A+ A A-

Βράβευση νέων δημοσιογράφων


Η ΕΕΔ ΚΑΙ ΤΟ ΙΙΕΚ ΑΚΜΗ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο της «Πρώτης Πανελλήνιας Συνάντησης Νέων Δημοσιογράφων» στην ΕΣΗΕΑ

«Όλοι διαφορετικοί – Όλοι ίσοι» ήταν το γενικό σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με τη συμμετοχή πολλών νέων δημοσιογράφων προκειμένου να βραβεύσει τα καλύτερα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του πανελλήνιου διαγωνισμού που πραγματοποίησε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Η εκδήλωση εκτός από την απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου διαγωνισμού ρεπορτάζ με θέμα τις διακρίσεις ανάμεσα στους νέους, περιελάμβανε και σημαντικές ομιλίες από τον Επίτιμο Διεθνή Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Τμήματος κο Αθανάσιο Παπανδρόπουλο, τη Γενική Γραμματέα Νέας Γενιάς κα Βάσω Κόλια, τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κο Πάνο Σόμπολο, τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση κο Δημήτρη Ζαννίδη και τον Εκπρόσωπο Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κο Λεωνίδα Αντωνακόπουλο. Ο Πρόεδρος του ΙΙΕΚ ΑΚΜΗ κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, που ήταν συντονιστής της εκδήλωσης, τόνισε τη σημασία της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην ποιότητα των σπουδών αλλά και τις ευκαιρίες απασχόλησης των νέων σήμερα.

Ο Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος της ΕΕΔ κος Παπανδρόπουλος τόνισε τη σημασία του έντυπου τύπου και της έντυπης δημοσιογραφίας υπογραμμίζοντας ότι «αν οι σημερινοί νέοι δεν μάθουν να διαβάζουν εφημερίδες, ο Τύπος ως βιομηχανία θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στο μέλλον. Οι συνήθειες των σημερινών νέων είναι ένας παράγοντας, όσον αφορά στο προφίλ του αυριανού αναγνώστη των εφημερίδων. Είναι διεθνώς γνωστό ότι οι σημερινοί έφηβοι διαβάζουν εφημερίδες κατά πολύ λιγότερο, σε σύγκριση με αυτούς της προηγούμενης δεκαετίας».
Επίσης τόνισε τον εκπαιδευτικό ρόλο των εφημερίδων: «Είναι σημαντικό οι εφημερίδες να αναζητούν τους νέους. Και το μόνο μέρος που μπορούν μαζικά να τους βρουν είναι το σχολείο. Εάν οι εφημερίδες κατορθώσουν να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη, τότε θα έχουν βρει μια δίοδο για να γίνουν περισσότερο ελκυστικές στα νεαρά άτομα Θα ήταν σκόπιμο, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής, οι εκδότες και το Υπουργείο Παιδείας να διερευνήσουν από κοινού τρόπους ώστε ο Τύπος να εισέλθει στα σχολεία. Αυτό θα βοηθήσει τόσο τον Τύπο όσο και την εκπαίδευση στον εκσυγχρονισμό τους».

