A+ A A-

Ντιλάν - Μίκης - Οτσαλάν

Η κούρδισα Σεμσί Κιλίτς ή Ντιλάν, πριν από σχεδόν δύο χρόνια όταν οι Τούρκοι συνέλαβαν τον Οτσαλάν που είχε καταφύγει στην πρεσβεία μας στην Κένια, είχε ξεσπαθώσει μπροστά σε δεκάδες κάμερες και σε πανελλαδική εμβέλεια εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και κατ' επέκταση εναντίον της χώρας μας. Το ρεζουμέ εκείνης της πολύκροτης συνέντευξής της ήταν ότι "Η Ελλάδα πρόδωσε τον Οτσαλάν". Τότε δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν ταχθεί με το μέρος της, άλλοι από ντροπή για την "προδοσία", άλλοι για μικροκομματικά ωφέλη και άλλοι για επίδειξη ανέξοδου πατριωτισμού. Μόνο ο Μίκης Θεοδωράκης, τόλμησε να βγει στην τηλεόραση -ήταν μάλιστα και άρρωστος με πυρετό- και να την κατακεραυνώσει:"δεν είναι δυνατόν αυτή η κυρία να μιλάει με τέτοιο περιφρονητικό τρόπο για τη χώρα μας και το λαό μας, όταν μάλιστα της δίνουμε απλόχερα ελεύθερο βήμα για να πει την άποψή της. Ο ελληνικός λαός έχει δώσει στην ιστορία δείγματα ηρωϊσμού και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τον ταπεινώνει ανεξάρτητα από τα λάθη ή τα υποτειθέμενα λάθη που μπορεί να έκανε η ελληνική κυβέρνηση". Αυτά ήταν περίπου τα λόγια του μεγάλου και γενναίου όπως αποδεικνύεται έλληνα συνθέτη ο οποίος, αν μη τι άλλο, ήταν παρών σε πολλούς αγώνες του λαού μας.

Προχθές, η κυρία Ντιλάν φέρεται να δήλωσε στη "Χουριέτ" ότι " η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη που ο Οτσαλάν έπεσε στα χέρια των Τούρκων, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Εμείς κατηγορήσαμε τότε την Ελλάδα για να υπερασπιστούμε τον αρχηγό μας. Η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Είπαμε στον Οτσαλάν να εγκαταλείψει την πρεσβεία, αλλά αρνήθηκε επειδή φοβόταν ότι θα τον απαγάγουν".

Ύστερα από όλα αυτά για να μην είμαστε "οι πάντα ευκολόπιστοι και πάντα προδωμένοι" ας φροντίζουμε να τιθασεύουμε, τουλάχιστον στα σοβαρά θέματα, τον ασυγκράτητο συναισθηματισμό μας. Γιατί όπως λέει και ο ποιητής:"Προσοχή στη συγκίνηση. Αν είναι γόησσα δεν παύει νάναι και ρουφιάνα".