Logo

Ο νέος ΕΔΟΕΑΠ στο στόχαστρο των εργοδοτών

Κι ενώ το ΕΣΡ συστήνει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μην συμβάλλουν στην πρόκληση περαιτέρω πανικού στο κοινό και περαιτέρω οδύνης στους παθόντες και στους πενθούντες από τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών, ο ασφαλιστικός οργανισμός των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, βιώνει τις συνέπειες της διαχρονικής συμπεριφοράς των ανεξέλεγκτων παραδόπιστων εργοδοτών.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα ο πολύπαθος ασφαλιστικός οργανισμός, ο οποίος με τη νέα του διευρυμένη μορφή περιλαμβάνει όλους τους κλάδους εργαζομένων στα ΜΜΕ, βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ομάδας εργοδοτών που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τη συμμετοχή τους στην εύρυθμη λειτουργία του.

Η στάση τους αυτή στηλιτεύεται στο παρακάτω χθεσινό άρθρο του νεοεκλεγέντα προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρου Καπάκου ο οποίος εξηγεί αναλυτικά τη συμφωνημένη φόρμουλα για το μέλλον του οργανισμού και αισιοδοξεί ότι δεν θα ακυρωθεί δικαστικά.

Ακολουθεί το δημοσίευμα της στήλης Τυπολογίες της εφημερίδας "Το Παρόν", όπου αναφέρεται ότι μόνο η ΕΙΤΗΣΕΕ αποδέχεται τον συμφωνημένο ειδικό φόρο 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, επειδή εξασφάλισε συμφέρουσες φορολογικές μειώσεις για τους καναλάρχες, ενώ οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις είναι αντίθετες και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου, ο ΕΔΟΕΑΠ διανύει ένα δύσκολο δρόμο εκδημοκρατισμού που απαιτεί ουσιαστική συμμετοχή και ανάληψη ευθυνών από τους εμπλεκόμενους, πράγμα ασυνήθιστο για τους ασύδοτους εργοδότες των ελληνικών ΜΜΕ.

Υποχρεωτικά μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση θα ακολουθήσουν αντιπαραθέσεις και άλλα επεισόδια... 

Δεν θα περάσει η επίθεση εργοδοτών κατά του ΕΔΟΕΑΠ

Συντάκτης: Σταύρος Καπάκος *

Την ώρα που ο ΕΔΟΕΑΠ, ο φορέας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης όλων πλέον των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, διευρυνόμενος καλύπτει, σε πρώτη φάση, περίπου 6.000 νέους ασφαλισμένους, αντιμετωπίζει ήδη από τα πρώτα του βήματα τις τρικλοποδιές που του βάζουν ορισμένοι εκδότες με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εισφοράς του 2% επί του κύκλου εργασιών.

Σήμερα Τρίτη, όπως γνωρίζουμε, είναι η κρίσιμη διάσκεψη στο ΣτΕ επί της αίτησης αναστολής της καταβολής του 2% από εταιρείες συμφερόντων Φιλιππόπουλου. Αν η αίτηση του εν λόγω εργοδότη γίνει δεκτή, είναι προφανές ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και ο ΕΔΟΕΑΠ κινδυνεύει με κατάρρευση από τα πρώτα του βήματα.

Ο συμβολισμός μάλιστα της σημερινής ημέρας, που τιμούμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με το ενδεχόμενο να πληγεί καίρια το Ταμείο των εργαζομένων στην ενημέρωση θα ήταν διπλά επικίνδυνος, καθώς η ενημέρωση επιτελεί λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα. Εκφράζουμε την ελπίδα ότι οι ανώτατοι δικαστές θα σταθούν στο ύψος της ευθύνης απορρίπτοντας τις προσφυγές αναστολής της εφαρμογής του νόμου, που θα έπληττε βαρύτατα τον ΕΔΟΕΑΠ, μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής. Η προώθηση των μέτρων στήριξης του Τύπου, από την πλευρά της κυβέρνησης, θα συνέβαλλε στη συνολική ρύθμιση του θέματος και θα μείωνε τον κίνδυνο εμπλοκής.

Την ώρα που οι τρικλοποδιές από ορισμένους εργοδότες εντείνονται ο ΕΔΟΕΑΠ προχωρά τη διαδικασία διεύρυνσης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των νέων μελών του, ξεκινώντας από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι διαδικασίες και οι συμφωνίες που έχει συνάψει με γιατρούς, φαρμακευτικούς συλλόγους και διαγνωστικά κέντρα επιτρέπουν αξιοπρεπείς παροχές. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η ανάλογη διαδικασία με τους νέους ασφαλισμένους στην υπόλοιπη χώρα καθώς και η ένταξη των εργαζομένων της ΕΡΤ (σ.σ. οι δημοσιογράφοι ήδη καλύπτονταν), η οποία καθυστέρησε όχι με ευθύνη του ΕΔΟΕΑΠ.

