A+ A A-

Περί συνταγογράφησης στον ΕΔΟΕΑΠ από τον Νίκο Μιχαλίτση

 
Νίκος Μιχαλίτσης
.................................
Περί ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και καταστροφολογίας!

 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ως νέος ασφαλισμένος του ΕΔΟΕΑΠ και μέλος της νέας διοίκησης, ομολογώ ότι έχω σχεδόν τρομάξει από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η απελθούσα διοίκηση και κάποιοι ασφαλισμένοι μας κάθε ενέργεια της νέας. 
Και αναφέρομαι σε ενέργειες που είναι εμφανώς προς όφελος των ασφαλισμένων μας και του ίδιου του Ταμείου μας, οπότε θα περίμενε κανείς να επικροτηθούν και από την απελθούσα διοίκηση.
Αντ’ αυτού διαβάζω συχνά «τρομοκρατικά» δημοσιεύματα που μιλούν για μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε ΕΟΠΥΥ ή για πορεία του ΕΔΟΕΑΠ προς την καταστροφή εξ αιτίας αυτών των ενεργειών. Συνήθως, τα δημοσιεύματα αυτά συνοδεύονται από ελλιπή ή εσφαλμένα στοιχεία, δημιουργώντας μια εξαιρετικά θολή εικόνα για το θέμα στο οποίο αναφέρονται, με στόχο να προκαλέσουν (σκόπιμη κατά τη γνώμη μου) σύγχυση, η οποία βεβαίως ευνοεί τη δημιουργία κλίματος ανησυχίας ή πανικού στους κόλπους των ασφαλισμένων μας.
Το περίεργο είναι ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται με στόχο σημαντικές ενέργειες της νέας διοίκησης που θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ πριν αναλάβει η νέα διοίκηση, αλλά η απελθούσα δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να τις προωθήσει. 
Για παράδειγμα, η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ, πολύ σημαντική –έως καθοριστική- στη διάσωση του ταμείου μας αλλά και στην ενοποίηση και ενδυνάμωση του κλάδου των εργαζομένων στα ΜΜΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε με αυτόματο και μαζικό τρόπο πριν η νέα διοίκηση κλείσει ένα μήνα, καρκινοβατούσε επί πολλούς μήνες επί των ημερών της απελθούσας διοίκησης. Η τελευταία, αντί να την χαιρετίσει την κατήγγελλε διαρκώς μεγαλοποιώντας κάποια μικρά, αποσπασματικά και αναμενόμενα προβληματάκια που ήταν λογικό να υπάρξουν τις πρώτες μέρες της μαζικής διεύρυνσης, όπως συμβαίνει πάντα σε κάθε σημαντική αλλαγή και που βεβαίως επιλύθηκαν άμεσα. 
Από τη Δευτέρα 20/8/2018, έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα: 
Ο ΕΔΟΕΑΠ μπαίνει στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων ενώ η συμμετοχή των ασφαλισμένων του μειώνεται από 20% σε 15% (εξαιρούνται οι συνταξιούχοι στους οποίους παραμένει 5% και οι πάσχοντες από νεοπλασματική νόσο στους οποίους παραμένει μηδενική), όπως συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους (πλην ΕΔΟΕΑΠ) ασφαλισμένους σε όλη τη χώρα που ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Αν είχε κάτι ευνοϊκότερο ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του σε σχέση με τον ΕΔΟΕΑΠ, ήταν αυτή η μικρότερη σε ποσοστό συμμετοχή. Την εξισώνουμε και είναι προφανές ότι είναι προς όφελος ΟΛΩΝ των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό βέβαια που μας ώθησε στο να συντομεύσουμε αυτήν την ευνοϊκή ρύθμιση, ήταν η μετάβαση των νέων ασφαλισμένων από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι δικαιολογημένα δεν θα ήθελαν να πληρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής ερχόμενοι στον νέο φορέα. Το δεύτερο όφελος, που αφορά και πάλι όλους τους ασφαλισμένους μας, είναι ότι αποφεύγουν την ταλαιπωρία του χειρόγραφου παραπεμπτικού για διαγνωστικές εξετάσεις, το οποίο για να εκτελεστεί έπρεπε να προσκομιστεί στον ΕΔΟΕΑΠ και να συνταγογραφηθεί εκεί ηλεκτρονικά. 
