A+ A A-

Ετήσια συνέλευση της ΕΟΔ-Συμπεράσματα

Με αυξημένα τα μέλη κατά 10.000 βρήκε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων η ετήσια Γενική της Συνέλευση στο Μπιλμπάο(2-4 Απριλίου).
Και με μια ακόμα παράμετρο, ότι δηλαδή, δεν υπάρχουν πολλά χρήματα, αλλά συνεχώς αυξημένες υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις άμυνας και ανάγκης οργάνωσης της προάσπισης της Δημοσιογραφίας σε Επαγγελματικά Επίπεδα, σε συνθήκες Ποιότητας και Προστασία των Δημοσίων Αρχών και Αξιών.
Ωστόσο, εξ αιτίας ενός προβλήματος υγείας δεν είναι ολοκληρωμένη για την Οικονομική Επιτροπή η αναφορά για τον προϋπολογισμό και θα αποσταλεί προκειμένου ν συνταχθεί η σχετική έκθεση ( από την επιτροπή) σύντομα. Ωστόσο, οι προκλήσεις και οι αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισής τους έφεραν ως αποτέλεσμα την σκέψη αποδοχής, από άλλες πηγές, οικονομικών πόρων, ενώ προτείνεται για το επόμενο έτος αύξηση κατά 15%, ως τελευταία αύξηση για να καλυφθεί η χαμένη αξία των τελευταίων δέκα χρόνων. Υπάρχει η υπόσχεση, όμως, ότι αυτή θα είναι η τελευταία. Από το 2007 η αύξηση θα είναι στο επίπεδο του πληθωρισμού του Βελγίου της τάξης δηλαδή του 2%.
Ετσι για το θέμα θα επανέλθω όταν σταλούν τα στοιχεία και συνεδριάσει η Επιτροπή, ( στην οποία έχω εκλεγεί) εν καιρώ…
Από την άλλη πλευρά αυτό που επισημάνθηκε, στην Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, είναι ότι:
Η Δημοκρατία εξαρτάται πάντα από την καλή ελεύθερη και αντικειμενική Δημοσιογραφία. Οι ιδιοκτήτες ολοένα και περισσότερο νοιάζονται για την κερδοφορία αυτής της βιομηχανίας της γνώσης, αναζητώντας την συνενοχή της συμμετοχής στην ίδια οικογένεια, που είναι μόνο ένα μικρό τμήμα της μεγάλης βιομηχανίας παραγωγής.
Οι Δημοσιογράφοι δεν νοιάζονται παρά μόνο για την είσπραξη όσων τους έχουν υποσχεθεί. Με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιοτική Δημοσιογραφία, και να βρίσκεται υπό επίθεση, με εργαζόμενους κάτω από ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες ανασφαλείς συνθήκες.
Ανάγκη, είναι ως εκ τούτου, να δραστηριοποιηθούν οι Ενώσεις - μέλη στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Στο πλαίσιο της παράλληλης με την Συνέλευση, συνάντησης για την Δημοσιογραφία, τον Πόλεμο και τα Δικαιώματα του Πολίτη, μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι: ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας είναι οι βασικοί κορμοί κάθε πολιτισμένης κοινωνίας, ότι απορρίπτεται κάθε μήνυμα, ότι μπορεί αυτά να θυσιαστούν υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ότι υπάρχει επιμονή για σεβασμό της ελεύθερης έκφρασης, της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και του δικαιώματος να γνωρίζει ο πολίτης, όλα όσα τον βοηθούν στην εξάσκηση και διεύρυνσης της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας ότι οι νόμοι και οι ρυθμίσεις στο όνομα αυτής της καταπολέμησης, έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό των στάνταρς που ετέθησαν το 1948 από τα Ηνωμένα Εθνη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από ορισμένες Κυβερνήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αξιώνει από τα μέλη της, αφενός, να ενισχύουν και να συνδράμουν κάθε κοινωνική άμυνα απέναντι σε αυτές τις απειλές, και να αξιώσουν παράλληλα από τις Κυβερνήσεις, να μην θυσιάζουν τις ελευθερίες των Πολιτών στο όνομα της δήθεν προστασίας της Δημόσιας Ασφάλειας.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα αναπτύξει γιαυτό μια νέα διεθνή εκστρατεία για να αφυπνίσει το ενδιαφέρον των Ενώσεων και δια αυτών των πολιτών για τις πολιτικές ασφάλειας, στις ελευθερίες των πολιτών και την ελευθερία της δημοσιογραφίας, ώστε να μην επιτραπεί άλλη επίθεση σε βάρος των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων.
Παράλληλα, αναπτύσσει εκστρατεία για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Δημοσίου Συμφέροντος, συγκροτώντας και μια ομάδα από experts για το σκοπό αυτό. Και αυτό γιατί πρέπει να αναπτυχθεί αλληλεγγύη απέναντι στην πολλαπλή επίθεση που δέχονται αυτά τα Μέσα, από Πολιτικούς και Οικονομικούς κύκλους, που θέτουν εν αμφιβόλω τον ρόλο τους, ( των Μέσων αυτών). επιδιώκοντας να καθυποτάξουν το Δημόσιο Συμφέρον που αυτά οφείλουν να προασπίζουν σε νεοφιλελεύθερες επιλογές. Προτεραιότητα αυτής της επιτροπής θα είναι το BBC και η RAI, ενώ ζητείται η εγρήγορση όλων των Ενώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού, η επίθεση είναι γενικευμένη με απώτερο στόχο το πισωγύρισμα σε εποχές Κυβερνητικού Ελέγχου και εμπορικής εκμετάλλευσης αξιών που το Δημόσιο Συμφέρον πρέπει να απορρίπτει.
Στη Συνέλευση, ετέθη το θέμα της ανάγκης ενεργοποίησης των Ενώσεων για την προστασία των Συμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να αφορούν όλες τις περιπτώσεις εργασίας, και όλες τις μορφές Δημοσιογραφικού έργου, η επιπλέον και υψηλότερου επιπέδου επιμόρφωση και μόρφωση των Δημοσιογράφων στις αλλαγές στο επάγγελμα και με τις νέες απαιτήσεις που επιβάλλουν οι νέες τεχνολογίες.
Το θέμα των Freelancers, τονίστηκε ότι οι Ενώσεις - μέλη οφείλουν να το δουν ως πρώτη προτεραιότητα αφού συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός όσων εξαναγκάζονται σε αυτού του είδους την Δημοσιογραφία, ενώ θα εξεταστεί το παράδειγμα της Γαλλίας, για τους «εργαζόμενους με το κομμάτι» για την διερεύνηση ακολουθίας του παραδείγματος, όπου δεν υπάρχουν ΣΣΕ ή είναι ελλιπής η Νομοθεσία. Στόχος είναι οι Freelancers να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με το κανονικά αμοιβόμενο προσωπικό.
Σχετικά με τα ζητήματα ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας και των Δημοσιογράφων στην Κύπρο θα γίνει μια συνάντηση των Ενώσεων από τις δύο πλευρές με ατζέντα που θα συμφωνηθεί για να εξεταστούν από κοινού τα προβλήματα με την μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη.
Προτάθηκε ακόμα στις 8 Απριλίου οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις να διαδηλώσουν έξω από τις Αμερικανικές Πρεσβείες και να απαιτήσουν την μεγαλύτερη δυνατή και αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών δολοφονίας και απαγωγής συναδέλφων στο Ιράκ.
Ακόμα εγκρίθηκε ψήφισμα για την δολοφονία του Κουτλού Ανταλλί το 1996 και της απαίτησης οι δυο πλευρές όπως επισημαίνει η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (31 Μαρτίου 2005)να διερευνήσου σε μεγαλύτερο βάθος τις ευθύνες στην Τουρκία για την δολοφονία.

Ετήσια συνάντηση της ΕΟΔ (05)στο Μπιλμπάο
Αναφορά της Νέλλης Κατσαμά μέλος της F.C.