A+ A A-

Ημέρα Περιβάλλοντος: Η έπαρση των κεραιών


Ένα απέραντο αντιαισθητικό λιβάδι που προσβάλει τον χιλιο-εγκωμιασμένο από την αρχαιότητα αττικό ουρανό αντικρίζει όποιος ανέβει λίγο ψηλότερα από τον 6ο όροφο μιας πολυκατοικίας, στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Το αμέτρητο πλήθος από κεραίες τηλεοράσεων που ορθώνονται ατάκτως στις ταράτσες συνθέτει ένα παρακμιακό τριτοκοσμικό τοπίο και αποδεικνύει ότι οι δήθεν άρχοντες που κόπτονται για το περιβάλλον, μία φορά το χρόνο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, είναι πρώτα απ’ όλα παντελώς ανίκανοι να το προστατεύσουν και ύστερα αρκούντως αδιάφοροι για να το συναισθανθούν.

Τόσα χρόνια κανένας δεν ενοχλήθηκε ουσιαστικά για το πρόβλημα, κανένας δεν τόλμησε να κάνει μία παρέμβαση εξωραϊσμού, να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων κάθε πολυκατοικίας να τοποθετήσουν μία κεραία για όλους –όπως γίνεται στις καινούργιες οικοδομές- για να ανασάνει ο υπέροχος και μοναδικός αττικός ουρανός.

Τόσα χρόνια, ούτε ένας δεν διέθεσε -ένα ασήμαντο σε σχέση με τη χρησιμότητά του- κονδύλι ώστε όλοι οι ιδιοκτήτες παλιών διαμερισμάτων να ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ να κατεβάσουν τις ατομικές κεραίες τους και να τις αντικαταστήσουν με μία και μοναδική για κάθε πολυκατοικία.

Είναι λυπηρό, να μην υπάρχει ούτε ένας με λίγη ευαισθησία και φαντασία ώστε να καταλάβει ότι με μια τέτοια παρέμβαση θα ευεργετήσει την πόλη και τους κατοίκους της. Έστω ένας δήμαρχος που να το κάνει στα όρια του δήμου που τον εξέλεξε.
Πάλι καλά που καθάρισαν κάποτε την Πλάκα λόγω του ιερού βράχου της Ακρόπολης!

Δεν γνωρίζουμε αν οι κεραίες εκπέμπουν κάποια μικρή δόση ακτινοβολίας –κάτι τέτοιο θα τις καθιστούσε και επικίνδυνες για την υγεία μας- αλλά είναι σίγουρο ότι συντελούν στην υπερθέρμανση του περιβάλλοντος αφού είναι αμέτρητες και θερμαίνονται πάρα πολύ το καλοκαίρι που ο ήλιος ζεματάει στα μέρη μας.

Τι νόημα έχει να γίνονται ημερίδες για να φτιάξουμε κήπους στις ταράτσες των πολυκατοικιών, όταν υπάρχει το δάσος των κεραιών; Όταν, πρώτα απ’ όλα, θα έπρεπε να καθαρίσουμε τις ταράτσες από τις κεραίες;

Πώς να συζητήσεις όμως με τους άρχοντες. Αυτοί έχουν άλλα στο κεφάλι τους… Βέβαια, γι’ αυτό, δεν είναι ανεύθυνοι και οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι λίγες φορές πλέον στρέφονται προς τον ουρανό, αφού τα ενδιαφέροντά τους περιορίζονται στα κοντόφθαλμα όρια του ρουσφετιού και κυρίως της ατομικής εξυπηρέτησης.

Έτσι κι αλλιώς, όταν αύριο ζητηθούν ευθύνες, ο ένας θα πετάει το μπαλάκι στον άλλον και όλοι θα λένε με έπαρση «εγώ το είχα θέσει το ζήτημα…».

ΥΓ) Η αδιαφορία και η προχειρότητα επιβεβαιώνεται παντού, αφού η περίφημη κεραία που είχαν τοποθετήσει στην περιοχή της Πλάκας για να αντικαταστήσουν το αντιαισθητικό πλήθος όσων υπήρχαν, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας τα τελευταία δύο χρόνια! Με τέτοια συμπεριφορά οι κάτοικοι θα αρχίσουν σιγά-σιγά να ξανασηκώνουν τις ατομικές κεραίες τους και θα "ξανακρύψουν" την Ακρόπολη!