Εμφανή τα οφέλη, λοιπόν, αλλά δείτε πώς αντιμετωπίζονται από τα «τρομοκρατικά» και θολά σχόλια:
1. Η εξίσωση των ασφαλισμένων μας με το -μοναδικό ίσως- ευνοϊκότερο ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τον ΕΔΟΕΑΠ (15% αντί 20%), μετατρέπεται στο τρομοκρατικό: «Πάνε να μετατρέψουν τον ΕΔΟΕΑΠ σε ΕΟΠΥΥ». Η αποθέωση του παραλογισμού!
2. Είναι αλήθεια ότι όντως θα υπάρξει μια επιβάρυνση του ΕΔΟΕΑΠ προς όφελος των ασφαλισμένων του από αυτή τη διαφορά του 5% (20% -15%) που θα πληρώνεται από τον Οργανισμό μας αντί για τους ασφαλισμένους μας. Η μικρή αυτή επιβάρυνση του ΕΔΟΕΑΠ (προς όφελος των ασφαλισμένων του πάντα), όπως θα αποδείξουμε παρακάτω, διογκώνεται με θολό τρόπο, χωρίς στοιχεία και φθάνει σε «εκατομμύρια ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», για να βγει από τους ίδιους το «χρήσιμο» συμπέρασμα: «Η νέα διοίκηση ρίχνει έξω τον ΕΔΟΕΑΠ». Ας δούμε, λοιπόν, ποιο είναι στην πραγματικότητα αυτό το κόστος:
Είναι γνωστό ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ προτιμούν για τις διαγνωστικές εξετάσεις ιδιωτικούς παρόχους, λόγω υψηλού κρατικού τιμολογίου σε ορισμένες εξετάσεις. 
Τον μεγάλο όγκο των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ απορροφούν κέντρα με τα οποία ο ΕΔΟΕΑΠ έχει συμβληθεί και έχει καθορίσει συγκεκριμένες τιμές για τις εξετάσεις. Η μία κατηγορία συμβεβλημένων κέντρων είναι εκείνα που δίνουν εκπτώσεις σε ποσοστό επί του κρατικού τιμοκαταλόγου. 
Οι «γραφίδες της καταστροφολογίας» κραυγάζουν (αυθαίρετα βεβαίως) ότι με την αλλαγή που γίνεται ματαιώνονται οι συμφωνίες με τα συμβεβλημένα κέντρα οπότε ματαιώνονται και οι εκπτώσεις που είχε ο ΕΔΟΕΑΠ από αυτά. Κουτή (ή μάλλον κουτοπόνηρη) εικασία την οποία εμφανίζουν ως γεγονός, αφού ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που γίνεται ανάμεσα σε δύο συμβαλλόμενους, καθορίζει πάντοτε το ποσό (ανά εξέταση) που θα λάβει ο ένας από τον άλλον. Τον πρώτο (ιδιωτικό πάροχο) δεν τον ενδιαφέρει αν θα λάβει αυτό το ποσό από τον ασφαλισμένο ή από τον Οργανισμό ή από τους δύο και σε ποια αναλογία. Πρόκειται για εσωτερικό θέμα του δεύτερου συμβεβλημένου. Όλες οι συμφωνίες, λοιπόν, για τον ΕΔΟΕΑΠ παραμένουν ίδιες έως ότου γίνουν καλύτερες. 
Εν τούτοις, έχει σημασία να δούμε ότι αυτά τα ποσά, ακόμα και αν τα έδινε ο ΕΔΟΕΑΠ, τα οποία οι γραφίδες της καταστροφής ανεβάζουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια, δεν έχουν καμία σχέση με τα γραφόμενά τους.
Στον Πίνακα 1 μπορείτε να δείτε όλα τα ποσά που δαπανήθηκαν από τον ΕΔΟΕΑΠ για ΟΛΕΣ τις διαγνωστικές εξετάσεις στην Αττική με ΟΛΑ τα συμβεβλημένα κέντρα τα οποία παρέχουν εκπτώσεις με μορφή ποσοστού επί του κρατικού τιμολογίου απολογιστικά για το έτος 2017. 
Τα υπόλοιπα κέντρα, αυτά που δεν δίνουν εκπτώσεις με μορφή ποσοστού, αλλά με συγκεκριμένη τιμή ανά εξέταση, θα τα δούμε σε άλλον Πίνακα, με το παράδειγμα της πιο χαρακτηριστικής εξέτασης, της μαγνητικής τομογραφίας, στην αμέσως επόμενη ανάρτηση.
Από τον Πίνακα 1, προκύπτει ότι για το 2017, η δαπάνη του συνόλου των εξετάσεων στα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία δίνουν έκπτωση σε ποσοστό επί του κρατικού τιμολογίου ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 64.801,68 €, οι δε εκπτώσεις στο συνολικό ποσό των 11.300,28 €. 
Οι εκπτώσεις αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν για τον ΕΔΟΕΑΠ ή θα βελτιωθούν με νέες συμφωνίες. Αναρτώ τον Πίνακα, μόνο και μόνο για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της απάτης των «τρομοκρατικών» ανακοινώσεων που μιλούν για απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων. 