Η Γ.Γ. Νέας Γενιάς κα Βάσω Κόλλια στο χαιρετισμό της στην 1η πανελλήνια συνάντηση νέων δημοσιογράφων τόνισε ότι: «Τα σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης καλούνται μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις και υπερβάσεις να συμβάλουν στη συνύπαρξη των αντιθέτων και της αποδοχής της διαφορετικότητας ως παράγοντα ανάπτυξης της κοινωνίας. Αναπτύσσοντας την κοινωνική λογική της αλληλεγγύης και της ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων με την παράλληλα ανάδειξη των προβλημάτων τους, μπορούν να περιορίσουν τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίησή τους και να προωθήσουν σημαντικά την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Επιπλέον, στιγματίζοντας την εσωστρέφεια, τις ανισότητες και τις προκαταλήψεις καλλιεργούν σταδιακά νέες στάσεις, και πρότυπα συμπεριφοράς και ευνοούν την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη νέων μορφών αλληλεγγύης, συνύπαρξης και συνεργασίας. Υπό αυτές τις συνθήκες έχουν τη δυνατότητα να προσδώσουν ενεργό και συστηματικό ρόλο σε όλα τα μέλη του κοινωνικού συνόλου, καθιστώντας τα ισότιμους φορείς της κοινωνικής δράσης και συμμετοχής.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η άσκηση της δημοσιογραφίας από νέους ανθρώπους αποτελεί εχέγγυο για την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών. Και αυτό γιατί συνδυάζει την κριτική σκέψη και την ανάγκη ανανέωσης των ιδεών για την εξυγίανση της κοινωνίας και τη δημιουργία ενός νέου κόσμου, όπου η νέα γενιά ανθρώπων έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε επίπεδο δράσης της. Μέσα από ένα κριτικό βλέμμα και λόγο η νέα γενιά δημοσιογράφων έχει καθήκον σήμερα να απαλλάσσει τα άτομα από τις προκαταλήψεις, τους φανατισμούς, τα ηθικά και τα διανοητικά βάρη, υπογραμμίζοντας ότι ο σεβασμός των ατομικών και πολιτισμικών διαφορών των συνανθρώπων μας αποτελεί δείκτη πολιτισμού της κοινωνίας μας.
Η νέα γενιά δημοσιογράφων μπορεί να συμβάλλει στην θεμελίωση μιας νέας κοινωνίας. Μιας κοινωνίας της οποίας η προοπτική και το όραμα είναι το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Στη νέα αυτή πραγματικότητα οι νέοι δημοσιογράφοι οφείλουν να θεμελιώνουν μέσα από το άγρυπνο βλέμμα τους και τη διορατική τους σκέψη ένα βαθιά στοχαστικό λόγο, που καταλύει τα κοινωνικά στεγανά και αφυπνίζει τις ανθρώπινες συνειδήσεις, διεκδικώντας μια πραγματικά δημοκρατική και πολύχρωμη κοινωνία.
Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η νέα γενιά δημοσιογράφων ως θεματοφύλακας των αξιών της ισότητας και της ανεκτικότητας δεν πρέπει να εφησυχάζει. Οφείλει να ενεργοποιεί τα κοινωνικά ανακλαστικά των πολιτών, να αντιμάχεται την ακύρωση της συναίνεσης σε καίρια κοινωνικά ζητήματα και να επιχειρεί την επεξεργασία και την άρθρωση ενός καινοτομικού λόγου που επινοεί και προτείνει, αντί να επαναλαμβάνει αβασάνιστα και να απορρίπτει άκριτα. Έτσι, αφενός αναδεικνύει τον παιδαγωγικό ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και αφετέρου διεκδικεί δικαίως την πρωτοκαθεδρία στη διαμόρφωση των κοινωνικών εξελίξεων και των αλλαγών».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κος Πάνος Σόμπολος τόνισε τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος και αυτά δεν είναι άλλα από ήθος και εργατικότητα.

Ο διαγωνισμός ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκε από 10/4-16/5 και είχε ως στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων των νέων στη σύγχρονη εποχή (λόγω εθνικότητας, χρώματος, φύλλου ή κοινωνικής προέλευσης) είχε μεγάλη επιτυχία και υλοποιήθηκε από το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την συνεργασία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Στόχος ήταν η πραγματοποίηση ρεπορτάζ από νέους, εν δυνάμει δημοσιογράφους, για τον ηλεκτρονικό και τον έντυπο τύπο. Οι νικητές του διαγωνισμού καλύτερου και πληρέστερου ρεπορτάζ, ήταν η Στεφανία Παπακυριάκου από τη Θεσ/νίκη και ο Δημήτρης Τζίνης από την Αθήνα, οι οποίοι βραβεύθηκαν με πλήρεις μονοετείς υποτροφίες σπουδών στο Τμήμα δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάσθηκε έρευνα των σπουδαστών δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσ/νίκης για τα δημοφιλέστερα «Πρόσωπα της χρονιάς 2006», μία σημαντική πρωτοβουλία που είχε σαν στόχο τη διάδοση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και της επαγγελματικής δεοντολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Σάγια Τσαουσίδου 6974 191628