Φαίνεται όμως ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται, όπως μας διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ, και τις επόμενες μέρες θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας, προκειμένου να έχουν πολλαπλές επιλογές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας και διαγνωστικών εξετάσεων οι χιλιάδες ασφαλισμένοι. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίους ο ΕΔΟΕΑΠ έχει δίκαιο στις προσφυγές που καταθέτουν ορισμένοι εργοδότες;

  • 1 Ο νόμος 4498/2017 για τη διεύρυνση και τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή ενώ συμφώνησαν η τρόικα και οι βασικοί εργοδοτικοί φορείς, όπως η ΕΙΤΗΣΕΕ (ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια), η ΕΡΤ, τοπικά κανάλια Αττικής, και εμμέσως η ΕΙΗΕΑ (εφημερίδες) σε συνδυασμό με μέτρα στήριξης του Τύπου.
     
  • 2 Σημειώνεται ότι στις προτάσεις της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης, της ΕΙΤΗΣΕΕ, περιλαμβανόταν εισφορά επί του τζίρου 4% και της ΕΣΗΕΑ 5-6%, επομένως το 2% στο οποίο κατέληξε του υπουργείο Εργασίας, ως προϊόν συμβιβασμού, είναι χαμηλότερο από κάθε πρόταση που κατατέθηκε στις τριμερείς διαβουλεύσεις (υπ. Εργασίας, ΕΔΟΕΑΠ και ενώσεις εργαζομένων, εργοδότες).
     
  • 3 Στο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργοδοτών, ο οποίος δεν διαφώνησε για τον κανονισμό του ΕΔΟΕΑΠ, και ειδικότερα για την εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών. Επομένως υπάρχει συναίνεση του εκπροσώπου των εργοδοτικών φορέων.
     
  • 4 Η ζημία του ΕΔΟΕΑΠ από την κατάργηση του αγγελιόσημου είναι τεράστια. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι την ψήφιση του νόμου 4498/2017 για τον νέο και διευρυμένο ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο έμεινε χωρίς έσοδα αφού δεν είχαν επιβληθεί εισφορές. Ενδεικτικό της μείωσης των εσόδων είναι ότι το 2016 τα έσοδα από το αγγελιόσημο ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζονται οι τέσσερις τελευταίοι μήνες, αφού καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Η έλλειψη εσόδων επί περίπου ενάμισι και πλέον έτος έθεσε τον ΕΔΟΕΑΠ σε μεγάλη δοκιμασία, παρά τις συνεχείς μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.
     
  • 5 Σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ έχει 32 εκατομμύρια συσσωρευμένες οφειλές και αν δεν εισπράξει τις εισφορές του νόμου 4498/2017 θα κινδυνεύσει με κατάρρευση, πράγμα που σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ χιλιάδες ασφαλισμένοι.
     
  • 6 Με τον νόμο 4498/2017 όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις ενημέρωσης, όχι πλέον μόνο οι δημοσιογράφοι και ορισμένοι διοικητικοί, εντάσσονται στον ΕΔΟΕΑΠ, πράγμα που σημαίνει ότι οι άμεσα ασφαλισμένοι του από 9.500 γίνονται 18.000 και πλέον, ενώ διπλάσιος εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός μαζί με τα προστατευόμενα μέλη. Αν επομένως δεν εισπραχθεί η εισφορά 2% οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να καλυφθούν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ.
     
  • 7 Το κόστος των παροχών συνολικά (υγεία, επικούρηση, εφάπαξ) από τα 33 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 47 εκατομμύρια. Κατά συνέπεια χωρίς το 2% ο ΕΔΟΕΑΠ κινδυνεύει να καταρρεύσει.
     
  • 8 Σημειώνεται ότι ενώ έχει καταργηθεί η εισφορά 4,7% υπέρ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από το 2016, οι επιχειρήσεις Τύπου δεν διεκδίκησαν την επιστροφή των χρημάτων αυτών, περίπου 14 εκατομμύρια το 2017. Κατά συνέπεια έχουν μια δυνατότητα οικονομικής στήριξης.
     
  • 9 Η μικρή θετική διάκριση υπέρ των ανθρώπων της ενημέρωσης είναι σύμφωνη με τη συνταγματική προστασία της ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατικής διαδικασίας (άρθρο 14). Σημειωτέον ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, κατά συνέπεια δεν μπορεί να καταργηθεί, ενώ δεν υπάρχει επιβάρυνση του Δημοσίου από τη ρύθμιση καθώς το Δημόσιο δεν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ.
     
  • 10 Στην έκθεση των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση αναφέρεται: «Ενδεχόμενοι επιπρόσθετοι πόροι πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά για τον κλάδο υγείας». Επομένως οι θεσμοί συμφωνούν με την εισφορά επί του τζίρου αλλά απαιτούν να ενισχύεται αποκλειστικά στην υγεία.

