A+ A A-

Ο ΕΦΚΑ ...δωρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ του αγγελιόσημου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου bankingnews.gr που υπογράφει ο τέως πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Νίκος Καρούτζος, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ...δωρίζει δια της αδιαφορίας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε μπαταχτσήδες ιδιοκτήτες ΜΜΕ που αποτελούν χρέη τους από μη καταβολή του αγγελιόσημου. Η καταγγελία είναι σοβαρή και αν ισχύει και αποδεικνύεται με επίσημα έγγραφα δείχνει την προχειρότητα της διοίκησης του ΕΦΚΑ ή τη διαπλοκή της με συμφέροντα που πλήττουν βάναυσα το ασφαλιστικό σύστημα. Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ:
"Δώρο» άνω των 100 εκ ευρώ από τον ΕΦΚΑ σε οφειλέτες δια της απραξίας του Ταμείου

Το απίθανο φαινόμενο να μην παρίσταται δικηγόρος σε μηνύσεις για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται ότι το… κατάφερε η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ήδη φαίνεται να έχει παρενέργειες και μπορεί να φέρει τον ασφαλιστικό φορέα προ τετελεσμένων και απώλειες δεκάδων αν όχι εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ. Η αρχή έγινε στις 30/11/2017 όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το bankingnews εκδικάστηκε μετά από δύο αναβολές μήνυση του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για μη καταβολή αγγελιοσήμου της τάξεως των 300.000 ευρώ κατά εκδότη ημερήσιας εφημερίδας.

Η δικηγόρος του εκδότη υποστήριξε ότι κατόπιν της κατάργησης της υποχρέωσης καταβολής Αγγελιοσήμου, οι κατηγορούμενοι πρέπει να κηρυχθούν αθώοι και το δικαστήριο το δέχτηκε αποφασίζοντας ότι   είναι ανέγκλητη η πράξη της μη καταβολής Αγγελιοσήμου για την περίοδο 2009-2012 από τον εκδότη λόγου της Κατάργησης του από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Παρά το γεγονός ότι η Νομική Υπηρεσία του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αλλά και η διοίκηση του ΕΦΚΑ για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί δεδικασμένο ουδείς φαίνεται να ανησύχησε.

Έτσι ακολούθησαν άλλες τρεις δίκες από μηνύσεις που είχε υποβάλλει τον πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και νυν στις 21 Μαρτίου 2018 στο 9ο ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜ/ΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ στις 26 Μαρτίου  1ο ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜ/ΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και στις 28 Μαρτίου 2018 στο  2ο ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜ/ΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ για μη καταβολή Αγγελιοσήμου ποσών που ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ όπου και πάλι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν με δικηγόρο υπεράσπισης το ίδιο πρόσωπο που έκανε χρήση του δεδικασμένου της 30/11/2017.

Ουσιαστικά δηλαδή έχουμε το φαινόμενο να αρχίζει να δημιουργείται ένα δεδικασμένο που απαλλάσσει κατηγορούμενους για μη καταβολή καταργηθείσας εισφοράς.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του ΕΦΚΑ διέλυσε στην κυριολεξία την υπηρεσία ελέγχου και είσπραξης Αγγελιοσήμου με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στα συρτάρια ποσά που μπορούν να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν και τα οποία στην χειρότερη των περιπτώσεων υπερβαίνουν τα 100 εκ ευρώ.

Έτσι δια της απραξίας ο ΕΦΚΑ κάνει δώρο σε μπαταχτσήδες πάνω από 100 εκ ευρώ ενώ την ίδια στιγμή  άλλοι υπόχρεοι έχουν καταβάλλει κανονικά τις υποχρεώσεις του και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το γεγονός ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος γίνεται παραδεκτό και από επίσημη αλληλογραφία που έχει στην κατοχή του το bankingnews.

Κατά τα λοιπά για ποσά 1.000 ή 1.500 ευρώ από μικροοφειλέτες δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω ΚΕΑΟ, ενώ το Αγγελιόσημο έχει εξαιρεθεί από τις εισφορές που αποστέλλονται στο ΚΕΑΟ".

Νίκος Καρούτζος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.bankingnews.gr
 
 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

 

ΕΦΚΑ: Δεν «χάνεται» το αγγελιόσημο επειδή το Ταμείο δεν παρέστη στις ποινικές δίκες

Σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απώλεια βεβαιωμένων εσόδων-εισφορών 100 εκατ. ευρώ του τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, του οποίου καθολικός διάδοχος είναι από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ, απαντά με σημερινή ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

«Η μη παράσταση στις ποινικές δίκες ως πολιτικός ενάγων», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, «δεν είχε ούτε στο παρελθόν (για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) ούτε και σήμερα (για τον ΕΦΚΑ) οποιαδήποτε επίπτωση στην είσπραξη οφειλών από αγγελιόσημο. Οι ποινικές υποθέσεις είναι ανεξάρτητες από τη διαδικασία είσπραξης των οφειλών από αγγελιόσημο οι οποίες εισπράττονται με αναγκαστική εκτέλεση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ».