A+ A A-

Ο "γυαλάκιας" έβλεπε καλύτερα! (Βραζιλία-Γαλλία 0-1)

Η Γαλλία κέρδισε τη «μεγάλη» Βραζιλία και την απέκλεισε από τους «4» του Μουντιάλ γιατί είναι μία ομάδα με ισχυρή προσωπικότητα και περηφάνια!
Η Βραζιλία είναι μία ομάδα με τεράστιο ταλέντο αλλά έχασε από τη Γαλλία γιατί είχε ανώριμους και επιπόλαιους ηγέτες οι οποίοι, όπως συμβαίνει συνήθως, μπέρδεψαν την περηφάνια με την αλαζονεία.
Ο Ροναλντίνιο είναι ένα «μικρό παιδί» που δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτα με την προσωπικότητα του Ζιντάν γι’ αυτό έπεσε στη λούμπα του «ψωνίσματος» και αντί να παίζει μπάλα έγινε νούμερο! (Διαφημίσεις, ζογκλερικές ανούσιες υπερβολές, μπλαζέ ύφος του στιλ «έλα μωρέ τώρα» κ.λπ.)
Οι Γάλλοι είχαν την εμπειρία της ήττας από το προηγούμενο Μουντιάλ είχαν εντρυφήσει πάνω στη μελαγχολία της αποτυχίας και δεν ήθελαν με τίποτα να ξαναζήσουν ένα τέτοιον εφιάλτη, γι’ αυτό ο προπονητής τους έπαιζε «σφιχτά» με έναν επιθετικό αλλά μεγάλο παίκτη (Τιερί Ανρί).
Οι Βραζιλιάνοι νόμιζαν ότι είχαν πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο από τα αποδυτήρια, αλλά δυστυχώς δεν είχαν τους ηγέτες που θα μπορούσαν να διαχειριστούν σωστά σε έναν μεγάλο αγώνα το τεράστιο ταλέντο που διαθέτουν.
Όμως, οι μεγάλοι παίκτες και οι μεγάλοι προπονητές, πρέπει να φαίνονται στους μεγάλους αγώνες.
Δυστυχώς για τους Βραζιλιάνους, ο προπονητής τους (Αλμπέρτο Παρέιρα) έκανε ένα αχρείαστο σημαντικό λάθος το οποίο εκμεταλλεύτηκαν άψογα οι Γάλλοι και τους δημιούργησαν συνεχή ρήγματα.
Οι Γάλλοι εκμεταλλεύτηκαν τη δεξιά αδύναμη πλευρά της Βραζιλίας (the weak side που λένε στο μπάσκετ) όπου ο κ. Παρέιρα είχε αναθέσει στον παικταρά αλλά 36άρη Καφού και έκαναν πάρτι με τις διεισδύσεις του Μαλουντά. Είναι απορίας άξιο και δείχνει την έλλειψη αποφασιστικότητας του Παρέιρα, γιατί προτιμήθηκε βασικός ο 36αρης Καφού από τον δαιμόνιο και πανέξυπνο Σισίνιο ο οποίος, σίγουρα ,θα ήταν λιγότερο ευάλωτος και θα είχε, αν μη τι άλλο, περισσότερες δυνάμεις από τον βετεράνο με τα τέσσερα Μουντιάλ στην πλάτη.
Ο Σισίνιο είχε, εξάλλου, αποδείξει στον αγώνα με την Γκάνα την κλάση του όταν έδωσε (με κεφαλιά!) την ασίστ πάσα για το γκολ του Ρονάλντο. Αλλά και χθες μετά την εισόδο του στα τελευταία λεπτά δημιούργησε πρόβλημα στη γαλλική άμυνα με τις επικίνδυνες σέντρες του.
Στον τομέα της ψυχολογίας η Βραζιλία ήταν σκέτη απογοήτευση! Πρώτη φορά είδαμε τη αυτοκράτειρα της στρογγυλής θεάς να παίζει τόσο παθητικό ποδόσφαιρο ( ιδιαίτερα στο Α’ ημίχρονο) και να περιμένει συνεχώς τον αντίπαλο λες και είναι ομαδούλα Β’ κατηγορίας! Η μεγάλη Βραζιλία δεν έκανε ούτε ένα συνδυασμό της προκοπής, ούτε μία ευκαιρία! Οι παικταράδες της δεν δημιούργησαν ούτε μία αξιόλογη φάση! Ήταν φανερή η έλλειψη δημιουργικής ψυχολογίας και ηγέτη! Ο Κακά περίμενε τον Ροναλντίνιο και ο Ροναλντίνιο τον Κακά, ενώ δίπλα τους «ζωγράφιζε» ο μεγάλος Ζινεντίν Ζιντάν που νόμιζες ότι τους έπαιζε για πλάκα!
Αυτά τα ματς είναι πολύ ωραία γιατί είναι διδακτικά για όλους και ιδιαίτερα για κάτι κοντόφθαλμους δημοσιογράφους, οι οποίοι πιάνονται από τα αποτελέσματα, κατόπιν εορτής, αναμασούν το αυτονόητο με ύφος ειδικών αναλυτών και αποχαυνώνουν συνεχώς την Κοινή Γνώμη!
Ανακεφαλαιώνοντας, θα πούμε ότι υπάρχουν ομάδες που έχουν παίκτες με ταλέντο αλλά είναι «λούζερς» π.χ. η Ισπανία, άλλες με τεράστιο ταλέντο π.χ. η σημερινή Βραζιλία που έχουν «ψωνιστεί», άλλες με εντυπωσιακή στοχοπροσήλωση στο αποτέλεσμα π.χ. η Ιταλία και άλλες όπως η Γαλλία, με προσωπικότητα και περηφάνια.
Οι Γάλλοι είπαν: «δεν φοβόμαστε τους βραζιλιάνους», «θα παίξουμε για τη νίκη» και το απέδειξαν. Τους αξίζουν συγχαρητήρια !
Βέβαια, στις εθνικές ομάδες μετράει πάρα πολύ ο προπονητής και για τις επιλογές του (εκλέκτορας γαρ) αλλά και για το κοουτσάρισμα αφού πολλοί αγώνες είναι νοκ αουτ.
Όμως και σε αυτό τον τομέα ο βραζιλιάνος Παρέιρα αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων και αναγκαστικά πήρε το μάθημά του από τον αποκαλούμενο απαξιωτικά από τον γαλλικό Τύπο "γυαλάκια" , Ρεϊμόν Ντομενέκ.
Απότι φάνηκε στο ματς Βραζιλία-Γαλλία, ο "γυαλάκιας" έβλεπε καλύτερα...

ΥΓ) Μάγκας είσαι όταν έχεις το θάρρος να εκτίθεσαι! Όταν πριν από τον αγώνα έχεις τα κότσια να πεις τη γνώμη σου για τον νικητή και τον ηττημένο και να υποστηρίξεις την άποψή σου ευθέως και χωρίς σου-ξου-μου-ξου!
Μάγκας είσαι όταν παίρνεις το ρίσκο της αποτυχίας! Οπουδήποτε! Στο ποδόσφαιρο, στον έρωτα, στο χρηματιστήριο, στη ζωή…
Τζάμπα μάγκας είσαι όταν κατόπιν εορτής κάνεις τον έξυπνο και γίνεσαι ουρά των νικητών για να κερδίσεις κάτι από τη λάμψη τους! Όπως κάτι πολιτικάντηδες που τρέχουν να φωτογραφηθούν με τους εκάστοτε θριαμβευτές για να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα.
Όπως κάτι «δημοσιογράφοι» οι οποίοι ενώ ποτέ δεν αμφισβήτησαν την περίπτωση νίκης της Βραζιλίας επί των Τρικολόρ, μετά την ήττα της Σελεσάο δεν σταμάτησαν να εξυμνούν τη Γαλλία που λίγο πριν την αποκαλούσαν περίπου μπάζο!

* Στη φωτό ο εγκεφαλικός ηγέτης Ζινεντίν Ζιντάν, ο "γέρος" που έπαιζε για πλάκα με τα "παιδιά της σάμπας".