A+ A A-

Δημοσιογραφική Ενότητα: σχολιάζοντας πριν από τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ υποτιμά τη νοημοσύνη των δημοσιογράφων


Της Ντόρας Νταϊλιάνα


Το ακούσαμε και αυτό! Οι έλληνες δημοσιογράφοι είμαστε τυχεροί –συγκριτικά με τους συναδέλφους μας, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση- διότι ευτυχήσαμε, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον κλάδο, να έχουμε την πιο …ικανή, την πιο …μαχητική συνδικαλιστική ηγεσία, που έλυσε σειρά κρίσιμων προβλημάτων του κλάδου!

Δεν πρόκειται για αστείο. Αυτά, επί της ουσίας, γράφει στην επιστολή του ο Π. Σόμπολος, εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην ΕΣΗΕΑ. Μας εφιστά μάλιστα την προσοχή και ζητάει:

- Επειδή «έρχονται ραγδαίες αλλαγές στον κλάδο και τα πράγματα στη χώρα μας δεν είναι ευοίωνα».
- Επειδή, η απερχόμενη, …φωτισμένη διοίκηση, κατάφερε να μην έχουμε τα προβλήματα των Αμερικανών και Ευρωπαίων συναδέλφων μας, λόγω –πάντα- των …σκληρών μαχών που έδωσε για «την εξασφάλιση εργασιακής ειρήνης» και «νέων θέσεων εργασίας».

Να προτιμήσουμε τους …έμπειρους και …δοκιμασμένους σε σκληρές μάχες, όπως ο ίδιος και η παράταξή του.


Ε! λοιπόν, ήταν σαν να άκουγα τον πρωθυπουργό στη Βουλή να επαίρεται για το πόσο ψηλά κρατάει την σημαία κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς και πόσο καλά τα κατάφερε στην οικονομία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει η Ελλάδα την διεθνή κρίση από καλύτερες θέσεις, σε σχέση με τις άλλες χώρες. Κι’ ας μας πνίγουν τα σκάνδαλα. Κι΄ ας μπήκαμε, τα τελευταία πέντε χρόνια, σε δεύτερη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση. Κι’ ας έχουν υποθηκεύσει και τα δισέγγονα μας, δανειζόμενοι τα …μαλλιοκέφαλά τους, και με το παραπάνω, για να εξυπηρετήσουν τα νέα ρουσφέτια.

Ο ίδιος στόμφος, η ίδια προκλητική διαστροφή της πραγματικότητας από τον κ. Σόμπολο, η ίδια έλλειψη συναίσθησης για την κατάντια στην οποία περιήλθε η ΕΣΗΕΑ τα τελευταία χρόνια, για την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζει η κοινωνία τους δημοσιογράφους.

Απαριθμεί, ανάμεσα στις επιτυχίες του, ο κ. Σόμπολος, το ασφαλιστικό, το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ και τα μέτρα για τους άνεργους συναδέλφους.

Ό,τι δηλαδή, προκάλεσε την χλεύη του κλάδου, ό,τι ανέδειξε την ανυπαρξία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, το πελατειακό σύστημα και τα μικροπολιτικά τερτίπια, ό,τι έσπειρε ανασφάλεια και ντροπή στον κλάδο, εμφανίζονται ως μεγάλες επιτυχίες. Αντίστοιχα, παρακάμπτονται άλλα «έργα και ημέρες» της συγκυβέρνησης Σόμπολου-Τσαλαπάτη που υπονόμευσαν τον ρόλο και την αξιοπιστία των δημοσιογράφων και επέτρεψαν τον διασυρμό του κλάδου. Και βέβαια, ούτε κουβέντα για τον ευτελισμό του δημοσιογραφικού απορρήτου από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού με το περίφημο DVD, την παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας από «παραθυράτους» και μη, χωρίς η ηγεσία του συνδικαλιστικού και πνευματικού σωματείο μας να ευαισθητοποιηθεί και να αντιδράσει.

Θεωρεί άραγε ο κ. Σόμπολος ότι είναι τόσο κοντή η μνήμη των δημοσιογράφων και υποτιμώντας την νοημοσύνη τους μιλάει ως να απευθύνεται σε κατοίκους άλλης χώρας;

- Ως προς το ασφαλιστικό: Χάρις στις άοκνες, δυναμικές και αποφασιστικές παρεμβάσεις του, μας λέει, διασώθηκαν τα ταμεία μας, ΕΔΟΕΑΠ και ΤΣΠΕΑΘ. Προφανώς του διαφεύγει η παρακράτηση του 10% των αποθεματικών των Ταμείων μας και του αγγελιοσήμου από τις κρατικές διαφημίσεις, η τοποθέτηση ενός στρατηγού στο Ταμείο που επέβαλε η κυβέρνηση, ενώ παρακάμπτει το …κόλπο με το οποίο δεν αποδίδονται στα ταμεία εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΠΑΠ, όπως αποκάλυψε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Ενότητας» στη Διοίκηση της ΠΟΕΣΥ, Β. Βασιλόπουλος.

Μόνο ενόψει εκλογών στην ΕΣΗΕΑ θυμήθηκε το δίδυμο, τα νέα μέσα ενημέρωσης, τις ιστοσελίδες, τα Portals και τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρουν ανατροπές στον κλάδο, ανοίγουν νέους ορίζοντες στην ενημέρωση αλλά ταυτόχρονα, συνοδεύονται από πολλά προβλήματα στο επίπεδο της ενημέρωσης και τις εργασιακές σχέσεις ενώ επηρεάζουν την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών μας ταμείων. Προβλήματα που οφείλαμε να είχαμε μελετήσει και αντιμετωπίσει, να είμαστε έτοιμοι να προλάβουμε τα χειρότερα.