ΥΓ.: Το προηγούμενο σημείωμά μου έγινε αντικείμενο κριτικής. Καλοδεχούμενη. Αλλωστε ο έλεγχος σε αποτρέπει από το να μεταβληθείς σε γραφειοκρατία. Ως προς τα οικονομικά στοιχεία του σημειώματος ήταν όντως υπερεκτιμημένα, καθώς στις εισφορές περιλαμβανόταν και το δώρο του Πάσχα, όπως ενημερώθηκα αργότερα.

Επειδή όμως δεν περιλαμβάνονταν οι εισφορές από την ΕΡΤ και άλλους δημόσιους φορείς, εκτιμάται ότι αυτές θα αντισταθμίσουν σε ένα μεγάλο μέρος το δώρο και ότι τα τελικά οικονομικά στοιχεία για τον ΕΔΟΕΑΠ θα είναι θετικά. Αρκεί βεβαίως να διασωθεί το 2% και να αποκρουστεί η επίθεση ορισμένων εργοδοτών. Αυτό ήταν εξ αρχής και το κύριο θέμα για όσους δεν ακολουθούσαν καιροσκοπική πολιτική και δεν έπαιζαν τον ΕΔΟΕΑΠ κορόνα-γράμματα.

*Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ

  Πηγή:Η Εφημερίδα των Συντακτών 

Στηρίζει τον ΕΔΟΕΑΠ η ΕΙΤΗΣΕΕ!

25/07/2018

Το non paper της ΕΙΤΗΣΕΕ, το οποίο αποκάλυψε το “Π” την 1η Νοεμβρίου 2015

Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο ΕΔΟΕΑΠ. Οι περισσότερες εργοδοτικές οργανώσεις (EIHEA, ΕΙΙΡΑ, ΕΝΕΔ), πλην της ΕΙΤΗΣΕΕ, έχουν στραφεί, με προσφυγή τους στο ΣτΕ, εναντίον της ρύθμισης που επιβάλει εισφορά 2% σε κάθε επιχείρηση ΜΜΕ, ζητώντας την προσωρινή αναστολή του μέτρου που προβλέπεται στο άρθρο 24 του ν. 4498/ 2017. Οι Ενώσεις και οι ομοσπονδίες, με εξαίρεση την ΠΟΣΠΕΡΤ, στρέφονται εναντίον των φορέων που έχουν καταθέσει την προσφυγή, ενώ, όπως αποκάλυψε η στήλη, και η Forthnet ετοιμάζεται να ζητήσει την ακύρωση της διάταξης.

Είναι επίσης ενδιαφέρον πως στην ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις και οι ομοσπονδίες αναφέρονται μόνο στον εκδοτικό όμιλο Φιλιππόπουλου, αλλά δεν κάνουν καμία άλλη αναφορά σε όσους έχουν προσφύγει. Στην πραγματικότητα αυτό που εφαρμόζεται σε βάρος του συνόλου των επιχειρήσεων, με πρώτο θύμα της εφημερίδες, είναι το σχέδιο της ΕΙΤΗΣΕΕ που κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθεια να αποφύγουν τα μέλη τους να πληρώσουν το βάρος της αδειοδότησης.

Τα βασικά σημεία ήταν να επιβληθεί φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση, όπως και έγινε, να αντικατασταθεί ο ειδικός φόρος τηλεόρασης 20% από έναν μικρότερο φόρο που θα εφαρμοζόταν σε όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις και να αντικατασταθεί το αγγελιόσημο «με έναν φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων για την κοινωνική ασφάλιση, σημαντικά χαμηλότερο, σε όλα τα Μέσα». Η ΕΙΤΗΣΕΕ ισχυριζόταν, ψευδώς, πως μόνο οι εθνικής εμβέλειας σταθμοί χρηματοδοτούσαν το αγγελιόσημο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν επιβάρυνση στην τιμή της διαφήμισης (21,5%).

Η ουσία της παρέμβασης, μέσω της «τρόικας», υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση (2015), η οποία και κατήργησε το αγγελιόσημο και επιβάρυνε τα περισσότερα ΜΜΕ με τις εισφορές αυτές, ενώ αντιθέτως οι τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης καλούνται να πληρώσουν λιγότερα, συγκριτικά με τα ποσά που απέδιδαν την εποχή του αγγελιοσήμου. Το κύριο βάρος φέρει η ΕΡΤ, η οποία βρίσκεται ήδη σε ένταση με τον ΕΔΟΕΑΠ για το ζήτημα αυτό, και οι δύο εταιρείες που έχουν υψηλό τζίρο, η Forthnet Media και η τηλεόραση της Cosmote. Μαζί τους επιβαρύνονται όλες οι εφημερίδες, οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς κάθε μήνα καλούνται να αποδώσουν 2% επί των τιμολογημένων ποσών (ανεξαρτήτως αν έχουν πληρωθεί).

Πηγή: typologies.gr

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.