A+ A A-

Κυπριακό: Η σημασία του ΟΧΙ

Μόνο ως κόλαφος της αλαζονικής και ανιστόριτης αμερικανικής διπλωματίας, των «εκδουλεύσεων» πολλών δικών μας, δήθεν ρεαλιστών, επαγγελματιών της πολιτικής, αλλά και των πρόθυμων εργολαβιών κάποιων ευρωπαίων τεχνοκρατών, μπορεί να εκληφθεί η συντριπτική απόρριψη με 75,83% του περιβόητου σχέδιου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, στη μαρτυρική Κύπρο. 

Το ΟΧΙ ήταν τόσο βροντερό που δεν αφήνει καμμία αμφιβολία ότι, για να ήταν αποδεκτό ένα σχέδιο συμβίωσης στην Κύπρο, έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιστορικοί παράγοντες που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού και έχουν καταγραφεί στο συλλογικό ασυνείδητο του εληνοκυπριακού λαού ως όρια ανοχής και αξιοπρέπειας.

Στην προσπάθειά τους να παγιώσουν τα πετρελαιϊκά τους συμφέροντα οι Αμερικανοί και οι συνεργάτες τους και υπό την πίεση που δέχονται από τις αρνητικές εξελίξεις στο Ιράκ, τα έκαναν θάλασσα.

Νόμιζαν ότι μπορούν, με την οικεία τους «φαστφουντάδικη» μέθοδο, να «τελειώσουν» με ένα χρόνιο πρόβλημα, σημαντικό μεν αλλά όχι κεντρικό, για να επιδωθούν στη συνέχεια στο μοίρασμα των λαφύρων από την εκμετάλλευση του «μαύρου χρυσού».

Όμως, η ιστορία και η μνήμη με σπόγγο δεν σβήνονται...

Και οι λαοί δεν είναι πλέον ιθαγενείς για να τους «εξημερώνουν» με ψεύτικες χάντρες και ψεύτικες υποσχέσεις.

Οι εξευτελιστικές ικεσίες του Κόλιν Πάουελ, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ακόμη και στον τελευταίο αρχηγό ή βουλευτή των ελληνοκυπριακών κομμάτων υπέρ του ΝΑΙ, κατέδειξαν την προχειρότητα με την οποία προετοίμασαν το σχέδιο Ανάν, αλλά ήταν πλέον αργά.
Τα λάθη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, διαδέχονται το ένα το άλλο και για τον εμβρόντητο πλανητάρχη το ντόμινο της αποτυχίας είναι πλέον εμφανές. Ο Τζορτζ Μπους αργά αλλά σταθερά αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κυβερνάται μόνο με το πιστόλι του τεξανού σερίφη. Ο πλανήτης θέλει και λίγη κατανόηση...

ΥΓ) Οι ενορχηστρωμένες απειλές, οι εκβιασμοί και η κινδυνολογία για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που επικρατούσε το ΟΧΙ, όχι μόνο δεν ενίσχυσαν το μπλοκ του ΝΑΙ, αλλά λειτούργησαν εντελώς αντίθετα και μάλλον αύξησαν το ποσοστό των αντιπάλων του περιβόητου σχεδίου Ανάν.

Η επόμενη μέρα δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερη από την ημέρα που θα ξημέρωνε σε περίπτωση αποδοχής των 9000 σελίδων του σχεδίου Ανάν, όπως αποδείχτηκε και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Την επόμενη μέρα, η πρωτοβουλία των κινήσεων εξακολουθεί να παραμένει στους ελληνοκύπριους οι οποίοι, με μπροστάρη τον πρόεδρό τους Τάσσο Παπαδόπουλο, υπερασπίστηκαν επιτυχώς την τιμή και την υπόληψή τους.

Σημ.: του λόγου το αληθές της παραπάνω διαπίστωσης ήρθε να επιβεβαιώσει και η επτάωρη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ στις 28/4 στις Βρυξέλλες, όπου παρά τις βρετανικές κωλλυσιεργίες, αναγνωρίστηκε πλήρως η Κυπριακή Δημοκρατία ως ρυθμιστής και εγγυητής των όρων διακίνησης προσώπων και αγαθών για ολόκληρη την Κύπρο (κάποιοι κινδυνολογούσαν με ευρωδιχοτόμηση ως τιμωρία των ελληνοκυπρίων για το ΟΧΙ).
Αντί ευρωδιχοτόμησης, η οικονομική ανάσα προς τους Τουρκοκύπριους από την ΕΕ και η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προσώπων από την πράσινη γραμμή θα προωθείται με την έγκριση και τον έλεγχο της Λευκωσίας...