A+ A A-

Κοπεγχάγη: Το τέλος του πολιτικού τσαμπουκά


Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 15 στην Κοπεγχάγη, ήταν ένα γερό χαστούκι στο περιβόητο πολιτικό θράσος της Τουρκίας.Η άμεση και χωρίς όρους αποδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και η αναβολή για το Δεκέμβριο του 2004 της συζήτησης για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, θα μείνουν στην ιστορία ως η αρχή του τέλους του "πολιτικού τσαμπουκά".

Οι 15 ηγέτες διεμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΕΕ έχει τη βούληση αλλά και τη δύναμη να μην υποκύψειστο εξής σε κανέναν εκβιασμό που θα επιχειρήσει να αλλιώσει τον πολιτικό πολιτισμό της.

Το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο είναι ένα καθεστώς που έχει κατακτηθεί με κόπους και θυσίες από τους λαούς της ΕΕ και δεν είναι διαπραγματεύσιμο σε τούρκικα παζάρια ούτε ανταλλάσεται με πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη.

Εκτός από μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, αποτελούν κι ένα σαφές μήνυμα των ευρωπαίων προς τον αμερικανό πλανητάρχη για τα όρια των παρεμβάσεών του στο χώρο δράσης της ΕΕ.

Στην ιστορική Σύνοδο της Κοπεγχάγης που αποτέλεσε το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, -με το Ευρώ να υπερέχει του δολλαρίου στις ισοτιμίες-, η ΕΕ έδωσε τα διαπιστευτήριά της στον υπόλοιπο κόσμο:Το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν είναι διαπραγματεύσιμο.