A+ A A-

Ο Ομπάμα έφυγε, το Πολυτεχνείο ζει...

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας πολύ συμπαθητικός ηγέτης γιατί δεν εκπέμπει την εξουσία πλανητάρχη, αλλά τη δημοκρατική ευγένεια του πολίτη…

Η ομιλία του, ένας ύμνος στη Δημοκρατία, δεν ήταν μια παράσταση φιλοφρονήσεων σε ξύλινη γλώσσα προς ένα δοκιμαζόμενο λαό και μία κυβέρνηση που του επιφύλαξε θερμή υποδοχή.

Ήταν μια αυτοπαρουσίαση, χωρίς χειρόγραφο, που περιείχε τις αξίες της δημοκρατικής του κοσμοαντίληψης και έμοιαζε ως κλείσιμο της ομιλίας που είχε κάνει όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά την προεδρεία των ΗΠΑ.

Οι πολλές αναφορές στην ιστορία της χώρας μας,  η χρήση πολλών ελληνικών λέξεων και μάλιστα με σωστή προφορά, αποκάλυψαν έναν πολιτικό άνδρα που πίστευε και ταυτιζόταν με ό,τι έλεγε.

Ο αφροαμερικανός Ομπάμα δεν έκρυψε ότι είναι φίλος της Ελλάδας και ότι εμπνέεται από την ιστορία της χώρας μας. Και δεν είπε ψέμματα…

Ίσως, αν ήταν αυτός ο πρόεδρος των ΗΠΑ το 1967 να μην είχε συμβεί ποτέ η δικτατορία των συνταγματαρχών, ούτε και η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Όμως, τότε υπήρχαν οι Τζόνσον, Νίξον κ.ο.κ. και δεν ήταν δυνατόν να είναι αφροαμερικανός ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως έδειξαν πριν από λίγες μέρες οι αμερικανικές εκλογές με την νίκη-πισωγύρισμα του Τραμπ, ακόμη και σήμερα, ο Ομπάμα και οι αντιλήψεις του δεν είναι αποδεκτοί από το αμερικανικό κατεστημένο.

Βέβαια, σε τελική ανάλυση, η επίσκεψη και η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναχώρησε μία ημέρα πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, ήταν «ο λόγος σου με χόρτασε» και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», ακούγεται σήμερα ως δυνατός αντίλαλος απέναντι  στη πτωχοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και στον αναγκαστικό εγκλωβισμό τους σε καθεστώς επιβίωσης.  

Η 43η επέτειος του Πολυτεχνείου υπενθυμίζει ότι χρειάζεται ετοιμότητα και αγώνας απέναντι στην ακόρεστη παγκόσμια δικτατορία των αγορών η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεθεμελιώσει κατακτημένα με αίμα κοινωνικά δικαιώματα.     

Η νεολαία και οι προοδευτικές δυνάμεις της εργασίας δεν επιτρέπεται να ζουν με αυταπάτες…