- Για το σκάνδαλο του ομολόγου των 130.000.000 ευρώ, του εγκάθετου της κυβέρνησης προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ Δ. Καπράνου, το μόνο που …θυμάται ο κ. Σόμπολος είναι ότι τελικά, «καταφέραμε να πάρουμε πίσω τα λεφτά». Ούτε λέξη γι’ αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο και τους τραπεζικούς λογαριασμούς Καπράνου, που αναφέρει στο πόρισμα- καταπέλτη, ο τότε επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Γ. Ζορμπάς. Ούτε λέξη για την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου, στην οποία επιδόθηκε η συνδιοίκηση Σόμπολου-Τσαλαπάτη. Και βέβαια, ξέχασε ότι …δεν θεώρησε σκόπιμο να απαιτήσει την παραίτηση του Δ. Καπράνου, όπως έπραξε και πέτυχε το ΤΕΑΔΥ. Αντίθετα, πρόσφερε στον κ. Καπράνο την αμέριστη στήριξή του ως το τέλος.

- Για τα μέτρα υπέρ των ανέργων, την καθιέρωση των επιδοτούμενων σεμιναρίων, την καταβολή επιδόματος ανεργίας κλπ.: Καλύτερα από μας γνωρίζουν το θέμα οι ίδιοι οι άνεργοι συνάδελφοί μας που φρόντισαν να αποκαλύψουν την έκταση, το πραγματικό περιεχόμενό τους και βέβαια, τα πολιτικάντικα τερτίπια και το πελατειακό σύστημα που εφαρμόστηκε από την πλειοψηφία των έξι, προκειμένου να μην μείνουν χωρίς ψηφοθηρικό αντίκρισμα τα επιδοτούμενα σεμινάρια. Οι καταγγελίες των πραγματικών ανέργων δημοσιογράφων για «δωράκια» σε «άνεργους μαϊμούδες», με την εγγραφή των ενδιαφερομένων στη λίστα των καταρτιζόμενων μόνο μετά το σχετικό τηλεφώνημα της διοίκησης στην γραμματεία, θυμίζει αντιγραφή παλαιοκομματικών, φαύλων πρακτικών που δεν τιμούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα και την ΕΣΗΕΑ.

Και κάτι ακόμα, ως απάντηση στις μεγαλοστομίες για μαχητικότητα, αγωνιστικότητα κλπ.: Χρειάζεται μήπως να θυμίσουμε την απαρέσκεια της πλειοψηφίας για την απεργία της 27ης Μαρτίου που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ, κόντρα στην δική της κοροϊδία με την τρίωρη στάση εργασίας ή μήπως την άρνησή της στην πρόταση της «Δημοσιογραφικής Ενότητας» για καθιέρωση απεργιακών δελτίων ειδήσεων;

Κάποιος θα πρέπει να πει στον κ. Σόμπολο ότι οι δημοσιογράφοι είναι μεγάλα …παιδιά, έχουν νου και γνώση και αντιλαμβάνονται τα θλιβερά …επιτεύγματα της διοίκησής του. Στην κατηγορία αυτή, πιστεύω ακράδαντα, εμπίπτουν και οι συνάδελφοι που, με καλή πίστη, είχαν εμπιστευτεί την σημερινή συνδιοίκηση Σόμπολου-Τσαλαπάτη να διαχειριστεί τα κρίσιμα προβλήματα του κλάδου.
Είναι ενδεικτικό το κείμενο του Νίκου Τσιπλάκου που αναρτήθηκε στο site της Δημοσιογραφικής Ενότητας, όπου μιλάει για συναδέλφους που «εξαπατήθηκαν ή παρασύρθηκαν στις προηγούμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ» από τον Π. Σόμπολο. Αν μη τι άλλο, αισθάνονται τόσο προδομένοι και απογοητευμένοι από την ανικανότητα που επέδειξε το «δίδυμο» και τα παιχνίδια που έπαιξε σε βάρος του κλάδου ώστε να αναζητούν την ΑΠΑΛΛΑΓΗ της ΕΣΗΕΑ από αυτούς και την ενίσχυση των δυνάμεων που θα παλέψουν «για την ΕΣΗΕΑ που μας αξίζει».

Η «Δημοσιογραφική Ενότητα» συγκροτήθηκε πριν ένα χρόνο και συμμετείχε στις εκλογές της ΠΟΕΣΥ με το σύνθημα: «Αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων τώρα στην ΠΟΕΣΥ, αύριο στην ΕΣΗΕΑ».

Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Τώρα, εν’ όψει των εκλογών –στις 26-27 Μαΐου- για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην ΕΣΗΕΑ, καλούμαστε όλοι μαζί, να δώσουμε τη μάχη για να μπει τέλος στην καταστροφική κυριαρχία των δυνάμεων που, με την τακτική και την πολιτική τους, υπονόμευσαν και αποδυνάμωσαν τον ρόλο και την αξιοπιστία των δημοσιογράφων και επέτρεψαν τον διασυρμό όλων συλλήβδην των επαγγελματιών δημοσιογράφων. Οφείλουμε, παραμερίζοντας κομματικές δεσμεύσεις και επιλογές, να παλέψουμε για την ενίσχυση της ακηδεμόνευτης συνδικαλιστικής μας έκφρασης, την περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας ως εργαζομένων και την αποκατάσταση του κύρους των δημοσιογράφων.

Είναι ζήτημα τιμής για όλους και τον καθένα μας χωριστά.



--------------------------------------------------------------------------------


www.dimenotita.gr