιστεί με συγκεκριμένες Ενώσεις εργαζομένων των ΜΜΕ. Οι συγκεκριμένοι θεωρούσαν, πως η καθιέρωση ενός νέου πόρου, θα νομιμοποιήσει επικοινωνιακά τη διεκδίκησή του από όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ανοίγοντας έτσι “αυτοδικαίως” το δρόμο για την είσοδό τους και στον ΕΔΟΕΑΠ!
 
Έτσι, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ΕΔΟΕΑΠ πορεύεται με μοναδικό χρηματοδοτικό πόρο τα πενιχρά αποθεματικά του, τις λιγοστές εισφορές των εργαζόμενων και τα περίπου 7,6 εκ. ευρώ, που μεταφέρθηκαν στα ταμεία του από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, έναντι βεβαιωμένων παλαιών οφειλών από το Αγγελιόσημο!
 
Δεδομένων των κρίσιμων εξελίξεων σε σχέση με το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, θα πρέπει ξεκάθαρα να ζητηθεί ΤΩΡΑ από την κυβέρνηση, να πάψει να είναι θεατής στο ξεκλήρισμα ενός ολόκληρου κλάδου και να ανοίξει αμέσως τα χαρτιά της, δεσμευόμενη:
 
1) Για το ποιος θα είναι ο νέος πόρος του ΕΔΟΕΑΠ. Πώς θα βεβαιώνεται, ποιος θα τον ελέγχει και πώς θα εισπράττεται.
 
2) Να στηριχθεί οικονομικά ο ΕΔΟΕΑΠ από τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ μέχρι τη δρομολόγηση και εφαρμογή της οριστικής λύσης, που θα πρέπει να νομοθετηθεί το συντομότερο. Άλλωστε, θα πρέπει να καλυφθεί αναδρομικά και το χρηματοδοτικό κενό του Οργανισμού, από τις 15/9/2016 που καταργήθηκε το Αγγελιόσημο μέχρι την εφαρμογή της νέας λύσης.
 
3)  Να παρέχει εγγυήσεις ότι στον ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, θα υπάρξει προάσπιση της μισθωτής εργασίας στη βάση της πλήρους απασχόλησης και της σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
 
4) Για την αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων, να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών (συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου) που συμμετέχουν στην τριμερή, δεσμεύουν το σύνολο των εργοδοτών.
 
5)  Από πλευράς ΕΔΟΕΑΠ και των Ενώσεων που τον δημιούργησαν, να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την προστασία του Ταμείου, του πόρου του και των ασφαλισμένων του.
 
Στις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία του ΕΔΟΕΑΠ (28, 29 και 30 Μαρτίου) για την ανάδειξη των μελών της νέας διοίκησής του, το διακύβευμα είναι ένα και μοναδικό: Να παραμείνει ο ΕΔΟΕΑΠ ανοιχτός, με ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΡΟ, για όλους και με όλες του τις παροχές. Λέμε «ΟΧΙ» σε εκείνους που θέλουν να τον μετατρέψουν σε Επαγγελματικό Ταμείο και να τον παραδώσουν στους εργοδότες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, πετώντας στο δρόμο άνεργους και συνταξιούχους του κλάδου των ΜΜΕ.