A+ A A-

Ο επαρχιακός Τύπος θύμα της κρίσης - Έκλεισαν 50 εφημερίδες

Τα Μνημόνια, "σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά", έκλεισαν 50 επαρχιακές εφημερίδες την τελευταία τριετία, όπως αποκάλυψαν οι εκπρόσωποι των ενώσεων ιδιοκτητών περιφερειακών εφημερίδων σε σχετική ημερίδα.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, πληροφορήθηκε από τους εκπροσώπους των δύο ενώσεων ιδιοκτητών περιφερειακών εφημερίδων, ότι ο περιφερειακός Τύπος, μεγάλο θύμα κι αυτός την εξαετία των Μνημονίων,  κινδυνεύει άμεσα αν περάσει η διάταξη για την κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στις τοπικές εφημερίδες.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Τύπου στα Χανιά, οι εκδότες αποκάλυψαν ότι μέσα σε τρία χρόνια έκλεισαν περισσότερες από 50 εφημερίδες σε όλη τη χώρα, πως με την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών ελάχιστες εταιρείες αποστέλλουν τους ισολογισμούς τους στο ΓΕΜΗ, ενώ από το 30% της κρατικής διαφήμισης η Περιφέρεια παίρνει μόλις το 1,2%!

Γι' αυτό ζήτησαν να μην καταργηθούν οι κρατικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό Τύπο, αίτημα με το οποίο συμφώνησε και ο Λ. Κρέτσος.

Ο γενικός γραμματέας παραδέχθηκε επίσης πως η υποχρεωτική χορήγηση του 30% της κρατικής διαφήμισης στην περιφέρεια είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη και πως υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τις τράπεζες.

Οι δύο Ενώσεις των ιδιοκτητών, ο ΣΗΠΕ και η ΕΙΕΤ, έχουν κοινά αιτήματα και ζητούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός Ταμείου Τύπου στα πρότυπα των χωρών της Ευρώπης, μέσω του οποίου θα ενισχύονται και οι περιφερειακές εφημερίδες ως προϊόν πολιτισμού και εκπαίδευσης. Έθεσαν, επίσης, το θέμα της ένταξης των εφημερίδων στην εκπαίδευση, την ένταξή τους σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και την ενίσχυση της απασχόλησης προσωπικού μέσω του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, ζητούν την επαναφορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών και την πλήρη και διαφανή εφαρμογή της κατανομής του 30% των κρατικών διαφημίσεων στις εφημερίδες της περιφέρειας, με κριτήριο την ίση κατανομή.