Στην αμέσως επόμενη ανάρτησή μου θα δούμε τι ισχύει για τις μαγνητικές τομογραφίες, για τις οποίες έχουν γραφεί οι μεγαλύτερες υπερβολές.

 

… και περί μαγνητικής τομογραφίας


Συνεχίζω με το παράδειγμα των εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας, με αφορμή ανάρτηση της πρώην Γενικής Γραμματέως του ΕΔΟΕΑΠ, κυρίας Σταθάτου, η οποία ανεβάζει την επιβάρυνση του Οργανισμού για τις μαγνητικές, μετά την ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στα 410.000 €! Η εκτίμηση βασίζεται κυρίως (διότι υπάρχουν και άλλες αλχημείες ακατανόητες) στο ότι παύουν να ισχύουν οι συμφωνίες με τα συμβεβλημένα κέντρα, λόγω της αλλαγής του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων, που όπως έδειξα στην προηγούμενη ανάρτηση είναι απολύτως εσφαλμένη. 
Θα αντιπαραθέσω την πραγματική εικόνα και την πραγματική επιβάρυνση του ΕΔΟΕΑΠ, προς όφελος όμως των ασφαλισμένων του και βάσει της αναγκαίας προσαρμογής του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ στο 15% όπως όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας. 
Στον Πίνακα 2, φαίνεται το πλήθος και οι τιμές που πλήρωνε πριν ο ΕΔΟΕΑΠ και οι ασφαλισμένοι του αντιστοίχως και οι τιμές που θα πληρώνει μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για τις μαγνητικές τομογραφίες στα πέντε διαγνωστικά κέντρα με το μεγαλύτερο πλήθος τέτοιας εξέτασης για ένα έτος (1/4/2017 – 31/3/2018). 
Όπως προκύπτει από τον Πίνακα 2, το πλήθος των μαγνητικών για τα πέντε κέντρα είναι 1.647 (το σύνολο των μαγνητικών για όλες τις δομές είναι 1997 στην ίδια περίοδο). 
Η πραγματική συνολική επιβάρυνση του ΕΔΟΕΑΠ για τις μαγνητικές προκύπτει ότι είναι 12.773,99 € ετησίως με ακριβώς ισόποση ελάφρυνση των ασφαλισμένων του. Δεν λέω ότι είναι λίγα, αλλά για να γίνω και εγώ λίγο κακεντρεχής προσαρμοζόμενος στο κλίμα, είναι λιγότερα από μία μόνον από τις πολλές–τουλάχιστον άχρηστη κατ’ εμέ- απευθείας ανάθεση της απελθούσας διοίκησης.
Για να είμαι δίκαιος, ίσως πρέπει να διπλασιάσουμε αυτή την επιβάρυνση του ΕΔΟΕΑΠ, αφού διπλασιάστηκαν οι ασφαλισμένοι του, και θα πρέπει να την αυξήσουμε κι άλλο αφού τα στοιχεία που δίνουμε είναι για τις 1.647 από τις 1.997 μαγνητικές που έγιναν σε ένα έτος. Όντως, λοιπόν, η επιβάρυνση του ΕΔΟΕΑΠ για τις μαγνητικές μπορεί να φθάσει και τις 30 ή 35.000 €. Καμία σχέση όμως με τις 410.000 € της κυρίας Σταθάτου. 
Και δεν το λες αυτό και καταστροφή του ΕΔΟΕΑΠ, ιδιαίτερα όταν αυτό το ποσό της διαφοράς το επωφελούνται οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι του και δεν διατίθεται σε τρίτους. 
Άνω τελεία λοιπόν. Η αλήθεια είναι ότι η νέα διοίκηση προτίμησε να σκύψει πάνω στα σοβαρότατα προβλήματα που έχει ο Οργανισμός και όχι σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο (που καλά κρατεί στους κόλπους του ΕΔΟΕΑΠ), αφήνοντας αναπάντητα πολλά σχόλια που προκαλούσαν σύγχυση ίσως και πανικό. Έχουμε σοβαρές μάχες μπροστά μας με σημαντικότερη αυτή της εξασφάλισης του 2% του τζίρου των εργοδοτών και στο δικαστικό πεδίο. Θα συνεχίσουμε συγκεντρωμένοι στα σοβαρά ζητήματα, αλλά δεν θα αγνοήσουμε παντελώς και τα προκλητικά δημοσιεύματα. Κάποιοι πρέπει να διαλέξουν αν είναι με τους ασφαλισμένους (που τους εξέλεξαν κιόλας) ή αν επιδιώκουν την καταστροφή του ΕΔΟΕΑΠ την οποία κάθε τόσο προβλέπουν ως Κασσάνδρες, μόνο και μόνο για να εκδικηθούν τους ασφαλισμένους του επειδή δεν τους ανέδειξαν σε πλειοψηφία! Κλασσικό σφάλμα που πάντοτε γίνεται αυτεπίστροφον (μπούμεραγκ)!

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

 

 

Περί μαγνητικής τομογραφίας – Διόρθωση

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στην δεύτερη από τις αναρτήσεις μου (περί μαγνητικής τομογραφίας) είχα ένα σφάλμα στον Πίνακα 2, όπως διαπίστωσα σήμερα ξανακοιτώντας το περιεχόμενό του, το οποίο μείωνε τη συνολική ετήσια επιβάρυνση του ΕΔΟΕΑΠ για τις μαγνητικές. Επειδή δεν θέλω να ισχυριστεί κάποιος ότι έγινε σκόπιμα, ζητώ συγγνώμη για το σφάλμα και αναρτώ τον σωστό Πίνακα, αμέσως μόλις ανακάλυψα το σφάλμα.
Έτσι, όπως θα διαπιστώσετε η ετήσια επιβάρυνση του ΕΔΟΕΑΠ για τις μαγνητικές τομογραφίες διαμορφώνεται σε 25.537,95 €. Αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει διπλασιασμός της επιβάρυνσης, λόγω του διπλασιασμού των ασφαλισμένων μετά την διεύρυνση, η συνολική ετήσια επιβάρυνση του ΕΔΟΕΑΠ, λόγω της εφαρμογής του μειωμένου ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων του, θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 60.000 €.
Πάντως, θεωρώ ότι και το ποσό αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις 410.000 ούτε με τις εκατοντάδες χιλιάδες που είχαν γραφτεί σε δημοσιεύματα και είναι ποσά που μπορεί να τα υποστηρίξει ο ΕΔΟΕΑΠ μετά την διεύρυνση. Τονίζω και πάλι, ότι η επιβάρυνση αυτή είναι ισόποση με την ελάφρυνση των ασφαλισμένων μας. Είναι δηλαδή παροχή προς τους ασφαλισμένους μας και όχι προς τρίτους. Πρόκειται για την ανάληψη του οικονομικού βάρους από τον ΕΔΟΕΑΠ της διαφοράς του 5% με το οποίο μειώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων μας στις διαγνωστικές εξετάσεις (από 20% σε 15%).
Ζητώ συγγνώμη και πάλι για το σφάλμα που θεωρώ ότι δεν αλλάζει την ουσία όσων έγραψα.
ΥΓ.: Το σφάλμα προήλθε από την λανθασμένη τιμή (λόγω copy – paste) στη στήλη D (Επιβάρυνση ΕΔΟΕΑΠ ανά μαγνητική έως 20/8/18), όπου είχα βάλει τιμή 131,75 αντί του ορθού 124.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.